Tarihi güreşlerimizden olan karakucak güreşleri asırlardır hiç bir değişiklik yapılmadan özüne uygun yapıla gelmiştir. Bazı araştırmacılara göre 10 asırdır yapılmaktadır. Karakucak güreşleri Çim zeminlerde, toprak alanlarda, harman yerlerinde yapılmaktadır. Uzunluğu diz kapağı altına kadar gelen Pırpıt denen bir giysi giyilerek yapılır. Ayaklar çıplaktır. Karakucak güreşi Türklerin öz ve milli güreşidir. Orta Asya’dan kaynaklanan bu güreşte günümüze kadar çok az küçük değişiklikler dışında aslına uygun olarak icra edilmektedir. Karakucak başka bir deyişle de serbest güreş Mancu'dan Yakut Türklerinden Moğolistan'dan Azerbaycan'dan Doğu ve Batı Türkistan'dan, Kazak ve Kırım Türk'lerine varıncaya kadar bilinen bir spordur. Oğuzlarda ve Eski Türk’ler deki güreşin aynısı olan Karakucak güreş günümüzde daha çok yağlı güreşin olmadığı bölgelerimizde yapılmaktadır. Düğünler, Bayramlar, Festivaller, Kültürel şenliklerin en önemli organizasyonlarından birisidir. Karakucak güreşleri Davul zurna eşliğinde yapılır.
Karakucak güreşlerinde giyilen Kıspet ismi bazı yörelerde pırpıt diye adlandırılır. Bu tamamen yöresel isimlendirmeden kaynaklanmaktadır. Pırpıt genelde Kamyon branda çadır bezi, yelken bezinden yapılır. Kasnağa kesinlikle deri dikilmez. Ayrıca hiç bir bölgeye yağ sürülmesine müsaade edilmez. Karakucak Güreşleri 1925'lerden günümüze kadar Türk Güreşine gerçek manada büyük şampiyonlar kazandırmıştır. Yapılış tarzı ile Serbest güreşe benzediği için genelde festival güreşlerinde. Türkiye Şampiyonalarında Minder kiloları üzerinden: sekiz sıklet olmak üzere 8 boy üzerinden yapıldığı olmuştur. Ayrıca organizasyonlar son derece ciddi olmakta Minderdeki usuller hemen uygulanmakta Tolerans ise 1 veya 2 kg verilmek sureti ile gerekli müsabaka titizliği sergilenmektedir. Karakucak güreşlerini Türkiye Güreş Federasyonu Merkez Hakem Komitesi üyeleri uluslararası kariyere sahip Milli ve Üst kategori hakemler tarafından yönetilmektedir.
Güreş Federasyonu tarafından karakucak güreş yönetmenliği hazırlanmış olup müsabakalar bu yönetmelik esasları dâhilinde tüm Türkiye genelinde yapılmaktadır.
Karakucak güreşlerinin genelde yoğun olarak yapıldığı bölgeler.1-Kahramanmaraş 2-Sivas-3-Tokat, 4-Çorum, 5-Amasya 6-Ankara 7-Adana 8-Mersin 9-Kayseri 10-Samsun 11-Artvin 12-Erzincan 13-Malatya 14-Erzurum 15-Kars 16-Yozgat diğer il ve ilçelerimiz. Karakucak güreşlerinin düzenlendiği kategoriler: a-Büyükler b-Gençler c-Yıldızlar olmak üzere üç kategori üzerinden yapılır. Müsabaka sureli ise Yıldızlar: dört dakika baştan puanlamalı müsabaka sonunda eşitlik var ise altın puana gidilmekte Gençler: 5 DK Baştan itibaren puanlamalı eşitlik varsa altın puan Büyükler:8 dakika baştan itibaren puanlamalı eşitlik varsa altın puan Başpehlivanlık: 10 dakika baştan itibaren puanlamalı eşitlik var ise altın puan uygulanır. Karakucak güreşlerinde yöresel farklılıklar bulunmaktadır.1-Köprülü karakucak güreşi: Minder güreşinin hemen hemen aynısı olan bu güreşlere genelde Çukurova bölgesinde rastlanır. Minder güreşine çok önemli bir benzerlik arz ettiği için mutlaka yapılmasında büyük fayda vardır.2-Diğer yörelerde ise Köprüye gelen güreşçi ve göbeği gün gören yenilmiş sayılır.
Karakucak güreşleri Türk güreşinin vazgeçilmez alt yapı kaynağıdır. Bilhassa minder güreşine çok önemli alt yapı sağlar. Tüm yörelerde güreşler zamanla ekonomik hadiseler nedeni ile düzenlenen organizasyonlarda azalma olsa dahi mutlaka vazgeçilmemelidir. Çünkü bu güreşler Ecdadımızın bize emanet ettiği kültürel bir mirastır. Bu güreşlerin ihya edilmesi için gerekli çabanın her zaman gösterilmesi güreşimizin geleceği açısından elzemdir. Son yıllarda meydana gelen ekonomik hadiseler nedeni ile düzenlenme sayısında bazı düşüşler olmuş ve bunun mutlaka önüne geçilmesi yeniden bu güreşlerin ihya edilmesi için gerekli çabanın gösterilmesi gerekmektedir.