Van ilinde 23 Ekim 2011 tarihinde 7,2 büyüklüğünde deprem meydana gelmiş, 279 vatandaş hayatını kaybederken, bin 301 kişi yaralandı ve 2 bin 262 bina da yıkılarak yerle bir olmuştu. Meydana gelen bu deprem sonrası Türkiye’de yapılan binaların ne kadar sağlam olup olmadığı akıllarda soru işareti yaratırken Hükümet hemen harekete geçerek 2012 yılında ‘Kentsel dönüşüm yasasını” hayata geçirmişti. Kentsel dönüşüm yasasının çıkmasıyla birlikte ilk kez patlatmalı yıkım tekniği uygulanarak 35 ilde 150 kamu binasının yıkımı yapıldı. Kahramanmaraş’ta da kentsel dönüşüm projesi kapsamında ilk yıkım Bakanlar Kurulu Kararı ile ‘Riskli Alan’ ilan edilen Gayberli, Hacı Bayram Veli ve Malik Ejder mahallelerinde 2 bin 500 konutun yıkımı ile gerçekleşmişti.
Ancak aradan geçen 4 yıllık süre içerisinde Kahramanmaraş’ta bu bahse konu olan mahalleler dışında kentsel dönüşümden yararlanıldığı pek görülmüyor. Kentsel dönüşüm kapsamında genelde Onikişubat ilçesinde bazı çok katlı apartmanların yıkılıp yeniden yapıldığı görülüyor.
Aslında kentin genelinde kentsel dönüşüme tabi tutulacak o kadar mahalle var ki saymakla bitmez. Bunlara örnek verecek olursak; Tekke, Mağralı, Serintepe, Karamanlı, Akçakoyunlu, Dumlupınar, Yörükselim, Fevzipaşa, Kayabaşı, Şehit Evliya, Turan, Divanlı, Sakarya ve daha ismini sayamadığım birçok mahalle yer alıyor. Şöyle bir bakıldığı zaman bu saydığımız mahalleler geçmişte Kahramanmaraş’ın kurtuluş destanına da tanıklık eden mahallelerdir. Ama ne yazık ki bu mahallelerimiz kentsel dönüşümden yoksun bırakıldı. Bence bir an önce bu mahallelerde kentsel dönüşüm uygulansa Kahramanmaraş kent estetiği açısından daha iyi bir görünüme kavuşacaktır.
Geçtiğimiz günlerde Serintepe Mahallesi Muhtarı Ramazan Gürbak kardeşimin, sosyal paylaşım hesabından; “Serintepe, Çamlık, Saçaklızade, Osmangazi Mağralı vs. mahallelerimizde yaşayan insanlarla genellikle Binevler bölgesi dediğimiz bölgelerde yaşayan insanlarımızın konut ve yerleşim alanları açısından aynı standartta olması gerekmez mi? Kısacası bütün herkesin yaşam kalitesi (konut, sosyal ve kültürel alanlar) aynı olmalıdır. Bunun içinde KENTSEL DÖNÜŞÜME ihtiyacımız vardır” sözlerini doğru buluyorum. Evet, görünüyor ki vatandaşta kentsel dönüşümü istiyor ve yetkililer bir an önce harekete geçmeliler, daha çok bu eski mahallelerde kentsel dönüşüme ağırlık vermeliler.