Kitap hayatımızı bir yerlerden kuşatmalı. Geçip giden günlerden geriye kalanlar anlamlı olmalı ki insan hayat denilen demden nasiplensin. Kıştı , bahardı derken yazın ilk günlerine de ulaştık.
Masamızda okunmayı bekleyen kitaplar bir hayli fazla. Yayın dünyasını takip etmek gerekli bunun için onlarca sebebim var. Peki hiç okumayanlar için ne demeli? Elbette onların da bir bildikleri olmalı. Kitap ve irfan arasında ne gibi bir bağ kurulmalı ki hayat insana sırlı kapılarını açsın. Buna bir anda verilecek cevap bulmak zor dahası imkansız. İnsan okudukça varlık, bilgi ve ahlak alanında yeni ve farklı ayrıntılara ulaşabiliyor.
Durmadan okumak yola kitabın rehberliğinde devam etmek.
Deneme türünde yazılan eserlere daha bir farklı önem veririm çünkü deneme türü bilgileri insana hiç göremeyeceği açılara getirir ve bırakır buradan sonrası size kalır. Deneme de insan kendi eksikliklerini tamamlar bu şiirde olur mu derseniz onu sonra konuşayım.
HASAR KAYDI adıyla HALİT SELİM DÖNMEZ bir deneme kitabını İZ YAYINCILIK tan okura ulaştırdı. İZ YAYINCILIK ülkemizin önemli yayın evlerinden biri buradan bir eserin çıkmasını okur olarak önemli bulurum. Adıyla hemen dikkatleri çeken kitap on bir bölüm olarak yayınlandı her bölüm farklı başlıkları taşıyor : kitabın ortasından, tetkik sonuçları, aykırı haykırı, sert müdahale, eser miktarı tahlil gibi.
Kitap kime ithaf edilmiş hemen yazayım “ EYVAH’ A” acaba neye eyvah ya da kime eyvah ? Attila İlhan dan bir mısra “ simsiyah bir teselli olur belki kalanlara” da iyi bir gönderme var şuna da okuyalım “ bir sitem ne derece haklı ise ,muhataba o derecede kaba görünür” ( Cenap Şahabettin) ne oluyor nasıl bir kitapla karşılaştım bu sitemler bu salvolar kime bir okur olarak kitabı elimize aldık diye bir suç ya da günah mı işledik?
Yazar daha ilk başta biz okurları temkinli olmaya davet ediyor. İlerleyen sayfalarda bu çeki düzenin okura çok faydası da görülüyor. Yazar okurla değil çoğu kere kendisiyle de mücadeleden geri kalmıyor kendisini ince eleyip sıkı dokuyor eleştirip kızıyor dahası ipini pazara çıkartıyor.
Peki bu metod edebi mi ?
“ Hayatın asli unsuru endişe, hayal kırıklığı,dert, üzüntü ve sıkıntıdır. Haz ise seyircileri yalandan eğlendirmek için dakikada onlarca espri yumurtlamaya çalışan yeteneksiz bir komedyenden başka bir şey değildir” ( sh.40) bunun gibi onlarca tespit ya da haklı deyişin olduğu kitap sizleri bir noktadan alıp başka bir noktaya götürecektir ama okuyup anlamanız şartıyla.
Kitap ta örneğin altıncı bölümde yer alan denemelerden EVDE KAL ya da ÖZGE üzerinde daha fazla durulup çalışılsa uzun sayılabilecek bir şekle sahip olabilirdi. Anlatılanlar arası şekil ve kitap düzeni daha estetik formla okura ulaşabilir göz zevki de bundan nasiplenebilirdi.
Kitabın dil ve edebiyat dünyamıza yenilikler getirmesi dileğiyle sayın yazarı tebrik eder yeni kitaplarla yoluna devam etmesini dilerim.