İstanbul'da Silivri açıklarında 6,2 büyüklüğünde meydana gelen şiddetli deprem, çok sayıda çevre ilden de hissedildi. Depremin boyutu büyük olmasına rağmen herhangi bir yıkım olmadı. Konuyla ilgili katıldığı CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulunan Deprem Uzmanı Dr. Süleyman Tunç, İstanbul’da yaşanan depremin büyüklük olarak büyük bir deprem olmasına rağmen ivmesinin düşük olduğunu belirterek, ivmeler düşükse yıkımında düşük olacağını ifade etti.
“İVMELER DÜŞÜKSE YIKIMDA DÜŞÜK DEMEKTİR”
Deprem Uzmanı Dr. Süleyman Tunç, “Bir depremin öncü olduğunu anlamamız için o depremden sonra daha büyük bir deprem olması gerekiyor. 3.9’luk depremin öncü olduğunu 6'yı hemen peşine aldıktan sonra söyleyebildik. Ne yazık ki bunu bir teknoloji olarak belirtmek mümkün değil. Dolayısıyla şunu söyleyebiliriz. Bu deprem büyüklük olarak büyük bir deprem olmasına rağmen ivmesi biraz düşüktü. Aslında 7 büyüklüğünde birçok depreme maruz kalabilirsiniz. Ama ivmeler düşükse yıkımda düşük demektir. Buna baktığınızda Kocaeli depreminden belki 4 -5 kat daha düşük bir büyüklükte bir ivme. Hatta belki Kahramanmaraş depremi ile kıyasladığınızda 10'da 1’lik bir ivmeye neden oldu. Kahramanmaraş'ta bildiğiniz gibi 7’lik bir deprem meydana gelmişti. Aradaki fark 10 katı daha ivmeye neden olmuştu ve süresi biraz daha uzun olmuştu” ifadelerini kullandı.
DEPREM İVMESİ NEDİR?
Afet ve Acil Durum Başkanlığı’nın internet sitesinden derlenen bilgiye göre, Depremin ivmesi, deprem anında zeminin ne kadar miktarda ve ne hızla sarsıldığının bir ölçüsü olarak tanımlanıyor. Binaların üzerinde sabit durduğu zemin, deprem dalgaları tarafından harekete geçiriliyor. Yapılar, zeminden ayrı bir kütleye sahip olduğu için zeminin hareketine direnmekte ve sonuçta bina içinde yer hareketine ters yönde atalet (cisimlerin harekete karşı direnci) kuvvetleri oluşturuyor. Bu durum sabit hızla giden bir aracın ani hızlanmasına veya yavaşlamasına benziyor. Araç içindeki yolcular nasıl ani fren sonucu yıkılabiliyorlarsa, deprem sonucu ortaya çıkan atalet kuvvetleri tarafından da binalar yıkılabiliyor. Deprem sırasında yerin sarsılması aynı zamanda ivme olayı olarak biliniyor. Maksimum (Pik) ivme, deprem sırasında kaydedilen en büyük ivme değeri şeklinde ifade ediliyor.