Siyaset eksenli okuma çalışmalarımız bazen süprizlerle de bizleri karşılaştırır. Siyaset demokrasinin vitrinidir, arka planında ise neler bulunur?
Sayın Kamran İnan'ın "Devlet idaresi" adlı kitabından sonra yeni bir kitabı okurlara ulaştı. Önceki kitaplarında teorisini anlattığı devlet yönetimini bu sefer pratik olarak anlatıyor. SİYASETİN İÇİNDEN isimli kitap İnan'ın uzun yıllara dayanan siyasi tecrübesinin sadece yazılanları. Kitapta bulduğum doğrular çok fazla oldu, bu denli açık, samimi, eleştirel siyaset hatıralarını yazan Sayın İnan'ı daha iyi takdir ediyorum. Çünkü yanlışların, hataların itiraflarından çıkartacağımız dersler olacaktır. Siyaset para ilişkisinde okuduğumuz şu satırlar sizin de ilginizi çekecektir; "En tehlikeli durum, yolsuzluklara karşı toplumun hassasiyetinin zayıflamasıdır. En etkili denetim ve ceza kamuoyundan gelenidir. Haramın, helal görülmeye başlandığı yerde tehlike büyüktür. Tarihte rüşvet, yolsuzluk kurbanları çoktur, başını verenler, tahtını kaybedenler vardır. Hastalığın yayılmasıyla cezaların hafiflemesi, izahı zor tehlikeli bir gelişmedir. Fransız filozofu Pascal'ın dürüstlük örneği olarak Türk hükümdarını gösterdiği devir geride kalmıştır. Dünyada genellikle, bizde özellikle siyasete girdiğinden daha fakir çıkanların sayısı azdır." (Sh. 110)
SİYASETİN İÇİNDEN kitabını bu günlerin aydınlatılması için okumalıyız. Demokrat taleplerin hangi manevralarla dikta yönetimlerine dönüştürme aşamasına getirilebileceği bu kitapta açıkça anlatılmıştır. Kitapta şu konu başlıkları var; Siyaset, siyasi haklar, iç siyaset, siyaset adamı. Devlet, siyasetin içinden, O km, siyaset para, siyaset basın, netice.
Türk siyasetini içerden yazan sayın İnan'ın hatıralarını okumak en tabi hakkımız olacaktır sanırım, hayırlı okumalar.