Kahramanmaraş’ta yaz mevsiminde serinletici ve şifa verici bir meyve olan urmu dutu ve suyu, doğal serinlik sağlaması ve ferahlatıcı özelliği ile özellikle yerel halkın tercihleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Dut meyvesinin özünden elde edilen bu içecek, hem sağlıklı hem de keyif verici olduğu için ideal bir seçenek olarak kabul ediliyor.

Aaaaaa-1

TEK TEK ELLE TOPLANIYOR

Tek tek elle toplanan ve şifa kaynağı olarak tarif edilen urmu dutu meyvesi Dünya’da ve Türkiye’de çok az bölgede yetiştiriliyor. Diğer dutlar gibi silkeleme işlemi yapılmadan tek tek elle toplanan urmu dut hasadı oldukça zor oluyor. Kırmızı renkten siyah renge dönüşen urmu dutu hafif ekşi bir tada sahip olmakla birlikte; beyaz dut ve siyah duttan farklı bir tadının ve renginin oluşu dikkatleri çekiyor.  

HER DERDE DEVA, ŞİFA DEPOSU

Kahramanmaraşlı vatandaşların her derde deva olarak tanımladığı urmu dutunun faydaları ise saymakla bitmiyor. Kan dolaşımının düzenlenmesine yardımcı oluyor, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı oluyor, kalp hastalıklarını ve iltihaplanmaları önlüyor. Birçok alanda kullanılıp tüketilebilen urmu dutunun şerbeti ve reçeli yapılıp, tatlılarda kullanılabiliyor. Ayrıca salatalarda kullanılmak üzere toz ekşisi de elde ediliyor. Kahramanmaraş’ta yerli halk tarafından ‘doğal antibiyotik’ olarak nitelendirilen urmu dutu, Temmuz-Ağustos aylarında hasat ediliyor.

Muhabir: Sibel Gürle