Ünlü bir yayınevi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Türkiye’deki kitap okuma alışkanlıklarını incelemiş.
28 şehirdeki 153 mağazadan elde edilen verilere göre kitapların yüzde 64’ü kadınlar tarafından satın alınıyormuş.
Kadın okuyucuların en çok tercih ettiği kitaplar arasında ilk sırada Türk romanları geliyor. Kadınlar en çok fantastik ve macera türünde kitap okuyor. Satılan kitaplar içinde en çok talebi yüzde 65 ile macera türü görüyor. İkinci sırada çocuk gelişimi kitapları, üçüncü sırada ise sağlık yayınları var.
Satılan kitaplar incelendiğinde en büyük payı kadınlar alıyor... Yüzde 64... Kitapların sadece yüzde 36'sı erkekler tarafından alınıyor. Müşteri sayısına göre satışlar incelendiğinde en çok Bursa'daki kadınların kitap satın aldığı görülüyor. Bursa’yı İstanbul, Antalya, Muğla ve İzmir takip ediyor.
17-78 yaş arasında yapılan araştırmaya göre kadınların en çok alışveriş yaptığı yaş aralığı ise 38-43. Yayınevleri arasında yaygın bir inanış dile getirilir: Bugün kadınlar kitap satın almayı bıraksa birçok yayınevi batar. Okurlarının yüzde 60’ı kadın olan yayınevleri var. Bazı yazarlar kariyerlerini kadınlara borçlu... Kadın okuyucuları ile Türkiye’nin en çok satan yazarları oldular. Okurları arasında kadınların daha çok olduğunu söyleyen İskender Pala, bunun sebebini şöyle açıklıyor: ‘Yazdığım konularla alakalı. Aşk, sevgi, gülümseme, dostluk, yakınlık gibi kadın ruhuna daha cazip gelen konuları yazdığım için okuyucularımın yüzde 70’i kadın.’ "Kadınlar erkeklerden daha fazla okuyor." Yayıncılar arasında yaygın olan bu düşünceyi kanıtlayan henüz dört başı mamur bir araştırma yok ama yazarların, yayınevlerinin ve kitap satanların genel kanaati bu yönde. Timaş Yayınları Genel Müdürü Osman Okçu, okur olmakla kitap satın almak arasındaki farka dikkat çekerek, "Kadınlar aldıkları kitapları okuyor. Erkekler ise okuma hevesiyle aldıkları kitabı okumayabiliyor veya kısmi okuyor. Özellikle fuarlarda okuyucuyla yaptığım görüşmelerde bunu fark ediyorum. Kadınlar aldığı kitabı okuyor." diyor. Siyasi kitaplarda ise erkek egemenliği söz konusu… Edebi ve popüler kitaplara yoğun ilgi gösteren kadınlar siyasi kitapları pek tercih etmiyor. Mesela Şamil Tayyar’ın kitabı "Çelik Çekirdek"i satın alanların yüzde 70’i erkek, yüzde 30’u kadın... Bu veriler kitap okuyan insanımıza ait. Bir de genel olarak Ülkemize baktığımızda tablo hiç iç açıcı değil... Türkiye olarak milletçe kitap okuma konusunda sıkıntılarımız var. Ülkeler arasında yapılan istatistiklerde kitap okuma oranlarında çok gerideyiz. Kitaba ilgisizlik öğrencilik yıllarında başlıyor. İlkokulda öğrenci başına düşen kitap oranı yüzde 23.32 iken, ortaokulda yüzde 7,26’ya lisede ise yüzde 2,77’ye düşüyor. Oysa okuma kültürü erken yaşlarda başlayarak yaygınlaştırılmalı. Görev önce ebeveynlere sonra eğitimcilere düşüyor. Okuyan Türkiye ortak özlemimiz…