Geleneksel ürünlerin tezgahları süslediği Kahramanmaraş’ın Kapalı Çarşısı, zengin çeşitliliği ve tarihi bir mekan olmasından dolayı şehre gelen ziyaretçilerin ve vatandaşların en çok tercih ettiği mekanlar arasında ilk sırada yer alıyor. Yaz aylarında, kış aylarına kıyasla daha yoğun bir dönem geçiren Kapalı Çarşı, bu yıl beklenen seviyenin altında kaldı. Özellikle, 6 Şubat’ta yaşanan depremin etkileri, çarşıdaki ticaretin seyrini önemli ölçüde değiştirirken, Kapalı Çarşı’ya olan ilgiyi de bir hayli azalttı.

Ekran Görüntüsü 2024 07 19 155747-1

ESNAFLARIN GÖZÜNDEN YAZ AYLARI

Kahramanmaraş Kapalı Çarşı, şehrin ticaret ve kültür hayatını en çok etkileyen yerlerden biri olarak öne çıkıyor. Depremin etkileriyle mücadele eden esnaflar ise müşterilerine en iyi hizmeti sunmak için çarşıda çaba sarf ediyor.  Deprem, sadece insanların yaşamlarını değil, aynı zamanda ticaret hayatını da derinden etkiledi. Esnaflar, deprem öncesi ve sonrası dönemi değerlendirirken büyük bir fark olduğuna dikkat çekiyor.

DAHA ÇOK ALIŞVERİŞ MERKEZİNE GİDİYORLAR

Esnaflar, yaz aylarındaki hareketliliğin bir nebze de olsa işlerine katkı sağladığını belirtiyor. Ancak yine de eski yoğunluğu aradıklarını ifade ediyorlar. Kapalı Çarşı’da Bijuteri işletmecisi Zahit Kayım ise çarşı yoğunluğundan şu şekilde bahsetti; “Sezonumuz yavaş yavaş açılmaya başladı. İnsanlar yavaş yavaş çarşıya geliyorlar. Ancak bir eksikliğimiz var. Yollar kapalı ve mevcut yıkımlar hala devam ediyor. Bu sebeple insanlar çarşıyı çok tercih etmiyorlar. Daha çok alışveriş merkezine gidiyorlar ve alışverişlerini orada yapıyorlar. Çünkü çarşıda gerçekten büyük yıkımlar, toz ve toprak var. İnsanlar bu durumdan rahatsız oluyor. Ayrıca çarşının giriş kısmından başlayarak aşağı taraflara kadar yol kapalı ve tadilat olduğundan dolayı insanlar buraya gelemiyorlar. Bu yüzden belediyenin bu tarihi çarşı üzerinde biraz daha durması gerekiyor. Almancıların bir kısmı yavaş yavaş gelmeye başladı.  Sezonumuz küçükten açılmaya başladı. Kışa göre potansiyel daha artıyor ve devam edeceğini umuyoruz inşallah. Depremden önce işlerimiz normaldi. Deprem olduktan sonra işlerimiz çok zayıfladı ve bir ara durma noktasına geldi. Ama şu anda yabancıların, turistlerin ve yurt dışında yaşayan Türk vatandaşların da yavaş yavaş gelmesiyle beraber işler açılmaya başladı."

Ekran Görüntüsü 2024 07 19 155543-1

KAPALI ÇARŞIDA HAYAT DEVAM EDİYOR

Kahramanmaraş Kapalı Çarşı esnafı olan Sultan Özcan, yaz aylarında piyasanın durgun olduğunu ve esnafların üstesinden gelmek için sabır ve azimle çabaladıklarını belirterek şunları dile getirdi; “Deprem sonrası dönemde toparlanma sürecinde olan esnaflar, gelecek yıllarda da eski günlerine dönebilmek için umutla bekliyor. Müşteri var mı diye sorarsanız eğer, bizim için bu sezon gurbetçilerin Türkiye'ye gelmesiyle beraber biraz daha hareketli bir zaman dilimi olması gerekirken gurbetçilerimiz maalesef gelmediler. Daha doğrusu geldilerse de Kahramanmaraş'a gelmediler. Depremden sonra Kahramanmaraş'taki yakınlarını ziyaret etmeye gelen insanlar kalacak yer olmadığı için ve otellerde hasar gördüğü için Gaziantep şehrinde ikamet etti ve hala orada ikamet etmeye devam ediyorlar. Çünkü burada doğru düzgün kalacak yer yok. Dolayısıyla gurbetçilerin yapmış olduğu alışverişlerden de Kahramanmaraş esnafı yararlanamıyor.”

Ekran Görüntüsü 2024 07 19 155502-1

SON İKİ YILDAN BERİ BÖYLE ANORMAL DURGUNLUK GÖRMEDİM

Kişisel bakım ürünleri satan esnaf Yunus Gözler ise, henüz çarşıda yoğunluk olmadığını söylerek;  “40 yıldan beri kapalı çarşıdayım. Ama son iki yıldan beri böyle bir anormal durgunluk, anormal işsizlik görmedim. Yani Allah sonumuza hayır etsin. Tam bir sezondayız şu anda yani ama her şey çok aşırı pahalı. Güç yetmiyor. Bir bardak su on lira olmuş. Maraş gibi bir yerde bu şekilde pahalılık olması halkın alım gücünü de çok etkiledi” dedi.

Muhabir: MELİKE ALGAN