Cumhuriyetin ilanından sonra Türkiye genelinde örgütlenme sürecine giren Türk Ocakları, İstanbul merkezli olarak 1912 yılında Türkçülük düşüncesi etrafında kuruldu. Kurumun Kahramanmaraş’taki ilk teşkilatlanmasına ilişkin resmi kayıtlara 1923 yılı Aralık ayında rastlanıyor. Kısa sürede teşkilatlanmasını tamamlayan Maraş Türk Ocağı, millî kültürün yaşatılması, halkın eğitilmesi ve toplumsal kalkınmanın desteklenmesi amacıyla faaliyetlerine başladı.

Burhan 2025 04 01T152531.166

Özellikle 1920’li yıllarda yürüttüğü etkinliklerle dikkat çeken şube, 23 Nisan 1924’te Ankara’da düzenlenen Türk Ocakları Kurultayı’na da katıldı. Kurultay zabıtlarına göre o dönemde Maraş'ı, Divan-ı Muhasebat Murakıplarından Nusret Bey temsil etti.

Burhan 2025 04 01T152524.943

HALKI BİLİNÇLENDİRME VE YEREL EKONOMİYE KATKI

Ocak, sadece kültürel faaliyetlerle değil, ekonomi ve eğitim alanındaki çalışmalarıyla da Türkiye’nin dört bir yanında öne çıkmıştı. 1920’li yıllarda yayımlanan Türk Yurdu dergisinde yer alan bilgilere göre, Maraş Türk Ocağı halkın ekonomik bilinç kazanması için yoğun çaba göstermiş; yerel tüccarları sermayeyi şehirde tutmaya teşvik etmişti. Aynı dönemde Rencber Birliği Anonim Şirketi’nin kurulmasına öncülük etmişti. Öte yandan şehit çocuklarının eğitimi, gece dersleri, halk için güreş etkinlikleri ve gençlerin kahve köşelerinden uzak tutulması amacıyla kütüphane kurulması gibi sosyal sorumluluk projeleri de o dönemde Maraş Türk Ocağı’nın gündemindeydi.

Burhan 2025 04 01T152515.867

DÖNEMİN ÖNDE GELEN İSİMLERİ YÖNETİMDE YER ALDI

1928 yılında yeni Türk alfabesinin kabulüyle birlikte Maraş şubesi de hızla kurslar açarak halkın bu sürece uyum sağlamasına katkıda bulunmuştu. 1925 yılına ait yönetim kayıtlarına göre, Maraş Türk Ocağı’nın başkanlığını Orta Mektep Müdürü Bekir Sıtkı Bey yürütürken; yönetim kurulu üyeleri arasında dönemin önde gelen hekim, eğitimci ve bürokratları da bulunmaktaydı. Bu durum, Ocağın şehirdeki saygın konumunu ortaya koymaktaydı. Ancak 1931 yılına gelindiğinde Türk Ocakları, devletin talebi üzerine çeşitli nedenlerden dolayı kapatılmıştı. 

Burhan 2025 04 01T152505.756

MARAŞ TÜRK OCAĞI GÜNÜMÜZDE DE KÜLTÜREL ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR

Günümüzde Türk Ocakları, gündelik siyasetin ötesinde, partiler üstü bir anlayışla Türk milletinin hak ve menfaatlerini korumayı amaçlayan, düşünsel ve kültürel üretimin merkezi konumunda bulunuyor. Genel merkezi Ankara’da olan Türk Ocakları, Türkiye genelinde yüzlerce şubesiyle faaliyetlerine devam ediyor. Kahramanmaraş Türk Ocağı da bu anlayış doğrultusunda çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor. Şube başkanlığını Avukat Kemal Yavuz yürütürken Hars Heyeti Başkanlığı görevini ise İbrahim Solak üstleniyor. Şube, Kahramanmaraş’ta yaşayan ilim, fikir ve kültür insanlarını belirli aralıklarla bir araya getirerek fikir alışverişinde bulunmalarını sağlıyor. Seminerler, paneller, kültürel etkinlikler ve sohbet programlarıyla şehrin entelektüel hayatına katkı sunuluyor. Maraş Türk Ocağı, geçmişte olduğu gibi günümüzde de kültürel mirası yaşatmaya, millî değerleri yeni nesillere aktarmaya ve toplumsal gelişime katkı sunmaya devam ediyor.

Burhan 2025 04 01T152457.472

Muhabir: MELİKE ALGAN