Türkiye geneli Haziran ayına girilmesiyle beraber sıcaklıklar bir hayli yükseldi. Sıcaklık artışının en yoğun hissedildiği yerlerden biri de şüphesiz Kahramanmaraş oldu. Termometrelerin en az 40 dereceyi gösterdiği kentte, otomobillerde sıcaklardan bir hayli etkileniyor. Kahramanmaraş’ta Oto Sanayi Sitesi’nde 22 yıldır hizmet veren İstiklal Otomotiv İşletmecisi Alaaddin Okumuş araç sahiplerine ve sürücülere tavsiyelerde bulundu.

Whatsapp Image 2024 06 25 At 11.33.40

AŞIRI SICAKLAR, ARAÇLARDA ÇEŞİTLİ KUSURLAR VE HASARLAR OLUŞMASINA NEDEN OLUYOR

Havaların aşırı sıcak olduğunu, bu sebepten dolayı da araçlarda hasar oluşabileceğini söyleyen Okumuş; “Araçlarda, mevsim koşullarının etkisiyle arızalar meydana gelebilir. Kışın aşırı soğuklar ve yazın aşırı sıcaklar araçların performansını olumsuz yönde etkileyebilir. Yazın mı yoksa kışın mı daha fazla arıza olduğu konusunda kesin bir yargıya varılamaz, çünkü her iki mevsimde de farklı türde sorunlar yaşanabilir. Şu anda yaz mevsimindeyiz ve havalar aşırı sıcak; bu nedenle araçlarda arızalar meydana gelebilir. Özellikle uzun yolculuklara çıkmadan önce araçlara özen göstermek önemlidir. Bakımlar, araçların sağlıklı çalışması için kritik bir rol oynar. Aşırı sıcaklar, araçlarda çeşitli kusurlar ve hasarlar oluşmasına neden olabilir. Bu sorunların önlenmesi için düzenli bakımların yapılması şarttır. Bu yüzden araç sahiplerine ve sürücülere araç bakımlarını ihmal etmemelerini öneriyorum. Basit kontroller ve düzenli bakımlarla büyük masraflardan kaçınmak mümkündür.

LASTİK BAKIMLARI ÇOK ÖNEMLİ

Yaz aylarında, hava sıcaklıklarının artması nedeniyle araç lastiklerine özellikle dikkat edilmelidir. Asfaltın yüksek sıcaklığı, lastiklerde hava kaybına veya çürümeye neden olabilir, bu da yarılmalarla sonuçlanabilir. Özellikle yaz mevsiminde, kışa göre lastik yarılmaları daha sık görülebilir. Lastiklerde en önemli hususlardan biri hava basıncının düzenli olarak kontrol edilmesidir. Uzun yolculuklar öncesinde, özellikle yaz aylarında, lastiklerin hava basıncını kontrol etmek için yakındaki benzin istasyonlarından veya lastikçilerden yararlanılmalıdır.

AKÜ BAKIMI YAPILMADIĞINDA YOLDA KALABİLİRSİNİZ

Akülerle ilgili dikkat etmemiz gereken noktalar var. Özellikle sulu hücreli aküler zaman zaman su eksiltebilir. Bu tip aküler düzenli bakım gerektirir ve bakımı oldukça basittir. Bakım yapılmadığında aracın yolda kalmasına neden olabilirler. Bakımlı akülerde sadece su seviyesine dikkat etmek yeterlidir çünkü su zamanla buharlaşabilir ve eksilebilir. Özellikle uzun yolculuklardan önce, bakımlı bir akü kullanıyorsanız akünün su seviyesini kontrol etmek önemlidir. Diğer yandan, bakımsız akülerin genellikle kullanıcı müdahalesine ihtiyaç duymadan kendi kendini tamir edebildiğini veya kullanım ömrü sona erdiğinde değiştirilmesi gerektiğini belirtmek gerekir.

