Dini kitapların konularını bir anda kavramak her zaman mümkün olamaz. Çok farklı alanları kapsayan ilahiyat biliminin her geçen gün yeni konu ve alanlarla genişlediğini görmek sevindirici.
Yüzyıllık zaman dilimlerini farklı aralıklarla incelemekle dini yayınların kapsamını görmek mümkün. Yirmi beş yıllık süreleri bir periyot yapıp yayınlanan eserleri incelemekle nereden gelip nereye gittiğimizi görmemiz mümkün. Cumhuriyet dönemi kitap ve konuları incelendiğinde şaşıracak günümüz de ki tartışılan mevzuların seyiri hakkında epey bir bilgi sahibi de olacaksınız.
Temel İnanç Sisteminde Tartışılan Konulara Sünni Bakış adlı kitap rehber özelliği olan bir eser. Rahmetli Ali Bozkurt tarafından kaleme alınan eser öğretici özelliği ve sistematik yapısıyla elinizden düşmeyecek. Dini düşüncede tek bir bakış açısı yerine farklı bakışların olabileceğini öncelikle söylemek şart. Peki farz olan konular buna dahil mi? Hayır o kadar da değil. Muhkem denilen temel ibadet, düşünce biçimleri bu mevzuda nirengi sayılır ve onlar hep korunur. Tevhit ilkesi gibi İslam dininin en ayırt edici özelliği burada saklıdır. Önsöz ile başlayan kitap ; iman ile ilgili meseleler, kurana dair, Hz.Muhammed ve Hz. İsa hakkında merak edilenler, kaza,kader,tevekkül ,rızık ve ecel mevzuları,ahret meseleleri,mezheplerin telfiki üzerine, bid’at mevzusu, tenasüh meseleleri, islamın doğru anlaşılmasının önündeki engeller, görünmeyen varlıklara dair konu başlıklarını içiriyor. Rahmetli yazar kitabı hakkında bize şunları söylüyor. “ Dini konularda bazen birden fazla cevap vermek mümkündür. Bu husus İslam dininin insanlara geniş şekilde düşünüp, yerine, zamanına ve ulaştığı yeni bilgilere göre değişik içtihatlarda bulunma imkanı vermiş olmasından kaynaklanmaktadır. Asıl olan, konuları ehliyet ve samimiyet ile incelemektir.Ehliyet ve samimiyet bir arada bulununca, hidayet bunların ayrılmaz parçası olur.” (sh.11)
Şimdi bazı soruları şöyle sıralayalım: kaderin mahiyeti ve hikmetini tam olarak anlamak mümkün müdür, hangi olaylar kaderin kapsamı içine girer, kader konusu kuranda ve hadislerde nasıl anlatılmıştır, insan olarak yaşadığımız her olay kaderimizin bir parçası olduğuna göre niçin sorumluyuz, hayır ve şerrin Allahtan gelmesi ne demektir, kaderimizde olduğu halde sorumlu olmadığımız olaylar var mıdır, kul yaptıklarını kendinden sadır olan fiilleri işlemek zorunda mıdır, kul yaptıklarının yaratıcısı mıdır, Allah olacak olanları önceden bildiği halde kul niçin sorumlu olur, sadakanın ömrü uzattığını haber veren hadisler nasıl yorumlanabilir, mahşerde şefaat var mı, Hz. İsa yaşıyor mu, Kuran nasıl dinlenir, Kuran yaratılmış mıdır, ateizm, deizm, teizm, tevhit nedir? Uzun yıllar boyunca okuduğumuz kitapların bizi getirip bıraktığı soru alanlarının bunlar olduğunu gördükten sonra cevapların bu kitap da olduğunu söylemek ne de güzel. Kitap okuma vakitlerinde esenlik zamanlarına ulaştığımız yıllarımızı nitelikli eserlerle taçlandırmak ne büyük bir saadet. Hayırlı okumalar dileğiyle. TEMEL İNANÇ SİSTEMLERİNDE TARTIŞILAN KONULARA SÜNNİ BAKIŞ, ALİ BOZKURT, KAYIHAN YAYINLARI , İSTANBUL.