Kahramanmaraş’ın “Kahraman”lık gösterdiği tarihimizin anlı şanlı zaferinin 99. Yılı’nda ecdadımızla ne kadar gurur duysak azdır. Lakin ne gençlik, ne de mahallelerde bu bayramı her yıl anmamızdaki şuuru anlatabilmiş değiliz. Görüyorum ki bu yıl hazırlıklarına bile daha başlanmamış. Çocukluğumuzda “Çete Bayramı” diye dillendirdiğimiz bu bayramda çete olmak için haftalar öncesinde muhtarlığa gider adımızı yazdırıp, kıyafetlerimizi almak için sabırsızlıkla beklerdik. Her mahallenin çeteleri şanlı bayrağımızın ardında gruplar halinde mahallede, çarşıda, caddelerde yürüyüşler yaparak o kutlu günü anmak, “Biz gençler, geçmişimizin bize bıraktığı tarihi” unutmadık demek için yöresel kıyafetlerimizle gezerdik. O ruhu, o kudreti damarlarımızdaki kanda hissederek, ilahi bir aşkla yağmur, soğuk demeden koşulsuz bir sevdayla yürürdük.
***
Haftalardır merakla beklediğimiz, tarih bilincinden tüylerimizin diken diken olduğu gün için neden hala hazırlıklar başlamadı aklım almıyor. İlk kurşunu sıkıp direnişe, zafere büyük bir adım atan Sütçü İmam daha sonrasında ise bu direnişi sürdürüp tarih yazan Arslanbey, Mıllış Nuri, Hafız Ali Efendi, Senem Ayşe, Yörük Selim ve daha nice kahramanlarımızı temsili bile olsa andığımız gün için bir hazırlık olmaması üzücü bir durum. Şanlı tarihimize bizler için canıyla, kanıyla koca bir destan bırakan ecdadımızı gelecek neslimize aktarmak, tarih bilincini onlarda yaşatacağımız günün Mahalli İdarelerde de bir faaliyet olmaması açıkçası bizleri üzmesi gerekir.
***
Kahramanmaraş halkı, milliyetine, dinine, toprağına bağlıdır. Çalışkan ve sabırlı olup, sade bir hayat yaşarlar. Hiçbir zaman milli ve dini inançlarından fedakârlık yapmamışlardır. Bağımsızlığının sembolü bayrağıdır. Bayrağını ve toprağını canı pahasına da olsa korumaktan çekinmez. Yabancı bayrağının altında yasamaktansa ölümü tercih eder. Anadolu'nun her yanı şehitlerin kanı ile sulanmıştır. Bunlar arasında erkekler, kadınlar, kocalar, kardeşler, çocuk yaşta olanlar vardır. Hepsi isimsiz kahramanlardır, fakat gönül huzuru ile kalpleri iman ateşi ve yurt sevgisi ile göçüp gitmişlerdir. Senem Ayşe, Rallime Hatun, Gül Hanım, Nene Hatun gibi niceleri de bazen bir isim bile bırakmadan, ama varını yoğunu bu vatan uğruna verip mutluluğa ermişler.
***
Bu duygu ve düşüncelerle, 99 yıl evvel sergilenen Kurtuluş Mücadelesinin kahramanlarına ve aziz şehitlerimize Yüce Allah’tan rahmet diliyor, gelecek nesillerin tüm kahramanlarımızı ve şehitlerimizi unutmaması temennisiyle… Sürç-i Lisan ettiysem affola.
İyi bir hafta sonu geçirmeniz dileğiyle.