Dün “Sağlık İçin Hareket Et Günü”ydü...Tüm hastalıkların anası olan “hareketsizliğe”karşı farkındalık oluşturmak ve sağlıklı yaşamın insan hayatındaki önemine dikkat çekmek amacıyla her 10 Mayıs’ta ülkemizde çeşitli etkinlik düzenleniyor.
Etkinliklerde bisiklet gezileri ve toplu yürüyüşlerle topluma mesaj verilmeye çelışılıyor.
Günlük yaşamı mümkün olduğunca aktif geçirmek sağlıklı bir yaşamın ilk adımı...Her yaş grubundaki her vatandaşımızın kendisine saygı duyuyorsa, sevdiklerine değer veriyorsa onun için anlamlı olan önce sağlıklı olmaktır.
Sağlıklı olabilmek için de, kötü alışkanlıklardan uzak durmak, sağlıklı beslenmek ve sağlıklı yaşam sürdürebilmek önemlidir.
Sağlık Bakanlığı'nın, Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması’nın ön sonuçlarına göre insanımızın %71.9’u düzenli fiziksel aktivite yapmamaktadır.
Obezitenin artmasına neden olan önemli faktörlerden biri hareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşmasıdır. Buna karşılık fiziksel aktivite; kan basıncını azaltır, HDL (iyi huylu kolesterol) seviyesini arttırır ve kilo kontrolü için anahtar role sahiptir.
Hekimlerin tavsiyesi; orta şiddetli aktiviteler... “Fiziksel aktivite, kas ve eklemlerimizi kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen herhangi bir bedensel hareket olarak tanımlanmaktadır. Hızlı yürümek, düşük tempolu koşular, dans etmek, ip atlamak, yüzmek, masa tenisi oynamak, yavaş tempoda bisiklet sürmek vb. orta şiddetli aktivitelere örnek olarak gösteriliyor.
Hayatın her alanında ve her yerde hareket... Yaşam tarzlarımızda spora yer ayırarak fiziksel ve ruhsal sağlığımıza katkıda bulunabiliriz.
Fiziksel aktivite sonunda mutluluk hormonu olan ‘endorfin’ salgılanır.Bu da kendimizi ve çevremizi sevmemizi sağlar.