Sanayi ve tekstil alanında öncü kentlerden biri olan Kahramanmaraş’ta Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) tarafından Geleneksel İftar Programı ve Genişletilmiş Meclis Toplantısı düzenlendi. Ramada Otel’de düzenlenen programda, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Buluntu tarafından geniş kapsamlı bir sunum yapıldı. Kentte yapılan ve yapılması planlanan projelerden bahseden Başkan Buluntu, sanayi alanındaki gelişim aşamalarından bahsetti.
Programa; AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sosyal Politikalar Başkanı Fatma Betül Sayan Kaya, Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer, AK Parti Milletvekilleri Prof. Dr. Vahit Kirişci, Mevlüt Kurt, Ömer Oruç Bilal Debgici, Tuba Köksal, Mehmet Şahin, DEVA Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Dr. İrfan Karatutlu, KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Buluntu, KMTSO Meclis Başkanı M. Hanefi Öksüz, AK Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Av. Burak Gül, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, Onikişubat Belediye Başkanı Hanifi Toptaş, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Mehmet Akpınar, Türkoğlu Belediye Başkanı Mehmet Karaca, Göksun Belediye Başkanı Selim Cüce, Kahramanmaraş İl Müftüsü Abdurrahman Kotan, ilçe kaymakamları, üniversite rektörleri ve çok sayıda basın mensubu katılım sağladı.
KAHRAMANMARAŞ ZOR GÜNLERİ GERİDE BIRAKTI
Programda konuşma yapan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sosyal Politikalar Başkanı Fatma Betül Sayan Kaya şunları söyledi; “AK Parti Sosyal Politikalar Başkanlığı olarak, 81 ilde gönül sofralarına misafir olmaya devam ediyoruz. Bu kez de Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın gönül sofrasına katılmaktan büyük mutluluk duydum. Maraş’ı yeniden kalkınırken görmek, özellikle kadınların istihdamına yönelik yapılan projeleri dinlemek çok değerli. Kadın ve erkeğin eşit şekilde istihdama katılması, ülkenin kalkınmasında önemli bir rol oynuyor. Bu projeler için Ticaret ve Sanayi Odamıza teşekkür ediyorum. Maraş, zor günleri geride bırakarak büyük bir ilerleme kaydetti. 201 bin konutun hak sahiplerine teslim edilmesi ve TUSAŞ tesislerinin hızlıca hayata geçirilmesi, güçlü bir iktidar ve Cumhurbaşkanımızın liderliğinde gerçekleşti. Ayrıca, Maraş’ta deprem dönemi boyunca çok sık karşılaştığım Mustafa Buluntu kardeşimize de teşekkür ediyorum. Maraş’ın meseleleri, Ankara’daki bakanlarımız ve milletvekillerimiz tarafından titizlikle takip ediliyor. Maraş, birlik ve beraberliğiyle çok daha güzel günlere ulaşacak” dedi.
AYVALI BARAJI VE YENİ ALTYAPI PROJELERİ HIZLA DEVAM EDİYOR
Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Başkanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Prof. Dr. Vahit Kirişçi, programda yaptığı açıklamada bölgedeki önemli projeleri paylaşarak şunları dile getirdi; “Geçtiğimiz yıl, Kahramanmaraş’a içme suyu sağlamak amacıyla 55 kilometrelik isale hattı döşendi. Su doluluk oranlarının düşüktü ancak bu soruna çözüm bulmak için hızla hareket ettik. Ayrıca, Ayvalı Barajı'na su aktarımı için projelerini de hızlandırdık ”dedi. Kirişçi, kuzey çevre yolu projesinin 2025 yatırım programına alındığını ve yakında ihalesinin yapılacağını müjdeledi. Sümbüllü ve sanayi kavşaklarında da karayolları çalışmalarının en kısa zamanda başlayacağı bilgisini verdi. Sanayiden turizme kadar birçok alanda projelerin hızla devam ettiğini dile getirerek depremde zarar gören hastanelerin yerine daha modern ve donanımlı tesislerin yapıldığını belirtti. Ayrıca, Kahramanmaraş’a 80 yeni hekim ataması yapıldığını ve şehir hastanesinin yapımının sürdüğünü de sözlerine ekledi.
