Her yaş dönemi beraberinde gelişimin bir evresine kucak açar. Her çocuk ayı-yaşı gereği gelişiminin bir parçası olan özellikleri sergiler.
Bazı çocuklar anne ve babalarından miras aldıkları genleri sayesinde bu gelişim döneminin özelliklerini bazen önden takip ederken bazı çocuklar bu dönem özelliklerini geriden takip ederek geçirir.
Gelişim baştan ayağa, içten dışa şekilde ilerlerken her evre kendinden bir sonra gelen evreye zemin hazırlar ve bir evre tamamlanmadan diğer evreye geçiş yapılamaz yani önce yürür sonra koşar, önce kaba motor hareketler daha sonra ince kas becerileri gelişir gibi.
Bu yazımda sizlere çocuklarınızı gözlemlemenizin önemini anlatacağım.
3 yaşına gelmiş ve hala konuşamayan bir çocuğunuz varsa “bende babası da geç konuşmuşuz” şeklinde kabullenmek yerine mutlaka çocuğunuzu bu konuda bir uzmana gösterin.
1,5 yaşına gelmiş ve hala yürümenin başlangıcı olan emekleme, tutunarak kendini kaldırmaya çalışmak, desteksiz oturabilmek gibi bedensel becerileri göstermiyorsa mutlaka çocuğunuzu bir uzmana gösterin.
En geç 2 yaşına geldiğinde hala tuvalet alışkanlığı kazanmamışsa çocuğunuzu bir uzmana götürün.
3 yaşına kadar ki süreçte adını söylediğinizde hala dönüp bakmıyorsa, sizi çoğu zaman duymuyorsa, sizinle göz kontağı kurmuyorsa, yapmış olduğunuz tüm sevimliliklere tepkisiz kalıp gülmek, kıkırdamak, cilve yapmak gibi tepkiler vermiyorsa daha da geç kalmadan çocuğunuzu bir uzmana götürün.
Çocuğunuz 3 yaşı içinde tutma, itme, atma….gibi davranışları yapamıyorsa mutlaka çocuğunuzu bir uzmana götürün.
Daha sağlıklı çocuklar yetiştirmek için çocuklarınızı yaşıtları ile bir araya getirip gözlem yapın çocuğunuzu yaşıtlarına göre yapabildikleri ve yapamadıklarını irdeleyip yapamadığı davranışları neden yapamadığı üzerine yardım alın. Bu konuda kitaplar okuyun, internet yardımı alın, bir uzmanla görüşün.
Daha sağlıklı çocuklar yetiştirmek için.
Hayal güçlerini zenginleştirin bunun için çocuğunuza hikaye kitapları okuyun.
Yap boz oynayın.
Resim yapın.
Elinize büyük bir ayna alıp çocuğunuzla birlikte yüzünüzü inceleyin. Konuşurken ağız hareketleri, saçlarının rengi gözlerinin rengi … konusunda farkındalığını arttırın.
Birlikte çocuk tiyatroları ve çocuk filmlerine gidin.
Oyun parkında ,kırlarda bolca vakit geçirin.
Oyun hamur, elişi kağıtları, kinetik kumla oynayın.
Çocuk eğitim sitelerine üye olup yaşı ve ya ayı özelliklerini takip edip uygun oyun, materyaller, etkinlikler hazırlayın.
Önemli olanın çocuğu dünyaya getirmek değil çocuğunuzu bedensel ve ruhsal olarak sağlıklı yetiştirmektir. Hızla ilerleyen zaman içinde bizimde çocuk yetiştirme tarzımızı annelerimizden bir tık ileriye taşıma vakti geldi.