Köklü tarihiyle birçok medeniyeti barındırmış Kahramanmaraş, aynı zamanda birçok mesleğe de ev sahipliği yapıyor. Bu meslekler arasında çarıkçılık, Kahramanmaraş’ın en köklü mesleklerinden biri olarak dikkat çekiyor. Teknolojinin ilerlemesi ve modern yaşamın etkisiyle unutulmaya yüz tutan bu meslek, hala birkaç usta tarafından yaşatılmaya devam ediyor. Bu ustalardan biri olan ve dört kuşaktır süregelen çarıkçılık mesleğini sürdüren Çiğdem Kopar, geleneksel yöntemlerle çarık üretmeye devam ediyor. Kopar, geçmişin mirasını yaşatırken, aynı zamanda bu mesleği gelecek nesillere aktarmak için de büyük çaba sarf ediyor. Çarıkçılık, sadece bir zanaat değil, aynı zamanda Kahramanmaraş’ın kültürel kimliğinin önemli bir parçası olarak biliniyor. Kopar, hem bu mesleği yaşatmak hem de şehrin tarihine olan katkıyı sürdürmek adına örnek bir tutum sergiliyor.

30,8 Milyon Tl (5)-3

YENİ NESİL İLGİ GÖSTERMEZSE DE BİZ DEVAM EDECEĞİZ

25 yıldır çarıkcılık mesleğini yaşatan Çiğdem Kopar yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı; “Tarihi Kapalı Çarşı'da 25 yıldır aktif olarak çalışıyorum. Bu mesleği, dedelerimizden ve babalarımızdan öğrenerek devam ettiriyoruz. Çarıkcılık dört kuşaktan beri ailemizin yaptığı bir meslek. Bu mesleği Kahramanmaraş'a ait bir gelenek olarak burada yaşatmaya çalışıyorum. Yeni nesil bu mesleğe pek ilgi göstermiyor ama bizden sonra da devam ettirirlerse bu meslek ölmez.

30,8 Milyon Tl (6)-2

Depremden sonra dükkanımızı açtık ve şu an bayramda işlerimiz biraz daha iyi. Önceden iş yapamıyorduk, ama şu an en azından günlük satış yapabiliyoruz. Yazın, turistlerin gelmesiyle işlerimizin artmasını umuyorum. O yüzden yaz için hazırlık yapıyoruz. Kışın işler biraz daha durgun olduğu için üretime daha fazla vakit ayırabiliyoruz, ama yazın işler yoğunlaştığında imalattan daha çok satışa yöneliyoruz.

Muhabir: Selma Erdemgür