Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından 2015 yılında tescillenen tarihi Kızfatma Çınarları, Kahramanmaraş’ın Çağlayancerit ilçesi Helete Mahallesi’nde bulunuyor. Fiziksel olarak kendi türünün çok üzerinde boyutlara ulaşan bu anıt ağaçlar, aynı zamanda yüzyıllardır dilden dile aktarılan dramatik bir hikayeye sahip olarak bulunuyor.

19 K M B B8191

Bölge halkı tarafından “Kız Fatma” olarak adlandırılan bu çınar ağacının yaşının 285 olduğu tahmin ediliyor. Ağacın bulunduğu yerin yanında, bir zamanlar bir mahalle olduğu ve buradaki insanların günlük su ihtiyaçlarını bu ağacın dibinden çıkan kaynak suyundan karşıladıkları biliniyor. Ancak bu çınarın hikayesi, yıllar önce burada yaşanan trajik bir olayla şekilleniyor.

7 K M B B8236

AĞAÇ KOVUĞUNDAN FİLİZLENEN İKİ NİŞANE FİDAN

Rivayete göre, bu mahallede annesiyle birlikte yaşayan Fatma isimli küçük bir kız çamaşır yıkamak için bu su kaynağının başına gelir. Annesi, ateşi harlamak için biraz uzaklaştığında geri döndüğünde gördüğü manzara korkunçtur. Küçük Fatma, ağacın kovuğunda çıkan bir yangında feci şekilde can verir. Annesi, bu elim olay sonrası aklî dengesini yitirir. Bu trajedi sonrasında, küçük Fatma’nın içinde yandığı ağacın bulunduğu bölgeye "Kız Fatma" adı verilir. Bugün, bu anıt çınarın kovuğundan iki fidanın filizlendiği görülüyor, sanki anne ve kızın birer nişanesi gibi. Kahramanmaraş’ın bu etkileyici anıt ağacı, fiziksel özellikleri kadar hüzün dolu geçmişiyle de ziyaretçilerini derinden etkiliyor.

21 K M B B8185

 

Editör: Melisa Türkmen