Teknoloji artık hayatın bir parçası olmaktan çıkıp hayatın merkezi olmaya başladı.
Birçok girişim, şirket, otomobil markası ve sosyal medya ağı yapay zekânın potansiyellerinden faydalanmak adına işe koyuldu. Günlük hayatımızı kolaylaştırma motivasyonuyla yola çıkılan birçok girişimde yapay zekâ destekli teknolojiler görebiliyoruz. Bu ilerleyiş hızla yükselirken öncü olan şirketler dünya devi olarak genel anlamda koşul ve konjonktürde söz sahibi oluyorlar...
Dün sadece radyo, televizyon, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, buzdolabı, telefon, fax, bilgisayar olan teknoloji unsurları bugün artık daha da ileri boyutta alan kaplamaktadır. Buna olanak sağlayan süreç yapay zekâdır.
Yapay zekânın yeni sınıfsal kavramı dijital dünya olarak ele alınmaktadır. Dijital dünyanın yürüttüğü algı operasyonunda ana hedef çocuklar ve gençleri kapsamaktadır. Dijital dünyanın silahı olan yapay zekâyı bütün dünyaya yayan araç olan internetin yaygınlaşmasıyla katılımcı sayısını artırırken internet sağlayıcı şirketlerin yabancı olması da ayrıca uluslararası örgütlenmenin bir yansımasıdır.
Yapay zekâ ekseninde şekillenen teknoloji gelecek kuşaklarda yeni yol haritaları oluşturmaktadır. Artık sadece makinalar yeterli değil yapay zekâ ile işlevsellik gören makinalar düşüncesel hücre programları ile çamaşır yıkayacak, yetmedi onları serip kurutup ütüleyecek. Bulaşıkları yıkayacak ve kurulayıp dolaba yerleştirecek.
Kim bilir belki yemekte pişirebilir. Trafikleri kontrol edecek. Bankalarda gişe işlemlerini yapacak, süpermarketlerde kasiyer olacak. Arabada şoför, uçakta pilot olacak vb. her alanı kapsayacak.
Daha da ileri gidelim. Yasa ve kanunları mikroçip ile yapay zekâ unsurlarını taşıyan robotlara yükleyerek mahkemede bilirkişi ve raportörlük görevi görecek. Nihai kararları mevcut sistemde bilgisine dayandırarak suç unsurları ile ceza mukayesesi yürüterek sonucu bildirecek. Kısacası teknolojik mahkemeler, teknolojik beraat ve teknolojik mahkûmiyetler yenidünya düzeninde ana etkenler arasında yer alacak.
Birçok kamu kurum ve kuruluşları hatta birçok özel sektör alanı insan kaynakları hususunda küçülmeye gidecek. Personel fazlalığını gidermek üzere işten çıkışlar artacak. Fabrikalarda üretim makinalar aracılığı ile insan kontrolünde yapılırken artık makinaları kullanımını da robotlar tarafından yapacak. Şimdi bütün bu unsurların iyi ve kötü tarafını dile getirirken vehim olan unsuruna odaklanalım.
Bozulduğu zaman teknik serviste tamir edilen makinaların bir üst modeli olan robotlar artık bozulan insan dengelerini tamir edecek. Mesela ameliyatlarda daha aktif olacak. Bütün alet ve edevatlar robotik ünitelerden icra edilecek.
Peki, bu yapay zekâlı robotlar için mukayese kabiliyetini de programlamayı başarırlarsa o zaman ne olacak. Kendi hedefini belirleyecek, kendi yöntemlerini icra edecek. Kendi koşul ve teori unsurlarına göre hal ve tavır sergileyecek. Kim bilir belki o vakit robotlarda âşık olur. Tabi biz buna yabancı unsur olan matrix ve yerli unsur olan Cem Yılmaz’ın GORA adlı filminden hazır hale geldik zaten.
Şimdi teknolojinin ana unsurlarına ne kadar çok önem verildiği hususuna dayanarak devlet politikası olarak teknolojik dönüşüm ve Strateji üretimi alanında ilerlemenin önemi arz olmaktadır.
Henüz hologram ve üç boyut sürecini tanımadan dünyanın ileri seviyede olması onların çok akıllı olduğunu değil bizim biraz tembellikte başarılı olduğumuzu göstermektedir.
Aşklar da yalan olacak. En azından şimdikinden daha adil olacak. Misal seni ölene kadar seviyorum diyerek söylenen yalan ortadan kalkacak. Çünkü kısa, orta ve uzun vade programlar olacak. Bir üst model program ile alt kademe program arasında fark olacak. Üst kademe programlı ile karşılaşan alt kademe program arasında emir komuta farkı gibi bir ayrım olacak.
Psikologlar da işsiz kalacak çünkü hastaları can havli ile dinleyen ve program aracılığı ile kıyaslama yaparak dinleyiciye yönelik mutlu masallar anlatan ve rehberlik yapan robotlar olacak. Ayrıca yapay zekâlı robotlar, ses, görüntü ve his kayıtları yapacak. İleri tarihlerde olan biteni inkâr eden insana yapay zekâlı robotlar eğri ile doğru ayrımını izah ederek hesap soracaklar.
Şuan günümüzdeki tv. Programlarında, kim kiminle, nerede, ne yapıyor diye ekran karşısında donanlar, saçma sapan senaryolar ile aile kavramında hiç rastlanmamış dizi ve yarışma programları, çöpçatanlık yapan evlilik programları, kadın kuşağı ve kayıp kacak programları ile zihinler boşatılırken dış dünyada neler oluyor?
Anlamsız ve manadan yoksun yarışma programları ve fanatik düşünceler ile uyuduğumuz günümüzde hayal deryasında yüzerken bir gün ayılarak kendimize geldiğimizde yapacağımız en güzel işlem ruhumuza üç ihlas bir felek okumak olacak.