Teknik adamlık mesleğimiz gereği dünyada bir çok ülkede sporun nasıl yönetildiği konusunda yaptığım araştırmalar ile bilgi sahibi olmaya çalıştım. Sporun bilhassa çok ileri olduğu ülkelerde gördüğüm tablo; 1-) Profesyonel anlayış. 2-) Ehil yöneticiler. 3-) Yeterli tesisleşme. 4-) Başarılı antrenörler. 5-) Yeterli bütçe şartları. Yani bu beş şey başarının temel anahtarı olarak karşımıza çıkmakta.
Yıllardır her ülkede spor yarışmalarında başarı olursa ses yok, başarısız sonuç alınırsa ''kardeşim spora siyaset karışıyor sporu ehil insanlar yönetmiyor'' şeklinde kalıplaşmış laflar duyardık. Gerekli bütçe tesis ve her türlü imkana sahip olan profesyonel takım sporları her zaman gerek basındaki güçleri gerekse sahip oldukları kitlesel insan desteği ile her zaman seslerini en gür şekilde duyurmaya muvaffak olurken, Türk sporunun dünya arenasında yıllardır sırtında taşıyan ve dünyada adımızın duyulmasına vesile olan branşlar ise hep geri planda kalmışlardır.Gerek tesis gerek ise yetersiz bütçe imkanları ile kendisinden bekleneni yinede vermeye çalışmışlar fakat istenilen hedefe elbette varılamamıştır.Bilindiği üzere dünya genelinde en büyük yarışma organizasyonu olan Olimpiyat oyunları her ülkenin düzenlemek için hayal ettiği bir bir düştür.1896 yılından bu yana ülkemiz özellikle güreş branşında Türkiye tüm spor branşlarında olimpiyatlarda kazanmış olduğumuz 39 altın madalyanın 28 tanesini güreş tek başına kazanarak tarihi bir başarıya imza atmıştır.Ülkemiz 2000’li yıllarda yapmış olduğu sportif tesisleşme atağı ile bu gün dünyada en iyi olimpiyat düzenleyen ülkeler gibi olimpiyat düzenleyecek yeterli güce ve tekniğe tesislere sahiptir.
Yukarıda belirtmiş olduğumuz beş şey olan, 1-) Profesyonel anlayış. 2-) Ehil yöneticiler. 3-) Yeterli Tesisleşme. 4-) Başarılı antrenörler. 5-) Yeterli bütçe, gibi hususların bir çoğu konusunda büyük ilerlemeler kaydedilmiştir. Türkiye’miz de yapılan organizasyonlar dünya spor arenasında ses getirerek büyük teşekkür almıştır. Dünyada adından söz ettirmek 4. Milyar seyirci kitlesi olan dev olimpiyat oyunları düzenlemek için sporun alt yapısına müthiş yatırımlar yapmak gerekmektedir.Buda her ülkeye büyük mali külfete sebebiyet vermektedir. Alt yapıdan sonuç almak için sabır her şeyden önce gelir. Hiç bir insan spordan gerekli eğitimi ve teknik çalışmayı almadan sonuca gidemez. O nedenle başarılı ülkelerin yaptığı ve spordaki başarıyı istikrarlı olarak yıllardır sürdürmek ve devamlı dünya spor arenasında kalabilmek için sistemli planlı ve dünya ülkeleri ile yarışabilecek hatta onları geçecek bir disiplin ile sportif çalışmaları sürdürülmesi şarttır. Sporda başarı yakalamak önemlidir fakat en önemlisi başarının istikrarlı bir şekilde sürekli şekilde sağlanmasıdır.
Son söz olarak: ikibinli yıllar itibarı ile her türlü teknoloji üretim konusunda sağlanan müthiş ilerlemeler gibi sporda da ilerlemek için tüm imkanlarımızla ve sahip olduğumuz gençliğin çalışmalarını iyi planlayarak dünya arenasında ses getirebilir, olimpiyat oyunları düzenleyebilir ve mevcut başarımızı daha ilerilere taşıyabiliriz. Bunun için gereken şey disiplinli ve sistemli alt yapı çalışmaları ve sabırlı programlı çalışmalara devam etmemizdir. Bunuda inşallah yaparak her zaman dünyadaki başarı karnemizi daha fazla altın madalyalarla doldurabiliriz. Nice başarılı yıllara temennisi ile.