Diyabet hastası olduğunun farkında olmadan yaşayan yaklaşık üç milyon insan...Dahası var...Türkiye’de 7 milyon kişi diyabetle mücadele ediyor.Düşünün; 80 milyon kişinin , 10 milyonu halk diliyle şeker hastası.
Veriler Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Temel Yılmaz’dan...
14 Kasım Dünya Diyabet Günü’ydü... Diyabet; pankreas bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insulin hormonunun etkili şekilde kullanılamaması durumunda gelişen ve ömür boyu süren bir hastalıktır. Kişi, yediği besinlerden kana geçen şekeri yani glukozu kullanamaz ve kan şekeri yükselir.
Sık sık idrara çıkma, aşırı susama, yorgunluk, ani kilo kaybı, acıkma hissi, nefes kokusu ve yaraların geç iyileşmesi gibi sebepler diyabetin belirtileri arasında sayılıyor. Diyabetin; yüksek tansiyon başta olmak üzere, kalp damar hastalıkları, eklem rahatsızlıkları, safra kesesi problemleri, uyku apnesi, kanser gibi hastalıklara neden oluyor.
Yapılan araştırmalar insanı korkutuyor... Diyabetlilerin 3/4'ü düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşamakta... Diyabetlilerin yaklaşık yarısı hasta olduğunun farkında değil... Dünyada her 6 saniyede bir kişi diyabet nedeni ile hayatını kaybetmekte ve yaklaşık 500 milyon kişi diyabetle mücadele ediyor.
Çocukları da unutmayalım... Çocukluk ve ergenlik döneminde fast-food tarzı beslenme, bol miktarda tüketilen şekerli gıdalar ve hareketsizlik nedeniyle çok kolay kilo artışı olabiliyor. Ailesinde kiloya eğilim, obezite, diyabet ya da kalp-damar hastalıkları bulunan çocukların risk grubunda olduklarını unutmamak gerekiyor.
Uzmanlar diyabeziteden korunmak için yaşam tarzı değişikliklerinin önemine değiniyor. Sağlıklı beslenme ve spor aktivitelerinin çok faydalı olduğunu, egzersiz ve diyetle zayıflandığında diyabet riskinin de azaltıldığına dikkat çekiyorlar.
Uzmanlar sporun önemine sıkça değiniyor. Egzersiz yani fiziksel aktivitenin artması ve yiyeceklerin parçalanması sonucu oluşan şekerin, kas dokuları tarafından kullanılmasını hızlandırarak kan şekerini düşürüyor. Özellikle, şişman-obez diyabetlilerde egzersiz ile harcanan enerjinin artması, vücut ağırlığının azalmasına yardımcı oluyor. Bu noktada en çok dikkat edilmesi gereken aç karnına spor yapılmaması. Egzersiz için en uygun zaman, yemek yenildikten sonraki 1-2 saat.
Diyabet sinsi bir hastalık. Hafife alınmaması gereken bir rahatsızlık. Korunmak için bu ikiliye dikkat! Hareketsiz yaşam ve obezite...