Kahramanmaraşlı müzik adamı, araştırmacı ve Bağlama Üstadı Mehmet Bağlar, 1907 tarihli dünyada ve Türkiye’de kimsede olmayan özel arşivini gazetemizle paylaştı.
Mehmet Bağlar, Kahramanmaraş’ın tarihini, kültürünü, değerlerini, insanlarını ve bugüne kadar gelmiş geçmiş sanatçılarını anlatan arşivini sadece Manşet Gazetesi ile paylaştı. Bağlar, Arşivinde 7’den 70’e Maraş ile ilgili bilgiler olduğunu söyleyerek, bu özel arşivini sadece bizimle paylaştı. Kahramanmaraş’ın tarihi dokusunu ve kültürünü ele aldığımız bu özel arşivde, şehrin geçmişten bu güne gelen ozanlarını, bestekârlarını ve sanatçılarını ele alıp bu özel kişilikleri tek tek sayfa sütunlarımıza taşımaya devam ediyoruz. Her hafta Pazartesi günü gazetemizde siz değerli okuyucularımız için yazılar yazan ve arşivinde ki tarih kokan notları bizimle paylaşan Bağlar, bu hafta ise 1907 tarihli dünyada ve Türkiye’de kimsede olmayan özel arşivini kaleme aldı.
Volkan Müzik Galerisi Yöneticisi, araştırmacı ve bağlama üstadı Mehmet Bağlar ’ın kaleminden 1907 tarihli dünyada ve Türkiye’de kimsede olmayan özel arşivi;
2003 yılında İstanbul’a iş seyahatim sebebiyle alışveriş yaptığım Türkiye’min en büyük müzik aletlerinden biri olan (Öner) sahibi Ermeni asıllı Türk vatandaşı arkadaşımı ziyaretim sırasında bana, “Mehmet Bey sen Maraş’ta belediye bando şefiydin değil mi?” dedi. Bende evet dedim. O da bana, “Seni dedeleri Maraş’tan gelen şu an Mısır Çarşısında kuyumculuk yapan bir arkadaşımla tanıştıracağım. Akşam yemekte beraber oluruz” dedi. Bende tamam deyip, aklama tekrar buluşup İstanbul büyük adaya gemiyle kısa bir yolculuktan sonra vardık. Biraz alışverişten sonra faytona binip güzel bir villanın önünde durduk. Kapılar açıldı ve içeri girdik. İnanılmaz çok güzel bir manzara neyse deniz manzaralı bahçede oturup koyu bir sohbete başladık. Yanımızda birlikte gittiğimiz arkadaşı tanıştırırken ismini söyledi. Bizim aslımız Maraş’tı aradan dedemler 1914-1922 yılına kadar Maraş’ta yaşadılar. 1922 yılında tamamen İstanbul’a göç etmişler. Peki dedenizin ismi ne dedim. Dedemin adı Agop Alabaşıyan dedi. Maraş’ta belediye bandosunda ilk kuranlardan, klarnet çalardı dedi. Benim adımı da dedem koymuş benim adımda Agop dedi. Dedemler 3 kardeşmiş diğer ikisi de Şili, Uruguay’a yerleşmişler. Sohbet iyice koyulaştı ve derinleşti.