FİRMALAR DEPREM SONRASI AYAKTA KALMA MÜCADELESİ VERİYOR
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Buluntu, deprem sonrası şehri yeniden toparlamak için büyük çabalar harcadıklarını belirterek şu şekilde konuştu; “O tarihten itibaren Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası olarak bir gün bile boş bırakmadan tüm sahadaki sorunlarınızı, tüm problemlerimizi ilgili birimlerimize aktarmaya çalıştık ve çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kahramanmaraş bir zamanlar tekstilin başkenti ve çelik mutfak eşyasında yüzde 70 üretim yapan bir şehirken, şu an bu iki sektörde büyük zorluklarla karşılaşıyoruz. Deprem sonrası müşteri kaybı ve firmaların ayakta kalma mücadelesi devam ediyor. Ayrıca dünya rekabet gücümüzün azalması, işçilik maliyetleri ve enerji maliyetlerinin artması gibi faktörler sektördeki sıkıntıları büyütüyor” dedi.
KADIN İŞ GÜCÜNÜ ARTIRMAYA YÖNELİK 'SANAYİDE KADIN ELİ PROJESİ' BAŞLIYOR
Kadın iş gücünü artırmaya yönelik projelerinden de bahseden Buluntu, “Kahramanmaraş’taki kadın işverenlerimize yaklaşık 2,3 milyon dolarlık hibe desteği sağladık. Bu projeyle kadınlarımızın iş hayatına yeniden tutunmasını ve işlerine dönmelerini sağlamak istiyoruz. Ayrıca Kadın Girişimcilik Merkezimizi faaliyete geçirdik ve burada kadınlarımız ticaret, ihracat ve kendi meslekleriyle ilgili eğitim alacaklar. Önümüzdeki haftalarda tekrar bir proje hayata geçiriyoruz. Paydaş kurumlarımızla birlikte. Sanayide Kadın Eli Projesi. Hem istihdamın arttırılması hem de sanayide çalışan kadın iş gücümüzün arttırılması noktasında çok çok ciddi bir proje. İnşallah şu anki verilere göre yüzde 10 ve 15 seviyesinde olan sanayide çalışan kadın iş gücümüzün yüzde otuz, yüzde 40 seviyesine çıkartmayı da hep beraber planlıyoruz. Sanayi sektörümüzün geleceği için ise yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm konularında bir merkez kurduk. Bu merkezde firmalarımıza eğitimler verilecek ve onlara mentorluk desteği sağlanacak. Ticaret ve Sanayi Odası binamızda, deprem sonrası büyük bir yükün altına girdik. Ama bu süreci iş dünyamızın güveniyle hızlı bir şekilde sürdürüyoruz ve Haziran ayında açılışını yapmayı planlıyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.
TOPLUMSAL DEĞERLER VE EKONOMİ ARASINDAKİ BAĞ KURULMALI
KMTSO Meclis Başkanı M. Hanefi Öksüz programda şunları söyledi; “Ekonomimizi son 55 yıldır yakından takip ediyorum. Bu süreçte birçok kriz ve zorluk yaşadık, ama ülkemiz her zaman bunları aşmayı başardı. Bugün de bir ekonomik kriz yaşıyoruz, fakat toplumsal değerlerimizde büyük bir erozyon var. Tasarrufu hedef alan kültürümüz yerini israfa bırakmış durumda. Kısa yollarla zengin olma arzusuyla bir toplum oluşturduk. Bu durumun en büyük kaybı ise mutluluk. Çocukluğumuzdaki huzur, bugün varlıkla yer değişmiş olsa da huzur ve mutluluk kaybolmuş durumda. Dünyada İslam kültürüne uygun en iyi yönetilen ülkeler sıralamasında Finlandiya birinci sırada yer alıyordu. Aynı şekilde, en mutlu vatandaşlara sahip ülkeler arasında da Finlandiya ilk sırada yer alıyor. Demek ki doğru bir kültürümüz var, ancak uygulamada eksikliklerimiz bulunuyor. Daha ileriye gitmemiz için teknoloji ve ekonomi alanında örnek alacağımız pek çok ülke var. Çin, örneğin, büyük bir yatırım hamlesi yaparak, teknolojide çok ileri safhalara geldi. Devletin disiplini ve kalkınma hamleleri sayesinde bu başarıyı elde ettiler. Bizim de aynı disiplini tüm sektörlerde uygulamamız gerektiğini düşünüyorum. Özellikle savunma sanayinde elde ettiğimiz başarıları diğer sektörlerde de görmek istiyoruz. Ayrıca Eğitim, yalnızca okullarda değil, ailede de başlar. Aile eğitimi çok önemli bir rol oynar ve eğitimin yüzde ellisi ailede gerçekleşir. Bizler, geleceğimizi şekillendirecek ikinci nesli yetiştirmeye de büyük özen göstermeliyiz” şeklinde konuştu.