Gelenekler ve Ata Sporumuz Güreş
Bir ülke sporunu ayakta tutan geçmişten kalan bağlılık, gelenek, disiplin, örf, anane ve milli kültüre sahip çıkma ile olmaktadır. Dünyada en eski tarihi kültüre ve büyük bir mirasa sahip olan Türk toplumu yaşadığı her coğrafyada öz kültürünü sürdürmüş ve asırlar boyu bunu yaşatmıştır. Evet, ata sporu güreşimizde bu güzel değerlerden biridir. Orta Asya bozkırlarından Anadolu’muza göçen Türkmen boylarının ananelerinde yer alan Kısa Şalvar Güreşleri Kahramanmaraş ilimiz ve çevresinde yapıla gelmektedir. Bir kültürün bir yörede yaşadığının tespiti o kültürün o yöre ile özdeşleşmesi ve kültürün kemikleşmiş bir hal almasına bağlıdır.
İşte Kahramanmaraş ve kısa şalvar güreşindeki otantik yöre katkıları: Güreşte çalınan davul folkloru: 1-Köroğlu (anonim) 2-Cezayir (Anonim) 3-Göksun havası (Yöresel) 4-Mağaralı Ökkeş havası (Yöresel).
Kısa şalvar güreş tekniklerinde ise :1-Yanbaşı 2-İç çangal 3-Dış çangal 4-Bağda 5-Tırpan 6-Domuz Topu 7-Döş çangalı 8-Aldangaç , 9-Dilkiden atma 10-Yan Bağda 11-Döş çangalı güreşe yörenin katmış olduğu yöre ile özdeşleşen ve dünyada hiçbir yerde bulunmayan isimlere rastlamaktayız. Kısa şalvar güreşleri genelde , , 3.cü ve 4.cü olmak üzere dört boy üzerinden yapılırdı. Güreşlerde ödül ise: Koyun, koç, boğa, keçi, para ve altın ödül olarak verilirdi.
Güreşler genelde Maraş’ımızın tüm ilçeleri ve merkezde ise: Kümbet, Devecili, Kuyucak, Tekke, Abarabaşı ve eski kışla ve batıpark sahası bölgesinde yapılırdı. Yapılan bu güzel güreş yılların ardından diğer geleneklerle birlikte yavaş yavaş ihmal edilmeye yüz tutmuş bulunmakta. Türk milletinin geleneğinde Yağlı güreş, karakucak güreş, aba güreşi, kısa şalvar güreşi gibi Türk tarihi ile özdeşleşmiş ve asırlardır yaşatılan geleneksel sporlarımız vardır. Gönül isterdi ki Japonların yaptığını bizde yapalım. Geleneklerine düşkünlüğü ile tüm dünyada bilinen Japonlar geleneksel Sumo güreşini eski fila (Dünya Güreş federasyonunun) programına aldırarak asırlar boyu onun yaşatılmasını sağladı. Türk dünyası olarak Yağlı ve Karakucak güreşin mutlaka fila reglamanına alınması ve Dünya kültür mirası listesine kesinlikle eklenmelidir. Her yıl serhat şehrimiz Edirne’de yapılan Kırkpınar güreşleri Dünyanın en eski organizasyonlarından birisi olarak çok büyük ilgi çekmekle binlerde insanımız ile birlikte birçok yabancı basın kuruluşu bunu canlı yayınlarla dünyaya izlettirmektedirler. Birçok tarihi mirasa sahip olan ejdadımızın bu güzel mirasını Yağlı, karakucak, aba, Kısa şalvar güreşlerini asırlar boyu yaşatan milletimiz inşallah bundan böylede gelecek nesillere bu güzel mirası taşıyacaktır. Şunu unutmamak lazım ki geçmişini unutan geleceğine bir şey bırakamaz. Nice huzurlu mutlu, milletçe geleneklerle dolu, dolu yaşayacağımız güzel günlere temennisi ile.