Asrın felaketinin merkez üssü olan Kahramanmaraş’ta esnaf ve çiftçiler için devlet tüm kurumlarıyla sahada çalışıyor. Şehrin yeniden ihyası için çalışmalar tüm hızıyla devam ederken Kahramanmaraş’a gelen Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati ile Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi düzenlenen istişare ve değerlendirme toplantısının ardından ortak basın açıklaması gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan Bakan Vahit Kirişçi, afet bölgesinin ülke adına tarımsal üretim bakımından önemini dikkate alarak, gıda arz ve güvenliği teminatı için bölgede tarımsal faaliyetin sürdürülmesi öncelikli hedefleri olduğunu söyledi. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda açıklamalarda bulunan Bakan Nurettin Nebati ise merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerden etkilenenlerin yaralarını sarmak için ilk günden itibaren birçok adım attıklarını ve atmaya da devam ettiklerini belirterek “AFAD’a bugüne kadar 40 milyar liradan fazla nakit aktarımı gerçekleştirdik. Depremzede vatandaşlarımıza ve depremde hayatını kaybeden kardeşlerimizin yakınlarına nakdi yardımlarda bulunuyoruz” dedi.  

PLANLANAN KONTEYNER KENTİN YÜZDE 56’SI TAMAMLANMIŞTIR

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, “Asrın felaketinden sonra Kahramanmaraş’ı metanetimizle ve çalışkanlığımızla hep birlikte inşallah ayağa kaldıracağız. Tüm Türkiye olarak Kahramanmaraş’ın yiğitliğiyle, kahramanlığıyla her zaman gurur duyduk. Kahramanmaraş merkezli yaşanan felaketin yaralarını en kısa sürede sarmış ve vatandaşlarımızı da kendi iskânlarına yerleştirmiş olacağız.  Depremde yıkılan binaların yüzde 97,2’sinin 1999 yılı öncesi inşa edilmiş olduğunu tespit ettik. Hasar tespit ve vatandaşlarımızın barınmalarına yönelik çalışmalarımızla ilgili bazı sayısal verileri paylaşmak istiyorum; Yıkılan bina sayısı 7 bin 39, vefat eden vatandaşlarımızın sayısı 12 bin 562, enkazdan çıkarılan kişi sayısı 54, acil yıkılacak ağır hasarlı, orta hasarlı ve yıkık bina sayısı 56 bin 184, enkazı kaldırılan bina sayısı 10 bin 163, kurulan çadır 148 bin 675 adet, barınma tesislerinde barınma hizmeti 545 bin 204 kişi için verilmekte, tahliye edilen kişi sayısı 197 bin 169, deprem destek ödemesi 222 bin 440 aileye yapılmıştır, karşılığı olarak 2 milyar 224 milyon TL ödenmiştir. Taşınma desteği ödemesi kapsamında da 72 bin 297 aileye aile başı 15 bin TL olmak üzere 1 milyar 85 milyon TL ödeme gerçekleştirilmiştir. Şuana kadar 27 noktada 12 bin 317 adet konteyner yerleştirilmiştir. Böylece, planlanan konteyner kentin yüzde 56’sı tamamlanmıştır. Yerleştirilen konteynerlerden 6 bin 891’i yerleşime açılmıştır. Bu konteyner kentlerde yaklaşık 22 bin 560 vatandaşımız konaklamaktadır. 15 noktada ise çalışmalarımız sürmektedir. Toplamda 22 bin konteyner yerleştirilmesi planlanmaktadır.

KAHRAMANMARAŞ’IMIZDA 72 BİN 596 KONUT,  30 BİN 130 KÖY EVİ İNŞA EDİLECEK

Kahramanmaraş’ta temel hedefimiz süratle kalıcı konutları tamamlayarak insanlarımızı güvenle yaşayabilecekleri evlere kavuşturmaktır. TOKİ’nin sağlam zeminlerde ve doğru inşaat teknikleri kullanılarak inşa ettiği konutları son yaşadığımız afette iyi bir imtihan vermiş yapılar olarak birlikte müşahede ettik. Afet bölgesinde inşa edilmiş 133 bini aşan TOKİ konutlarından bir tanesi bile yıkılmamıştır. Kalıcı konutlarla ilgili olarak, şuan da ilimizde mevcut olan TOKİ evlerinde 400 adet ev depremzedelere verilecektir. Bunlardan 120 adedinin teslimi gerçekleştirilmiştir. TOKİ, Kahramanmaraş’ımızda 72 bin 596 konut,  30 bin 130 köy evi inşa edecektir.

