Her yıl Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından 16 Mayıs’ı içine alan Sosyal Güvenlik Haftası, bu yıl da 13-19 Mayıs tarihleri arasında kutlanacak. Sosyal Güvenlik Haftası kapsamında, toplumda sosyal güvenlik bilincinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması hedeflenirken, bu önemli hafta vatandaşların sosyal güvenlik sistemini anlaması açısından önemli bir fırsat konumunda yer alıyor. Sosyal güvenlik, bireyleri hastalık, yaşlılık, işsizlik ve kaza gibi risklere karşı koruyan ve yaşam standartlarının korunmasını sağlayan bir sistem olup, SGK tarafından yürütülüyor. Halk dostu bu sistem; sağlık sigortası, emeklilik sigortası, işsizlik sigortası ve kaza sigortası gibi çeşitli dalları kapsıyor.

SOSYAL GÜVENLİK VE SOSYAL GÜVENLİK HAFTASI NEDİR?

Sosyal Güvenlik, vatandaşların hayatlarını kolaylaştırma hususunda adımlar atmalarını sağlayan, vatandaşların hak ve yükümlülükleri hakkında bilgi sahibi olmasını hedefliyor. Sosyal Güvenlik Haftası, toplumda sosyal güvenlik bilincinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için önemli bir fırsat olurken, bu önemli hafta kapsamında düzenlenen çeşitli etkinliklerle vatandaşlara sosyal güvenlik sistemi ile ilgili bilgi veriliyor.

SOSYAL GÜVENLİK HAFTASINDA NE GİBİ ETKİNLİKLER YAPILIYOR?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından Türkiye’nin dört bir yanında çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Farkındalık oluşturmak adına yapılan bu etkinlik çalışmaları arasında; SGK'nın il ve merkez müdürlüklerinde kurulacak bilgilendirme stantlarında vatandaşlara sosyal güvenlik sistemi hakkında bilgi verilen bilgilendirme stantları, sosyal güvenlik sisteminin farklı dalları ile ilgili seminerler ve konferanslar, toplumda farkındalık yaratılması açısından sosyal güvenlik sistemi ile ilgili basın-yayın çalışmaları ve sosyal medya platformları üzerinden sosyal güvenlik kapsamında bilgilendirmelerin yapılacağı sosyal medya çalışmaları yer alıyor.

EN ÇOK TERCİH EDİLEN GENEL SAĞLIK SİGORTASI HAKKINDA

Genel Sağlık Sigortası (GSS) sistemi sayesinde salgın dönemi çok büyük özveriyle atlatıldı. Geçirilen zor salgın günlerinde, 2002 yılında yüzde 70 olan Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamı bugün yüzde 99,3’e ulaştı. 2016 yılında yapılan düzenlemeyle GSS primi tek kaleme indirilirken, geliri brüt asgari ücretin üçte birinin üzerinde olan kişilerin ödemesi gereken prim tutarı 2024 yılı için 600,08 TL olarak belirlendi. Bu kişiler, ödedikleri bu cüzi tutarla hem kendileri hem de bakmakla yükümlü oldukları eşleri, çocukları ile anne ve babaları sağlık güvencesine sahip olmasalar bile GSS kapsamında olup sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanma hakkına sahip oluyorlar.

SİGORTALI ÇALIŞMAYA DESTEK VERİLMESİ BÜYÜK ÖNEM ARZ EDİYOR

Sosyal Güvenlik Reformu ile birlikte kayıtlı istihdamın özendirilmesi ve bu bilincin arttırılmasına yönelik çalışmalar önem kazanırken, bu kapsamda cezanın yerini teşvikin, denetimin yerini rehberliğin aldığı bir anlayış benimseniyor. Bilinçlendirme, farkındalık, etkin rehberlik ve denetim faaliyetlerine öncelik verilirken, kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında yapılan çalışmalar, toplumun tüm kesimlerinde sigortalı çalışmaya destek verilmesi konusunda farkındalık yaratmayı amaçlıyor. SGK çalışanlarının da katkılarıyla, verilen hizmetlerin iyileştirilmesi, prim teşviki uygulamaları, veri paylaşımına dayalı çapraz denetimler, bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları, yenilikçi uygulamalar ve kayıt dışı istihdamın yoğun olduğu alanlarda hayata geçirilen projelerle kayıt dışı istihdamın düşürülmesine önemli katkı sağlanıyor.

Muhabir: MELİSA TÜRKMEN