Whatsapp Image 2024 06 25 At 11.33.39 (2)

ANTİFRİZİN ÖNEMİ

Yaz aylarında kontrol edilmesi gereken bir diğer önemli konu da motor antifrizidir. Antifrizin sadece kışın motor suyunun donmamasını sağladığını düşünenler var, ancak yaz mevsiminde de antifrizin önemi büyüktür. Yaz aylarında antifriz, motordaki suyun kaynamasını önler. Normal şartlarda suyun kaynama noktası 100 derece Celsius iken, antifriz kullanıldığında bu nokta daha yükseğe çıkar. Bu özellik sayesinde antifriz, motordaki sıcaklık artışlarını kontrol altında tutar ve motora zarar gelmesini engeller. Dolayısıyla antifriz, motorun ömrünü uzatır ve yaz aylarında aracın aşırı ısınmasını önler. Bu nedenle, yaz mevsiminde aracınızda antifriz bulundurmanız önemlidir ve motordaki su seviyesini düzenli olarak kontrol etmek gereklidir.

YAZ AYLARINDA POLEN FİLTRESİ SIK SIK DEĞİŞMELİ

Yaz aylarında klimaya ihtiyaç duyuluyor. Klimanın zararları da var. Bazı bilinmeyen hastalıklara da sebep oluyor. Bizim meslek hastalığı dediğimiz hastalıklara da sebep oluyor. Klima sisteminin içerisinde polen filtresi var. Eğer ki bu filtreyi zamanı gelince değiştirmezseniz insan vücudunda omurilikte tıkanmalara neden oluyor. Yaz aylarında sıklıkla polen filtresinde değişiklikler yapılmalı. Zaten maliyeti de yüksek değil. Bakım yaptırırken; motor yağı olsun, antifriz olsun, bunlar araç için yapılıyor. Polen fitresi ise tamamen insanın sağlığı için yapılıyor. Bu durum araç sürüş tekniklerine de yansır. Klima bakımı, yağ değişiminde yağ değişimine yapılır. Ancak tozlu yollarda çok fazla kullanılmışsa biraz daha dikkat edilmesi gerekir. 7 bin kilometrede bir polen filtresinin değiştirilmesi gerekir.

Whatsapp Image 2024 06 25 At 11.33.39 (1)

CAM AÇIK GİDECEĞİNİZE, KLİMALARI AÇIN

Uzun yolda camlar açık şekilde seyahat edildiğinde daha fazla yakıt gider. Bunun sebebi de, camlar açık şekilde seyir halindeyken aracınız çok yakmaya başlayacak. Sebebi de camlar açıkken içeri giren rüzgârdır. Bu rüzgâr araca yavaşlama tepkisi verirken, sürücü gaza basma tepkisini verecektir. Bu nedenle camları kapatıp, klimayla seyir halinde devam edilirse yakıt masrafında da azalma oluyor. Klimayı açmanın maliyeti daha az.

YAĞ BAKIMI YAPILMAYAN ARABA FAZLA YAKIT YAKAR

Aracı yağ bakımına getirmenin hep faydası olur. Yağ bakımı yapılıp, yağ değiştirildiği zaman sürtünme azalır. Sürtünme azalınca, yakıt tasarrufu oluyor. Araçların yağ bakımı, insanların kan tahliline benzer. İnsan vücudundaki kanda hafiften bir kirlenme olsun, vücut hemen tepkimeye giriyor. Motor yağı da öyledir. Yağ bakımı yapılmayan araba hem sesli çalışır, hem de fazla yakıt yakar. Yeni yağ bakımında aracın sürtünme oranı minimum seviyeye düştüğü için yakıtı az yakar. Günü geldiğinde aracın yağ bakımının yapılması gerekir.

10 BİN KİLOMETRE YAĞ DEĞİŞİMİ YAPILMASI GEREK

Yağ bakımı yapılmazsa araç egzozdan yağı atar. Bu seferde motorun yağsız kalma durumu meydana gelir. Motorun içerisinde yağlama ile dönen sistemler mevcut. Motor yağsız kalınca içerisi çok büyük zarar görecektir. Bunun dışında yakıt konusunda da zararlı olduğunu söylemiştim. Yağ bakımı araca göre değişir ama konulan yağa göre, 10 bin kilometrede bir 15 bin kilometrede bir yağ bakımının yapılması gerekir. Motorun içerisinde yağ ile çalışan metal parçalar var. Piston, krank, mili, şarj dinamosu gibi parçalar var. Yağsız kaldığında bu parçalar dakikada bin tur rölantide döner. Dolayısıyla içerisinde yağ olması gerekir. Yoksa çok ciddi masraflara yol açar” ifadelerini kullandı.

Editör: Didem Kayabaşı