TÜM GÜCÜMÜZLE ŞEHRİMİZİ VE İNSANIMIZI AYAĞA KALDIRMAYA ODAKLANDIK

 Konut yapımının uygun bulunan alanlarda inşaatların yapımına hızlı bir şekilde başladık ve devam edeceğiz. Ülkemizin tarımsal hasılasının yüzde 15’i, çiftçilerimizin de 7’de 1’i yaşadığımız son deprem afetinden etkilenen 11 ilimizde bulunmaktadır. Bereketli topraklarımızın göbeğinde yer alan bu illerimizin potansiyelini azami düzeyde değerlendirmek için afet sonrası güçlü bir iyileştirme programını hayata geçireceğiz. Afet bölgesinin ülkemiz adına tarımsal üretimi bakımından önemini dikkate alarak, gıda arz ve güvenliği teminatı için bölgede tarımsal faaliyetin sürdürülmesi öncelikli hedefimiz olmuştur. Ayrıca tarımsal üretim alanında tarım arazilerinin korunması, üreticilerimizin güvenli bölgelerde yaşamlarının temin edilmesi, ekonomik ve sosyal refahın arttırıcı projelerin hayata geçirilmesi için çalışacağız. Afet bölgesinde strateji ürünlerde fark ödemesi ve sözleşmeli üretim yöntemlerine mutlaka öncelik vereceğiz. Bütün kurumlarımızla birlikte depremin yaralarını el birliğiyle inşallah saracağız” diye konuştu.  2-356

100 BİNDEN FAZLA KONUTUN İNŞASINA BAŞLADIK

Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati ise, “Depremden etkilenen tüm vatandaşlarımızın yaralarını sarmak için bakanlık olarak devletimizin tüm kurumları ile ilk günden bu yana birçok adım attık. Atmaya da devam ediyoruz. Bu kapsamda AFAD’a bugüne kadar 40 milyar liradan fazla nakit aktarımı gerçekleştirdik. Depremzede vatandaşlarımıza ve depremde hayatını kaybeden kardeşlerimizin yakınlarına nakdi yardımlarda bulunuyoruz. Hane başına 10 bin lira acil yardım ödemesi yaptık. Ayrıca hane başına 15 bin lira taşınma destek ödemesini de gerçekleştirdik. Doğal afet sigortası kapsamında proaktif davranıyoruz. Bugüne kadar yaklaşık 19,6 milyar liralık hasar ödemesinde bulunduk. Toplamda 650 bin konut inşa edeceğimizi Cumhurbaşkanımız söylemişti. Bunların bir kısmı Cumhurbaşkanımızın depremzede vatandaşlarımıza söz verdiği gibi 1 yıl içinde tamamlanmak için durmaksızın hep birlikte özellikle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız ile beraber çalışıyoruz. Daha şimdiden 100 binden fazla konutun inşasına başladık. Bu süreçte bakanlık olarak gereken tüm finansman desteğini kesintisiz olarak sağlamaya devam ediyoruz.

DEPREM BÖLGESİNDEKİ KOBİLERİMİZİN ÇALIŞANLARINA 30 BİN LİRA DESTEK SAĞLIYORUZ

Asrın felaket sonrasında bölgede çözmemiz gereken en önemli sorunun barınma olduğunu biliyoruz. Şehrimizin ekonomik gelişimi ve sanayi üretiminin aksamaması bakımından da bu hususun büyük bir önem arz ettiğinin farkındayız. Bu sebeple kalıcı konutlarımızın 1 yıl içerisinde inşa edilmesine kadar bazı geçiş süreci çözümlerini de devreye aldık.  Çalışanları konteyner kentlerde ikametgâh eden Kobilerimize konteyner başına 30 bin lira olmak üzere 10 konteynere kadar destek sağlıyoruz. Deprem bölgesinde faaliyet gösteren işletmelerimiz için toplam 20 milyar lira kefaret limiti olan deprem bölgesi işletme gideri destek paketi ve deprem bölgesi yatırım paketini ivedilikle harekete geçirdik. Bu paketler kapsamında da hali hazırda toplamda 9 buçuk milyar liralık kredi hacmine ulaşmış olup yararlanılan imkânların halen devam ettiğini buradan tüm işletmelerimize hatırlatmak istiyorum. Deprem öncesi açıklamış olduğumuz KGF paketlerinin hacminde de artışa giderek 250 milyar liralık KGF limitini 400 milyar liraya çıkardık.  Yakın zamanda kurmuş olduğumuz Katılım Finans Kefalet A.Ş üzerinden de deprem bölgesine özel paketleri uygulamaya alıyoruz. Depremde evi veya işyeri yıkılan azil yıkılacak, ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen vatandaşlarımızın geriye dönük ödenmemiş tüm doğalgaz ve elektrik faturalarını sildik. Bölgedeki esnaf ve sanatkârlarımızın kredi ödemelerini erteledik. Depremden en çok etkilen kesimlerden biri olan çiftçilerimizin sorunlarına en doğru çözümleri üretebilmek için Tarım ve Orman Bakanlığımız ile tam bir koordinasyon halindeyiz. Bölgede faaliyet gösteren çiftçilerimizin kredilerini de 1 yıl süre ile faizsiz erteledik.

