Zaman zaman olsa da hepimiz bir deprem gerçeği ile yüz yüze gelmek, yüzlemek zorunda kalıyoruz. Ne zaman ki bir yerde deprem oluyor, canlar gidiyor, hayatlar darmadağın oluyor, o vakit depremle yaşama mecburiyeti ile karşı karşıya kaldığımız gerçeği ile yüz yüze geliyoruz.
Hani diyorlar depremde insanlar değil, binalar öldürür! Konuşuluyor, yazılıyor, uzmanlar uyarıyor, buna rağmen depreme dayanıklı konutlar inşa etmek yerine, havanda su dövüyor, bir müddet sonra, ki balık hafızalıyız ya, unutuveriyoruz. Bir deprem daha, o vakit yine deprem gerçeği ile yüzleşmek zorunda kalıyoruz.
Kahramanmaraş 1. derecede fay hattı üzerinde. Riskli bölgede yaşıyoruz yani. Bir deprem, derken arkasından gelen artçılar, yani küçük sarsıntılar, büyük depremin habercisi oluyor diye düşünülürken, bilimsel araştırmalar hayata geçirilmeyince, uykusuz geceler kabusa dönüşüyor zamanla.
*
Gerek siyasette, gerekse yerel yönetimler anlamında her zaman ilkleri hayata geçiren, insanların yaşam kalitesini artırmak kadar, gönül belediyeciliğinin öncülerinden olan Onikişubat Belediye Başkanı sayın Hanefi Mahçiçek, Türkiye’de bir ilk olan Kahramanmaraş’ın fay zonu’nun depremselliğine ilişkini örnek olabilecek nitelikte bir çalışma başlattı.
Bu şehirde, ki 1999 yılından beri tanıdığım, 3,5 senelik belediye başkanlığı ardından milletvekili olarak Meclis’te şehrimizi başarı ile temsil eden, gönül adamı, insan evladı sayın Hanefi Mahçiçek, yine ilklerin başkanı sıfatıyla şehrimizde bu çalışmayı KSÜ Jeoloji Mühendisi Dr. Alican Kop ile gerçekleştirerek geleceğe dönük önemli bir adım attı.
*
Onikişubat Belediyesi Hizmet Binası Konferans Salonunda atılan adıma, yani “Kahramanmaraş Fay Zonu (KMFZ)'nun Depremselliği ve Onikişubat İlçesindeki Konumu" başlıklı basın lansmanına katılım ve ilgi fazla idi.
Bu şehirde cazibe ile içtiğimiz KARASU’yun da mimarı olan Başkan sayın Mahçiçek, önemli bir noktaya dikkat çekiyor; diyor ki; “Fay hatlarıyla ve depremsellikle ilgili bir çalışma yapabilmemiz için elimizde veri olması gerekiyordu. KSÜ Öğretim Üyesi Dr. Alican Kop’un bize yol göstermesiyle işbirliği içerisinde bir çalışma başlattık. Türkiye’de ilk ve öncü olabilecek bu çalışmayla yeni imara açılan alanlarda fay üzerinde yapılaşmanın engellenmesi ile ilgili ciddi veri ve önlemler alınmış olacak. Önlemlerimizi ve yapabileceklerimizi daha net ve sağlıklı bir şekilde belirleyebileceğiz.
2011 yılında yenilenen Türkiye Diri Fay Haritası’nda ilk defa haritalanan Kahramanmaraş Fay Zonu’nun depremselliği hakkında bugüne kadar yapılmış herhangi bir bilimsel çalışma bulunmuyor.
Hepimizin bu konuda ciddi çalışmalar yapması gerekiyor. Deprem olduktan sonra ah vah etmenin bir anlamı olmayacak. Biz de bu konuyu önemsiyoruz ve gerekli çalışmayı yapıyoruz. Umuyorum diğer kamu kurumları da bu çok önemli konu hakkında gerekli çalışmayı başlatırlar.”
Hem uyarıyor, hem Türkiye’de ilk ve öncü olabilecek çalışma ve yeni imara açılacak olanlarda fay üzerinde yapılaşmanın engellenmesi meselesinde alınacak ciddi önlemlere dikkat çekiyor.
Yerel yöneticilik sadece kilit parke, yardım paketi dağıtmak, asfalt dökmek, ağaç dikmek olmadığına göre, bu vicdani ve toplumsal hizmet, ilk olması ile inşallah diğer kurumlara da örnek olur.
*
KSÜ Öğretim Üyesi Dr. Alican Kop, bu işin uzmanı. Zaman zaman Aksu Tv’de toplumu uyaran konuşmaları dikkat çekici. Bir kez daha şehrimizden geçen, Doğu Anadolu ve Kahramanmaraş olmak üzere iki fay zonu bulunmaktadır. En son 1513 yılında Doğu Anadolu Fay Zonu Gölbaşı-Türkoğlu (Pazarcık) segmenti üzerinde 508 yıllık bir suskunluk ve enerji birikimi evresi olduğu gerçeğini haykırıyor bize.
*
yola çıkarken arabamızı sanayiye götürüyor, bakımını yaptırıyor, yakıtını temin ediyor, sonra can ve mal güvenliğimiz sebebiyle yola revan olurken, bir öğrenci bile okula gitmeden önce, ki yazılı veya sözlü sınavı varsa dersine çalışıyor önce.
Başkan sayın Mahçiçek, her meselede dersine iyi çalışan, toplumun can ve mal güvenliğini düşünen, üstlendiği misyon yanında topluma ve yaşadığı şehirdeki kitlelere olan sosyal, vicdani sorumluluğunun da farkında olan yerel yönetici sıfatıyla bu meselede de ciddi bir çalışma içine girmiş, deprem olduktan sonra ah vah etmenin bir anlamı olmayacağı gerçeğinden yola çıkarak, örnek bir çalışma başlatıyor.
*
Depremin ne zaman bizi yoklayacağını bilmemize imkân yok! Ama bir risk altında olduğumuz, faya hattı üzerinde yaşadığımız kesin!
Başkan sayın Mahçiçek’in başlattığı bu önemli, bu ciddi çalışma, umarım diğer kamu kurumlarına da örnek teşkil eder.
Başkanımızı hassasiyetinden, duyarlılığından ötürü bir kere daha tebrik ediyoruz!