6 Şubat’ta yaşanan asrın felaketi depremleri 11 ilde büyük yıkım ve hasara neden oldu. Afet bölgesi illerde ilgili kurumlar tarafından bir yandan inşaat süreçleri devam ederken, bir taraftan da gerekli önlemler alınıyor. Konu kapsamında, depremler sonrası afet illerinde yapılan hasar tespit çalışmaları neticesinde orta hasarlı raporu verilen yapılara ilişkin AFAD tarafından 7269 Sayılı Kanunun Geçici 27’nci maddesi gereğince uygulama genelgesi yayımlandı. Genelgeye göre, depremler nedeniyle genel hayata etkili afet bölgesi olan yerlerde orta hasarlı olarak tespit edilen ve güçlendirilmesi fen ve sanat kurallarına göre elverişli olmayan konut, işyeri ve ahırlarla ilgili 29’uncu maddenin üçüncü ve sekizinci fıkraları hariç tutulmak üzere, ağır hasarlı konut, işyeri ve ahıra ilişkin hükümler uygulanacaktır. Güçlendirilmesi mümkün olan ve hak sahipleri tarafından güçlendirme çalışması yapılmak istenen konutlar için de belediye veya il özel idarelerinden güçlendirme yapı ruhsatı alınacak olup, son başvuru günü 29 Aralık olarak belirlendi.

AĞIR HASARLI KABUL EDİLEN ORTA HASARLI HAK SAHİPLERİ, YENİ BİNA İÇİN KREDİDEN FAYDALANDIRILACAK

Genelgenin detayları şu şekilde; “Hasar tespit süreçleri sonunda orta hasarlı olduğu kesinleşen binalar, yeni bir hasar tespit işlemi tesis edilmesine gerek kalmaksızın ağır hasarlı binalar gibi işlem görür. Bu genelge kapsamında ağır hasarlı olarak kabul edilen orta hasarlı bina bağımsız bölümlerinden hak sahibi olanlar, yeni bir hak sahipliği işlemi tesis edilmesine gerek kalmaksızın yeni bina yapımı için kredi verilmesi imkânından faydalandırılır. 7269 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi hükümleri doğrultusunda ağır hasarlı kabul edilen bu tür binaların yıkımı ise gerçekleştirilir.

YAPI RUHSATI ALMAK İÇİN YETKİLİ İDAREYE 29 ARALIK’A KADAR MÜRACAAT EDİLECEK

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 19 uncu maddesi gereğince; bütün kat maliklerinin 5’te 4’ünün yazılı rızası ile yapı ruhsatı vermeye yetkili idarelere belediye veya İl Özel İdaresi’ne, binalarının teknik ve ekonomik açıdan güçlendirmeye uygun olduğuna dair rapor ve güçlendirme projelerini sunarak onarım için yapı ruhsatı almaları halinde, hak sahipliği şartlarını taşıyan malikler onarım ve güçlendirme kredi imkânlarından faydalandırılır. Bu kapsamda, güçlendirme yapı ruhsatı almak için yetkili idareye 29 Aralık’a kadar yazılı olarak müracaat edilecek olup, yetkili idare yapı ruhsatını 5 Nisan 2024 tarihine kadar düzenlemek zorundadır. Güçlendirme izni için yapı ruhsatı başvurusu yapılan binaların listesi 5 Ocak 2024’e kadar, yapı ruhsatı verilen veya ruhsat verilmesi uygun görülmeyen binaların listeleri ise 12 Nisan 2024’e kadar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğüne askı kodu, açık adres bilgileri ve tapu kaydı bilgilerini içerecek şekilde bildirilecek.

1 YIL İÇİNDE GÜÇLENDİRME İŞLEMLERİ UYGULANMAYAN YAPILAR YIKILACAK

Yapı ruhsatı düzenlenme tarihinden itibaren 1 yıl içinde güçlendirme işlemleri tamamlanamadığından yapı kullanma izin belgesi alınamayan binalara ilişkin olarak 7269 sayılı kanunun 13’üncü maddesi doğrultusunda yıkım işlemi uygulanır. Bu durumda olanlar 7269 sayılı kanunun geçici 27’nci madde hükümlerinden faydalanamazlar. 29 Aralık tarihinden sonra hak sahibi kabul edilecek olan orta hasarlı bina sahiplerine, hak sahipliği nihai kararlarının ilanı tarihinden başlamak üzere güçlendirme ruhsatı başvurusu için 45 gün, yetkili idarelere yapı ruhsatı düzelenmesi için ise 90 gün süre verilir. Başvuru yapılmasına karşın yapı ruhsatı verilmesi uygun görülmeyen binalar için birinci madde hükümleri uygulanır.”

Haber: Melisa Türkmen