Müjdeler olsun. Ulu pirlerden Abdülkadir Geylanîyi biz okurlara yakın kılan bir kitapla karşılaştık. Okuduk, istifade ederek bugünden yarınlara devam eden hayatı değerlendirecek fırsatları yakaladık. İlk önceleri Abdülkadir Geylani ile ilgili yüzlerce kitap var diye düşünürken biraz araştırınca bu sahada yazılan eserlerin çok olmadığını gördük.
İnsan-ı Kamil olan ferdlerin salih amel ve sahih itikatlarının hangi şartlarda oluştuğunu görmek için "ABDÜLKADİR GEYLANİ - Hayatı, eserleri, görüşleri" adlı kitabı okumak şart. Kitabın yazırı sayın Dilaver Gürer. Adı geçen kitap, yazarın doktora çalışmasıdır. Akademik ilkeler gözetilen ama sonuçta ilk anda okuma zorluğu varmış gibi hissedilen kitabın içerisine nüfuz edildiğinde duyarlı bir kalbin sizi derinden yakaladığını hissediyor Pir'in hürmetine kitabı okuyup bitirebiliyorsunuz. "Abdülkadir Geylani hakkında doğrusu Türkçe pek ciddi bir araştırma yapılmamıştır. Akademik olmayan çalışmalar ise ilmi disiplinden uzak ve hamasi duygular ile kaleme alınmıştır... Mevcut çalışmalar memleketimizdeki gerek akademik, gerekse halk bazındaki ihtiyaca henüz cevap verir mahiyette değildir" (sh. 8) şeklinde tesbit kitabın yazım gayesi olarak zikredilmektedir. Üç bölüm ve ekten oluşan kitap; Abdülkadir Geylani, Abdülkadir Geylani'nin Tasavvufi görüşleri, Kadiriye ve Abdülkadir Geylani'nin "AKİDE"sinin tercümesi başlığını taşımaktadır.
Abdülkadir Geylani (1078-1166) yıllarında yaşamış, devrin önemli âlimlerinden ilim tahsil etmiştir. Duyarlı bir insan olan büyük şeyh kendisinde olan hali şöyle anlatıyor "Yine bir gün ruhum çok daralmıştı. Nefsim o ağırlığın altında adeta inliyordu. Ben de dayanamayıp, bu sıkıntıdan bir kurtuluş ve rahatlık arzuladım. Bana şöyle denildi:
- Ne istiyorsun?
- Hayatı olmayan bir ölüm ve ölümü olmayan bir hayat istiyorum.
- Hayatı olmayan ölüm ve ölümü olmayan hayat nedir?
- Hayatı olmayan ölümün halktan, kendi cinsimden ölmemdir ki, ne hayırda ne de şerde onları göreyim. Yine bu ölüm nefsimden, hevamdan, irademden, dünya ve ahiret amellerimden ölümümdür ki, bunların hiçbirisinde tekrar yaşatılmayayım, diriltilmeyeyim var olmayayım. Ölümü olmayan hayata gelince: O Rabbimin emriyle, fiilleriyle yaşamamdır ki, o da kendisinde hiçbir varlığımın olmayacağı, bütün varlığımın ebediyyen Hak ile beraber olacağı bir ölümdür" (sh, 64) Kitabtan aldığım bu bölümle nasıl bir pîr ile karşılaştığımızı sanırım sizde anlamışsınızdır.
İçinde bulunduğumuz ânâ bile damgasını vuran İnsanı kamili daha yakinen tanıyalım ve hayat gailesinin bizi götürdüğü anlamsızlıklara dur diyelim. Hayırlı okumalar.
ABDÜLKÂDİR GEYLANİ Hayatı, Eserleri, Görüşleri İnsan Yayınları (0212) 642 74 84