Yanlış veya doğruluğu bulunmayan ve kasıtlı olarak yayılan bilgi; bilgi çarpıtma anlamına gelen dezenformasyon, sosyal medya platformlarının sayısının artmasıyla daha da arttı.

İngilizce'den Türkçe'ye geçen 'dezenformasyon' kelimesi, yanlış bilgilendirme anlamındaki “disinformation” kelimesinden geliyor. Sosyal medya ya da basın yayın organları aracılığıyla toplumun yanlış yönlendirmek amacıyla doğruluğu kesin olmayan bilgilerin kasıtlı olarak yayılması 'dezenformasyon' adlandırılıyor. Dezenformasyon, kötü niyetli kişi ve kişiler tarafından çarpıtılmış ve yanlış bilgi ile kamuoyu oluşturmak ya da kaosa yol açmak için sıklıkla kullanılan bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor.

***

Dezenformasyon ilk önce küçük bilgi kırıntılarının toplum içerisinde yayılmasıyla başlar ve daha sonra büyük bir soruna neden olacak şekilde büyüyebilir. Sosyal medya kullanıcıları tarafından sehven ya da kasten büyütülen teyit edilmemiş bilgiler, kitleleri hızla manipüle eder ve karmaşanın daha büyük boyutlara taşınmasına yol açabilir.

***

Yaşamış olduğumuz şu zor günlerde sosyal medya üzerinden birçok paylaşım yapıldı. Kimisi gerçek ve doğru bir bilgiydi ama bazıları kasıtlı olarak yayılan hiçbir doğruluğu olmayan bilgiydi. İnsanlar bir kap yemeğe, bir yudum suya muhtaç iken bazıları toplumu kaosa sürüklemenin peşindeydi. O insanları hiç anlamıyorum. Neden yapıyorlar bunları? İnsanları neden yanlış yönlendirmeye çalışıyorlar. O yanlış bilgiyi üreten kadar yayılmasına araç olanlarda suçlu.

Son söz olarak şunu demek istiyorum “Dezenformasyonun olmadığı bir dünyaya uyunmak istiyorum”