Kahramanmaraş’ta altın, uzun yıllardır en çok rağbet gören yatırım araçları arasında yer buluyor. Altının şekillenmesinde büyük rol oynayan Kahramanmaraşlı kuyumcular, özel üretim ve tasarımla özellikle kadınların kalplerine taht kuruyor. Kuyumculuk, Kahramanmaraş’ta önemli bir sektör haline gelmiş geleneksel el sanatlarından en önemlisi konumunda yer alıyor. Türkiye genelinde kuyumculuğun ve altın madeninin ününü duyurmuş en önemli şehirlerden biri olan Kahramanmaraş’ta, geçmişten günümüze pek çok geleneksel model de üretiliyor. Kuyum atölyelerinde hem geleneksel hem de modern araçlar kullanılarak üretilen Maraş burma bileziği, hasır örgü, arı peteği, kafesli kordon, alyans, kolye, bilezik, kemer çeşitleri yurt içinde ve yurt dışında pazarlanıyor. Bu geleneksel ve bilinen modellerin yanı sıra kuyumcu atölyelerindeki ustalar, yeniliklere de kapılarını açıyor. Modern tasarımlar ve revaçta olan modelleri gerek el emeği gerekse makinelerle hazırlayan kuyumcular, bu sayede sektördeki yerlerini güçlendiriyor.

210320221450479281039

KAHRAMANMARAŞ, 22 AYAR ALTIN İMALATINDA BİRİNCİ SIRADA

Kahramanmaraş’ta, kuyumculuk sektörüne gösterilen talep, günden güne artıyor. Hatta Kahramanmaraşlı aileler yaz tatillerinde çocuklarını kuyumcu atölyesine çıraklığa gönderiyor. Usta elinde küçüklükten yetişen çocuklar, yetişkin olduklarında şehrin değerlerinden biri olan kuyumculuğa girişim göstererek mesleği yaşatmaya çalışıyor. Kahramanmaraş’ta kuyumculuk sektöründe 450’ye yakın firma ve imalathane bulunuyor. Kahramanmaraş, yılda 40 ton altın işlenmesiyle İstanbul'dan sonra Türkiye'de ikinci sırada yer alırken, 22 ayar altın imalatında ise birinci sırada başı çekiyor.

KAHRAMANMARAŞLI KUYUMCU USTALARI 22 AYAR ALTIN KULLANIYOR

Kahramanmaraş’ta altının bu kadar büyük bir yere sahip olması ve Türkiye genelinde kentin kuyumculukla ünlenmesinin en büyük sebeplerinden biri de hammadde olarak 22 ayar altının tercih edilmesidir. Hem yatırım aracı olarak hem de takı olarak kullanılan 22 ayar altın, Kahramanmaraş’taki en önemli el sanatlarından biri oluyor. Üretilen ürünlerin sahip olduğu ekonomik ve estetik değer, Kahramanmaraş’ta kuyumculuğun canlılığını korumasını sağlıyor.

MARAŞ BURMASI

Değişik modeller üreten ve tasarlayan kuyumcu ustaları bunların yanı sıra, yıllar önce Kahramanmaraş’la bütünleşen Maraş Burması üretimini de son hız devam ettiriyor. Türkiye genelinde hemen hemen herkesin bildiği ve duyduğu, Kahramanmaraşlı kuyumcu ustalarının elinden çıkan Maraş Burması modeli, Türk Patent Enstitüsü tarafından yapılan incelemelerin ardından coğrafi işaret olarak tescillendi. Dört eşit boyda altın telin çivi ve mengene yardımıyla örülmesi sonucu elde edilen Maraş burma bileziğinin üretimi örme, kalıplama ve kilit sistemin montajı aşamalarından oluşuyor. Kahramanmaraş’ta geleneksel olan Maraş Burması, şehir içindeki vatandaşlardan aldığı yoğun talebin yanı sıra, şehir dışından da büyük ilgi görüyor.

Kmbb0685