Otomobil, ilk kez Osmanlı'nın son zamanlarında, 1888-1889 yıllarında, İkinci Abdülhamit’in başta bulunduğu dönemde topraklarımıza getirilmişti. II.Abdülhamit ilk elektrikli otomobili Yıldız Sarayı'nda kullanmıştı.
Türkiye'nin ilk otomobil üretimi 1928 yılında İstanbul Salıpazarı'nda gerçekleşmiştir.Amerika Birleşik Devletleri'nden parçalar halinde gelen Ford A modeli araçlar, İstanbul'da birleştirilerek Türkiye yollarına çıkmış hatta büyük bölümü Rusya ve yakın ülkelere satılmıştı.
Ford ile başlayarak günümüze gelen süreçte yerlilik oranı en yüksek olan otomobil Devrim'di... Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’in emriyle 16 Haziran 1961'de, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları işletmesinde görevli 23 mühendis "Devrim Arabası" projesine başladı.
Türk mühendisler, Eskişehir'deki fabrikada, 129 günde tamamıyla yerli üretim olan araçlar yaptı. Ancak Cumhuriyetin kuruluş yıl dönümünde (29 Ekim 1961) gerçekleştirilen sürüş testinde "Devrim Arabası" önce tekledi, sonra yolda kaldı. BöylelikleTürkiye'nin ilk yerli otomobil projesi rafa kaldırıldı...Ama 56 yıllık otomobil hala çalışıyor.
Günümüzde Türkiye'de 5 fabrikada toplam 15 farklı modelde otomobil üretiliyor.Bunlar dünya devleri; Fiat, Honda, Hyundai, Renault ve Toyota... Otomotiv sanayisi, Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 16,8'ini oluşturuyor.
2016 yılında otomotiv sanayisi 1 milyon 486 bin üretim ve 1 milyon 141 bin ihracat ile yeni bir rekora imza attı.
Ülkemiz, 2016 yılı ilk 9 ay verilerine göre AB ülkeleri arasında ticari araç üretiminde 2'nci, otomobil üretiminde de 7'nci sırada yer alıyor. Üretilen her 100 aracın 77'sini yurt dışına gönderildi.
Bu rakamlar aslında gurur verici ama devrim otomobilinden günümüze yüzde yüz yerli bir markamız olmadı...Bu da madalyonunun acı yüzü...
02.11.2017 tarihi ‘Çılgın Türkler’ için bir milat .... Bir hayal gerçekleşiyor...Beş dev şirketimiz bir araya gelerek Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk ve tek yerli otomobili için ilk adımı attılar.Haydi hayırlısı...