Bu güzellikler arasında öne çıkan mağaralar, hem tarihi derinlikleri hem de doğal oluşumlarıyla dikkat çekiyor. İşte Kahramanmaraş'ın keşfedilmeyi bekleyen mağaraları:
DÖNGEL MAĞARASI
Kahramanmaraş-Kayseri yolu üzerinde yer alan Döngel Mağarası, şehir merkezine 58 km uzaklıktadır. Yapılan arkeolojik araştırmalarda, mağarada bulunan buluntular, bu bölgede insan yerleşiminin Üst Paleolitik Çağ'da başladığını ve Neolitik ile İlk Tunç Çağlarında da devam ettiğini göstermektedir. Döngel Mağarası, tarihi dokusuyla ziyaretçilerine geçmişe yolculuk yapma fırsatı sunuyor.
BULUT DELİĞİ MAĞARASI
Pazarcık ilçesinin güneybatısında bulunan Bulut Deliği Mağarası, gelişimini tamamlamış fosil bir mağaradır. İçerideki muhteşem sarkıt ve dikitler, doğanın sanat eserlerini andıran güzellikte olup, mağarayı doğaseverler için cazip hale getiriyor.
GÜMÜŞKAYA MAĞARASI
Dar bir girişten geçtikten sonra geniş bir alana ulaşılan Gümüşkaya Mağarası, kırmızı ve kahverengi mermerlerden oluşmaktadır. İçeri doğru ilerlendikçe loş ve serin bir havanın hakim olduğu mağara, enine ve yüksekliğine doğru genişlemektedir. 30-40 metre ilerledikten sonra, doğal bir mağara gölüne rastlanmaktadır. Tatlı ve soğuk içme suyuna sahip bu gölün etrafı, sarkıt ve dikitlerle süslenmiştir. Daha ileri gidildiğinde ise 20-30 metre uzunluğunda bir koridor, beyaz mermer zeminiyle karşılanmaktadır.
SAVRUK MAĞARASI
Kahramanmaraş’ın kuzeyinde, Hacınınoğlu Köyünden 2 km aşağıda yer alan Savruk Mağarası, eski İpek Yolu üzerinde bulunuyor. Savruk, Savran veya Sarıkız Mağarası olarak da bilinen bu mağara, sarkıt ve dikitler gibi jeolojik oluşumlar açısından oldukça zengindir. Ziyaretçilerine eşsiz bir doğa ve tarih deneyimi sunan Savruk Mağarası, doğa tutkunları için ideal bir destinasyon konumunda bulunuyor.