Basın ve yayın organlarında haberlerin oluşturulmasında, araştırılmasında, yayınlanmasında görev alan kişilerin oluşturduğu mesleğin adı Gazeteciliktir. Gazetecilik mesleğini icra eden kişiler kanunlara saygılı, ahlaklı, namuslu, dürüst, çalışkan insanlardır. Kamunun yani halkın çıkarını savunur gazeteciler. Diğer meslek dallarında olduğu gibi gazetecilik mesleğini de sevmezsen yapamazsın. Ama dışardan bakıldığı zaman gazetecilik mesleği bazılarına çok kolay bir meslekmiş gibi görünse de, bir anlamda gazetecilik, meslek grupları arasında zor ve meşakkat isteyen bir meslektir. Mesai kavramı, tatil günü olmaz gazetecinin. İşte özetle gazeteciliğin tanımı budur.
***
Gelelim asıl konumuza gazeteci, yaşadığı şehrin eksikliklerini, olumlu ve olumsuz gelişmelerini gündeme taşır. Gündeme taşıdığı gibi hemen aynı gün yaftayı kondururlar, vay efendim bu filanın adamı, vay efendim bu şuna yağcılık yapıyor gibi cümlelerle bizi basit düşürmeye çalışırlar.
***
Hatta bazı zamanlarda ise adam kameraların karşısına geçip atıp tutuyor, sonrasında ise gazeteci bunu haber yaptığı zaman sen niye bunu haber yapıyorsun? “Onca konuşmamın içinden bunu niye yaptın” zaten senin bize karşı bir kinin vardı gibi söylemlerle de zaman zaman karşı karşıya kaldığımız bir gerçek. Diğer yandan ise maça hakem atamayı unuturlar gazeteci bunu haber yapar “Sen haber yaparak Kahramanmaraş’ın adını kötülüyorsun” derler.
***
Kendisi hakkında olumlu bir şey yazdığımız zaman teşekkür etme nezaketini göstermeyenler bazen de takıntılarıyla dikkat çekiyor. Bu karşı karşıya kaldığımız durumda bizi en çok yıpratan konuların başında geliyor. Öyle ki bizler bu kent için yararlı olmaya çalışırken bazı anlarda sabırla en önemli sorunları bile gündeme getirmiyoruz ki kentte olumsuz bir hava yaşanmasın. Ama karşınızdakiler maalesef bu kadar ince düşünceli değiller.
***
Anlayacağınız gazeteci ağzıyla kuş tutsa bile kimseye yaranamaz. Yerel gazetecilik işte böyle zor ve zahmetli bir iştir. Kimselere yaranamazsınız. Kısacası hep gazeteci suçludur.