Bugün 1 Nisan; Dünya şaka günü... Fransa’daki adı ‘ Nisan Balığıdır’… Bir adı da ‘Aptallar Günüdür’…İngiltere’de ise ‘Kaçıklar Günü’ olarak kutlanmaktadır.1 Nisan şakaları genellikle okullarda, işyerlerinde çok yaygındır. Bazen de medya kuruluşları günü renklendirmek için şok haberlerle halkı heyecanlandırırlar.
Nisan 1 şakalarının öyküsü Fransızlara dayanmaktadır. Bu rivayet göre, Roma İmparatoru Sezar M.Ö. 46 yılında takvimin başlangıç ayı olarak Ocak ayının olduğunu ilan etmiştir. Buna rağmen 16. Yüzyıl ortalarına kadar Avrupa’da takvim başlangıcı yani yeni yıl olarak bahar aylarının başlangıç tarihi olarak da kabul edilen Mart ayının 25 kullanılmaya devam edilmiştir. 1564’de Fransa Kralı IX. Charles’ın, takvimi değiştirerek yıl başlangıcını Ocak ayının birinci gününe alması ve o zamanın iletişim koşullarından dolayı bazı insanların bu gelişmeden haberi olmaması nedeni ve bu kararı protesto etmek amacı ile eski adetlerini sürdürmelerine neden olmuştur. Kralın kararını protesto eden halk, 1 Nisan’da partiler düzenlemeye, birbirlerine hediyeler vermeye devam etmişlerdir. Yeni takvimden haberdar olup onu kabul edip uygulayan diğerleri ise bunları ‘1 Nisan aptalları’ olarak nitelendirip bu güne ‘Bütün Aptalların Günü’ adını vermişlerdir. Bu günde diğerlerine sürpriz hediyeler vermişler, yapılmayacak partilere davet etmişler, gerçek olması mümkün olmayan haberler üreterek yaymışlardır. Yıllar sonra takvimin ayları yerine oturup Ocak ayının yılın ilk ayı olmasına alışılınca, Fransızlar 1 Nisan gününü kendi kültürlerinin bir parçası olarak görmeye başlamışlardır. Zaman içinde bu geleneği gittikçe süsleyerek, zenginleştirerek ve yaygınlaştırarak devam ettirdiler. Fransız kökenli bu geleneğin İngiltere’ye ulaşması yaklaşık iki yüzyıl sürmüştür. Oradan da Amerika’ya ve bütün dünyaya yayılmıştır.
1 Nisan ile ilgili bir iddiada ise Müslümanlara yapılan Hile günü olarak anlatılıyor…15. yüzyılda, Haçlı ordusu İspanya’daki Endülüs Müslümanlarının son kalesini kuşatır. Uzun süren bir kuşatma olmasına rağmen, kış aylarının da etkisiyle, kale korunabilmektedir. Durumun zorluğunu anlayan haçlı ordusunun komutanı değişik taktik düşünmektedir. En sonunda 31 mart gecesi kalenin önüne giderek bir elinde kur 'an bir elinde İncil şu iki kitap üzerine yemin ederim ki, teslim olursanız bu akşam size bir şey yapmayacağım der. Gerekli görüşmelerden sonra canlarının kurtarılması karşılığında Müslümanlar kaleyi teslim ederler. Ertesi sabah, yani 1 Nisan sabahı, Haçlı ordusu komutanı bütün Müslümanların öldürülmesi için emir verir. Bunun üzerine Müslümanlar: “Yemin etmiştiniz, bize söz vermiştiniz” dediklerinde haçlı ordusu komutanı: “Benim sözüm size dün akşam içindi, bugün için size bir sözüm yoktur” diye cevap verir ve bütün Müslümanlar orada şehit edilir.
Düşman başına diyebileceğimiz üç şakayı paylaşıyorum:
Kayıp aranıyor şakası ; Arkadaşlarının vesikalık fotoğrafının altına "kayıp aranıyor,akli dengesi yerinde olmamakla beraber tehlikelidir, ısırabilir, bulanların insanlık namına aşağıdaki adrese getirmeleri rica olunur" yazıp bunu broşür olarak bastırdıktan sonra tüm apartmanlara yapıştırırlar..
Diğer şaka;Şakalanacak kişinin arkadaşları ile birlikte organize edilen şakada; genç mağdur uyandığında bir de ne görsün; kendisi ölmüş, yattığı odada yanı başında oturmuş imam dualar okuyor. Arkadaşları ise ağıtlar yakıyor. Neye uğradığını şaşıran genç, ağlayarak arkadaşlarına bağırıp ölmediğini göstermeye çalışsa da nafile. Herkes rolünü o kadar güzel yapıyorki mağdur genç bile gerçekten öldüğünü zannediyor...
Anadolu'da bir camide sela verilir, Ölen kişi çarşıda alışveriş için dolaşırken kendi selasını duyar ve neye uğradığını şaşırır. Koşarak camiye gidip, bu şakayı kimlerin yaptığını öğrenir. Şakayı planlayanlar hayırlı arkadaşlarıdır..