KAHRAMANMARAŞ’TA ESNAFIMIZIN VE ÇİFTÇİMİZİN DE HER DAİM YANINDAYIZ

2022 yılında Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren esnaf ve sanatkârımıza Halk Bankası vasıtasıyla yaklaşık 41 Milyar liralık faiz destekli krediyi kullandırdık. Aynı dönemde 8 bin 955 tarımsal üreticimize ziraat bankası vasıtasıyla yaklaşık 2,6 milyar kredi imkânı da sağladık. Depremin merkezi olan Kahramanmaraş’a bu anlamda desteğimiz önceliğimizdir. Daha önce Toplantılar yapmak üzere buraya geldim geçen haftada bakan yardımcımız ve ekibiyle beraber iş dünyası ile arka arkaya toplantılar yaptı, Kahramanmaraş özelinde başta olmak deprem bölgesinde çalışan ve iş dünyamızın karşı karşıya kaldıkları sorunları çözümünde ufakta olsa, aynı sorunlar devam ediyorsa bunların çözümlerine yönelik olarak da adımlarımız attık. En son geçen hafta tarafımıza gelen taleplerinde karşılanması noktasında KGF paketinin bu bölgeye kullanılması konusunda ve sonrasında gelecek çözümlerler inşallah iş dünyamızı ve deprem bölgesine iş yapan esnafımızın da daha rahat bir nefes alabilmesini noktasında adımlar atmaya devam ediyoruz.

BELEDİYELERİMİZİN ÖDENEK TALEPLERİNİ DE HIZLI BİR ŞEKİLDE KARŞILIYORUZ

Depremde zarar gören Alt Yapıyı takip etmek için Tarım ve Orman Bakanımız ve aynı zamanda Kahramanmaraş Milletvekili adayı olan değerli büyüğümüz, Valimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız ve ilgili bürokratlarla geniş bir toplantı yaptık. Burada özelliklede daha öncesinde yüzde 50’ye kadar kayıp-kaçağı olan suyun deprem sonrasında yüzde 70-75’lere kadar çıkması buraya çok özel bir çalışma yapma noktasında işbirliğimizi geliştirecek adımlar attık. Projelerin afet fonu üzerinden değerlendirilerek hızlı bir şekilde çözüm noktasına gitmesi konusunda Hazine ve Maliye Bakanlığı’na verilen bu yetkiyi başta Kahramanmaraş olmak üzere etkilenen illerimiz ve yörelerimizde hızlı bir şekilde çalışmalarımızı sürdürmüş olacağız. Depremden birinci derecede etkilenmiş alt yapı ve üst yapı çalışmaları için belediyelerimizin ödenek taleplerini de hızlı bir şekilde karşılıyoruz. Ayrıca bu ödenek taleplerine ek olarak çalışmalarımızı yapmıştık. Önümüzdeki günlerde Kahramanmaraş başta olmak üzere depremde zarar gören tüm belediyelerimizin ihtiyaçlarını giderecek, nefes aldıracak ve hizmetlerini aksatmadan yürütmesi adına adımları da önümüzdeki günlerde atmış olacağız. Birinci önceliğimiz deprem etkilenen tüm illerimizi eskisinden çok daha güçlü bir şekilde ayağa kaldırmak daha konforlu ve yaşanılabilir bir şehir haline dönüştürmek ve depremzede vatandaşlarımızın huzurlu yuvalarının anahtarlarını bir an evvel teslim etmektir” ifadelerini kullandı.  

Haber: Emrah Özdemir                        

Editör: Emrah Özdemir