Kahramanmaraş’ta bulunan ve Fadime Ana’nın Tandırı olarak adlandırılan bu manevi yer hakkında yöre halkı, bu doğal taş tandırı Hz. Fâtıma’nın burada ekmek yapıp Yediler’e ikram ettiğine dair rivayetlerle kutsal bir mekan olarak kabul ediyor.
MANEVİ HUZUR ARAYANLARIN DURAĞI
Ziyaretçiler, Fadime Ana’nın oturduğu kabul edilen yere oturup, onun diz izlerine dizlerini koyarak dua ediyor. Taş oklava ve hamur yumağı gibi eşyalar ise ziyaretçilerin yoğun ilgisini çekiyor. Buraya gelenler, bu kutsal eşyalara dokunarak, dileklerinin kabul olmasını ve şifa bulmayı umuyorlar. Ayrıca birçok kişi burada iki rekât namaz kılarak dileklerinin gerçekleşmesi için dua ediyor.
İTBURNU ÇALISI VE GEYİK AYAĞI EFSANESİ
Fadime Ana’nın Tandırı çevresinde yer alan diğer ilginç yapılar ve efsaneler de ziyaretçilere eşsiz bir deneyim sunuyor. Kayaların üzerindeki bir geyik ayak izi olduğu söylenen iz, bir başka farklı hikayeye dayanıyor. Efsaneye göre, bir çoban olan Kefeştetayyüş ve köpeği Kıtmir, kötü hava şartlarında zor durumda kalır. Çobanın duası kabul olur ve köpek, bir çalıya dönüşerek kurtulur. Bu çalıya "İtburnu Çalısı" denilir ve ziyaretçiler dileklerinin kabul olması için buraya çaput bağlarlar. Fadime Ana’nın Tandırı, sadece yerel halkın değil, Eshab-ı Kehf’i ziyarete gelen turistlerin de dikkatini çekiyor. Ziyaretçiler, buradaki manevi havayı hissedip, tarihi efsaneleri dinleyerek kendilerini farklı bir dünyanın içinde buluyor.