Özellikle kış mevsimine hazırlandığımız bu dönemde, hava sıcaklıkları hissedilir derecede düştü. Ülkemizin bazı kentlerine ilk kar taneleri düştü ve dolaylı olarak temel bir ihtiyaç olan ısınma ihtiyacımız tekrar gün yüzüne çıktı. Evlerimizde yakıt maddesi kullanarak çeşitli sistemler ile ısıtma sağlanmaktadır. Merkezi sistem, kombi sistemi, elektrikli ısıtıcılar, klimalar veya alevin dansını izleyip odunun çıtırtısını duyabileceğiniz sobalar… Dilerseniz gelin, bu en temel konfor ihtiyacımızı nasıl en güvenli şekilde sağlayabiliriz tek tek inceleyelim.
Merkezi sistem ısıtma olan apartmanların büyük bir çoğunluğunun bodrum katında kazan dairesi mevcuttur. Düşündüğünüzde aslında apartman sakinleri olarak kurulu bir bombanın üzerinde oturuyor olabilirsiniz. Basınçlı kap ve kazanların mevzuat gereği yılda bir kez yetkili kuruluş ve kişilerde periyodik kontrollerinin ve bakımlarının yaptırılması zorunludur. Bunun amacı basınç altında çalışan sistem ekipmanlarının kontrol ve testinin yapılması ve uygunluğunun/uygunsuzluğunun tespit edilerek herhangi bir patlamanın önüne geçilmesi ve raporlanmasıdır. İşyerlerinde bu zorunluluk mevcut iken aynı benzer sistem apartmanlarımızda bulunmaktadır ve genelinde görüldüğü üzere herhangi bir periyodik kontrol ve bakım yapılmamaktadır. Lütfen apartman yöneticinizden periyodik kontrol ve bakım kayıtlarını sorgulayınız, yapılmıyorsa yönetim toplantısında bu kontrollerin yıllık periyodik olarak yaptırılmasını, uygunluğun sağlanmasını ve gerekli diğer önlemlerin (baca temizliği vb.) aldırılmasını talep ediniz.
Kombili sistemlerde kış mevsimi öncesinde hazırlık olarak sistemin genel tesisat sızıntı kontrolü, tesisat filtre temizliği ve bacalı kombilerde baca çekiş kontrolü ve temizlikleri yapılmalıdır. Temiz enerji olan doğal gaz sisteminin en temel riski gaz sızıntısıdır. Doğalgaz kokusuz bir gazdır ve ekstra kimyasal maddeler ile özellikle kokulandırma yapılır. Koku alma duyumuz ise 14-15 sn gibi bir sürede körleşir. Bunun için ekonomik bir önlem olarak gaz algılama dedektörü takılmalı ve havalandırma menfezi bulundurulmalıdır. Yangın, deprem vb. gibi acil durumlarda gaz derhal kesilmelidir.
Bizi eski dönemlere götüren, aile bireylerinin bir yere toplanıp hoş sohbetlerine eşlik eden, kışı keyifli hale getiren ancak oldukça risk içeren odun/kömür sobalarında alacağımız çeşitli güvenlik tedbirleri mevcuttur. Bunlar;
• Odun ve kömür gibi yüksek oranda is bırakan katı yakıtlı sobaların boruları ayda bir, bacaları ise iki ayda bir temizlenmelidir.
• Bacalarda mutlaka baca başlığı kullanılmalı, aksi durumda rüzgârlı havalarda zararlı ve zehirli gazlar geri tepilerek zehirlenmelere neden olurlar.
• Bacalar çatıdan en az 1 metre yüksek yapılmalıdır.
• Soba odanın içinde uygun yere yerleştirilmeli, sobanın altlığı olarak yanıcı olmayan bir maddeden altlık kullanılmalıdır.
• Sobanın alt kısmında ve yakın çevresinde yanıcı malzeme bulundurulmamalıdır.
• Sobalar tavandan, duvarlardan ve diğer eşyalardan emniyetli bir uzaklıkta olmalıdır. Soba üzerine ve yakınına çamaşır asılmamalıdır.
• Mümkün olduğunca az dirsek kullanılmalı, boru bacayı daraltmamalıdır. Soba, dirsek ve eklem yerleri duman sızdırmamalı, eklem yerleri birbirine uygun bir şekilde geçirilmelidir.
• Fırtınalı ve lodoslu havalarda soba yakılmamalı, yanıyorsa söndürülmelidir.
• Yatarken sobalar söndürülmelidir.
• Sobalarda kaliteli yakıtlar kullanılmalıdır.
• Sobaların kullanıldığı yerlere yeterli hava girişi sağlanmalı, bunun için öncelikle ortam sık sık havalandırılmalıdır. (Çünkü yakıtlar yanarken ortamın oksijenini de tüketmektedir.)
• Banyo ya da yatak odalarına soba monte edilmemelidir.
• Sobalara yanıcı ve parlayıcı sıvı dökülmemelidir.
Katalitik sobaların, tüp bağlantı hortum ve başlıkları kontrol edilmeli, havalandırma menfezi bulunmalı, üzerleri örtülmemeli veya herhangi bir şey asılmamalı, önleri kapatılmamalıdır. Yatmadan veya alandan ayrılmadan önce mutlaka kapatılmalıdır.
Elektrikli ısıtıcıların, max ayarda çalıştırılmamalı, termostat ve termik korumalarının aktif olduğu kontrol edilmeli, üzerleri örtülmemeli veya herhangi bir şey asılmamalı, önleri kapatılmamalıdır. Yatmadan veya alandan ayrılmadan önce mutlaka kapatılmalıdır.
Klimaların kışlık-yazlık dönem geçişlerinde filtre temizlikleri yaptırılmalıdır.
Bilgi hayat kurtarır, paylaştıkça çoğalır.