En Yakın Arkadaşıydı; Halit Balamir
Yaşar Doğu ile geçen yıllarını hayatta iken 81 yaşındayken bile gözleri parlayarak anlatan vefalı arkadaşı Halit Balamir için Doğu, Türk güreşinde hala yaşayan bir efsanedir demişti.. Kendisi de şampiyon bir güreşçi olan Balamir, minderdeki yenilmezliğini dün gibi hatırladığı arkadaşını şu sözlerle anlatıyor: Yaşar Doğu ile Cevat Abbas’ın Güreş Kulübü’nde tanıştım. Orası dönemin büyük kulüplerinden biriydi. Cevat Abbas, Celal Atik’ten Samsun’daki, Kavaklı Yaşar’ın ününü duymuş ve kulübe getirmek istemiş. Gerçekten de çok geçmeden dediğini yaptı ve Yaşar Doğu, Güreş Kulübü’ne geldi. İlk günden itibaren herkesi yenmeye başlamıştı. Kendisiyle kimse başa çıkamıyordu. Minderde adetâ fırtınalar estiriyordu diyebilirim. En son Olimpiyat üçüncüsü olan Sadık Soğancı ile yaptığı güreşten de galip ayrılınca sivrildi ve aldı başını yürüdü. Kendisine Ankara’da iş de temin edilince burada yaşamaya başladı.
Yaşar İçin Sıklet Önemsiz Bir Ayrıntıydı
Ben, Yaşar gibi güçlü ve başarılı bir adam görmedim. Önceleri 62 kiloda güreşiyordu; ama zaman içerisinde önce 72 kğ’a sonra 87’kğ’a derken ağır sıklete kadar çıktı. Ama işin ilginç olan yanı mindere çıktığı hiçbir siklette sırtı yere gelmedi. Şampiyonluklarını her zaman yenileriyle pekiştirdi. O dönemlerde biz Yaşar’la kardeş gibiydik. Her zaman birlikteydik. Onu mazbut bir insan olarak tanımlayabilirim. Abdestsiz mayo giydiğini bilmem; ancak bu, dinine olan düşkünlüğü asla onun yobaz bir insan olduğunun göstergesi değildi. Çok açık fikirliydi. Her türlü yeniliğe uyum sağlardı ve takip ederdi
Acı Kuvveti Karşısında Durabilen Yoktu
Minderde hiçbir zaman işin hilesine kaçmazdı. Acı kuvveti ile tekniğini birleştirdiğinde yenemeyeceği insan yoktu. Gittiği her müsabakadan başarıyla dönerdi.
Biz Disiplini, Tokbudak’tan Öğrendik
O dönemlerde antrenörümüz Necati Tokbudak’tı. Gerçekten çok sert ve disiplinli bir antrenör olduğunu söyleyebilirim. Kendisinden çekinirdik; ama çok şey de öğrendik. Necati Hoca bizim yalnızca nasıl güreştiğimizle değil nasıl göründüğümüzle de ilgilenirdi. Mesela tırnaklarımızı bile ihmal etmez her sabah kontrolden geçirirdi. Bir gün hiç unutmam, Yaşar Doğu, cuma namazına gitmiş ve çıkışta ayakkabılarının çalındığını görmüş. Mecburen, bugünkü Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın bulunduğu alanda yer alan antrenman salonuna ayakkabısız geldi. Ancak Necati Hoca, Yaşar’ı ayakkabısız görünce antrenmana almadı. “Ben, ayakkabısız, düzensiz gelen insanı antrenmana almam.” diyerek Yaşar’ı geri gönderdi. Yaşar da 1954 yılında aktif sporu bırakıp antrenörlüğe başladığı zaman Necati Hoca’dan öğrendiklerini kendi öğrencilerine harfiyen uyguladı. Disiplini hiçbir zaman elden bırakmadı. Her zaman hırslı oldu ve başarıya önem verdi. Bunun için de durmaksızın çalıştı.