Önceki gün Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın 8. Olağan Meclis Toplantısı, Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleşti. Toplantıya, siyasetçilerin yanı sıra iş insanlarından oluşan meclis üyeleri de katılım sağladı. Meclis Başkanı Hanefi Öksüz açılış konuşması yaparak, toplantının amacının milletvekilleriyle tanışmak olduğuna vurgu yaptı. Sonrasında Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, şehirde yapılan çalışmaları anlatan bir sunum gerçekleştirdi. Buraya kadar her şey normaldi, ta ki DEVA Partisi Kahramanmaraş Milletvekili İrfan Karatutlu’nun kürsüye çıkıp sorunları dile getirmesi kısa süreli gerginliğe neden oldu ve salonu terk etti.
***
Milletvekili Karatutlu’nun konuşmasının hemen akabinde salonu terk ettiği sırada alkış yağmuruna tutulması da vekilin ne kadar haklı olduğunu ortaya koyuyordu. Karatutlu, sözlerinde haklı mı? Haklı. Evet, yapılan toplantı bir tanışma toplantısı olabilir fakat yaşanan ‘Asrın Felaketi’ nedeniyle şehrin sorunları tanışmanın önüne geçebilir. Bu toplantıda şehrin belediye başkanları, STK temsilcileri, iş insanları, basın mensupları da bulunuyor ki sayın vekil, virane olmuş bir şehrin sorunlarını o ortamda konuşmayacak ta nerede konuşacak?
***
İşte Kahramanmaraş’ın bahtsız bir şehir olduğu, bu yapılan hareketle bir kez daha kanıtlanıyor. Hangi partiden olursa olsun, sonuçta halkın oylarıyla seçilen milletvekilleri var. Bugün bir milletvekili bir yerlere ziyarete gidiyor, ama oradaki insanlar resim çektirmekten korkuyor. Bırakın resmi, kurum müdürleri bile iktidar partisi dışında ki milletvekilleriyle yan yana gelmekten dahi çekiniyor..!
***
Özellikle depremin merkez üssü Kahramanmaraş’ın yeniden ihya ve inşası sürecinde şehrin siyasetçilerinin, bürokrasisinin, iş insanlarının birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmesi gerekirken ayrı gayrı yol alınması, Kahramanmaraş’ı daha da geriye götürüyor. Hatırlayın, bundan 1-2 ay önce Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, Kahramanmaraş’ın 8 milletvekili aynı karede birleşerek fotoğraf çektirmişlerdi. O fotoğraf kente çok umut vermişti. Ama gelinen noktaya baktığımızda o fotoğrafın göstermelik olduğu da gözler önüne seriliyor.
***
Kahramanmaraş’ın yıllardır birlik beraberlik sergileyememesi, “Malik Ejder’in bedduası mı tutuyor?” Sorusunu akıllara getiriyor. Şehrin kuşatılması sırasında büyük fedakârlık gösteren İslam komutanlarından Malik Ejder, savaş sırasında Maraşlılardan kendisine yardım etmesini istemiş, ancak kimse onun yardımına gelmemiş, bunun üzerine “Maraşlılar iki yakanız bir araya gelmeye” şeklinde beddua ettiği rivayetlerde yer alıyor.
***
Malik Ejder’in bu bedduası Kahramanmaraş’ın yıllardır birlik beraberlik yönünde bir araya gelememesi rivayeti doğruluyor. Bir meslek büyüğüm 20 yıl önce demişti ki, “Kahramanmaraş’tan bu zihniyetle hiçbir şey olmaz” demişti. 20 yıl sonra bakıyorum, o meslek büyüğümün dediği ne yazık ki doğru. Bu şehirde bir adım öne çıksan hemen bir yaftalamayla önünü kesmeye çalışıyorlar. Bu şehre devasa otel yapılacak olsa, “ne gerek var” diyorlar. Bu şehirde bir konser verilse, “Sütçü İmam’ın şehri burada konser mi olur?” Diyorlar. Bu şehirde festival yapılsa, “Her şey bitti, festival mi kaldı?” diyorlar… Bunlar gibi birçok örnek verilebilir. Kısacası, birlik ve beraberlik sağlanmazsa bu şehir ne bir adım ileriye taşınır ne de depremin izleri silinir.