Kahramanmaraş’ta özelikle iktidar cephesinin kimleri Belediye Başkan adayı göstereceği sorusunun cevabı büyük bir merakla beklenirken, ulusal ve uluslar arası ölçekte yaşanan baş döndürücü gelişmeler yerel seçim hazırlıklarını bir türlü ön plana getirmiyor.
Kızılcahamam kampında da konuşulduğu üzere AK Parti’nin adaylıklarla ilgili ‘konsept’ (kavram) değişikliği kararı alması, aday adaylarının ortaya çıkmasına adeta set çekiyor. Bu durum ise ‘geçim’ için ‘seçimi’ dört gözle bekleyen başta medya, danışmanlık, reklamcılık ve matbua olmak üzere; akaryakıt, lokanta, fotoğrafçılık, kiralık araç, giyim ve gıda gibi onlarca sektörde hayal kırıklığı yaşanmasına neden oluyor.
MHP’nin büyük tartışmalara neden olan af teklifi yani ‘şartlı ceza indirimi’ni içeren kanun teklifi, Meclis Başkanlığı tarafından Adalet Komisyonu’na gönderildi. Kamuoyunda büyük beklenti oluşturan ve bizlerin de beklediği emeklilikte yaşa takılanların (EYT) durumuyla ilgili yasa teklifleri de yine Meclis Başkanlığı tarafından Plan ve Bütçe Komisyonu’na gönderildi.
Kaldı ki; 2019 yılının Mart ayında yapılacak yerel seçim öncesinde hükümetin elinde ‘müjde’ olarak verebileceği bu iki konu ile Suriyelilerin geri gönderilmeye başlanması meselesi bulunuyor. Bakalım ne olacak; büyük bir merakla bekliyoruz. (Kaldı ki ‘af’ konusuna kamuoyunun büyük bölümü ‘olumlu’ bakmıyor.)
İktidar kanadı, mevcut başkanı ile yeniden devam edilecek yerlerde aday adaylığı yarışının yaşanmasını istemiyor. Parti içi çekişmelerle seçim öncesi zayıf düşmek istemeyen AK Parti, çok çok özel istisnalar dışında il ve ilçe başkanı ile yöneticilerin istifalarını da istemiyor. ‘Çok çok özel istisna’ derken mesela Onikişubat İlçe Başkanı; kıymetli kardeşimiz Av. Fırat Görgel gibi. 24 Haziran seçimlerinde milletvekili adayı olması, parti camiası ve kamuoyu tarafından çok arzu edilmesine ve beklenmesine rağmen gerçekleşmeyen Görgel’in adaylık için istifasına bu kez bakalım izin verilecek mi?
“Fatih Mehmet Erkoç ile ‘devam’ edilecek mi, Hanefi Mahçiçek yerini mi korur yoksa bir üste mi çıkartılır, Erkoç ile ‘devam’ denmezse Necati Okay yerinde kalır mı, Göksun ve Çağlayancerit başkanları gidici mi, hangi ilçeler kalır, hangileri gider?” (Bizce; AK Parti’nin elinde bulunan 10 belediyeden 5-6’sının başkan adayı değiştirilir.)
Bu sorular şu anda Kahramanmaraş siyasi gündeminde ve kulislerde sıkça kullanılıyor. Bizlere de yöneltiliyor. Bizler de; “Yarının sahibi yüce Allah’tır. Bu soruların cevabını şu anda Genel Başkan bile bilmiyor ki bizler nereden bilelim” diyoruz. Ama ‘bilmemek’ durumu tahmin yapmaya engel değil.
İl dışından gelen misafirlerimizin de yer aldığı bir grup dostumuzla geçen günlerde Kervanhan’da sohbet ediyoruz. Elbette gündem; yaklaşan yerel seçimler. Bir ara söz döndü dolandı vatandaşın ne düşündüğü sorusuna geldi. Yanımızdan o anda geçmekte olan ‘tanıdık’ bir vatandaşımızı masamıza davet ettik. Yukarıdaki soruları sorarak; “Evet sayın vatandaş. Sen bu konuda neler söylemek istersin? Bizim basın olarak görevimiz; sizin görüşlerinizi yukarılara duyurmaktır. Seni dinliyoruz.” dedik.
Dikkatle dinledi. Şöyle deriiin bir nefes aldı. Önce pek konuşmak istemedi. Ama yoğun ısrarlarımıza dayamayarak seri şekilde sıraladı: “Abi ne söyleyeyim, ne yorum yapayım ki. Bu memlekette kongreye sayılı saatler kala il başkanı değiştirildi. Görevden alınan isim, birkaç ay sonra milletvekili yapıldı. Şimdi de önemli bir göreve getirildi. Bu adamı görevden aldıklarına göre demek ki ortada önemli bir sebep vardı. Madem bu adam iyi idi neden görevden aldın? Madem bu adam kötü idi de neden vekil yaptın? Gel bunlara cevap bul, işin içinden çık. Vatandaş olarak bu durumlara maalesef aklımız yetmiyor. ‘Yükseklerde üşünülür, büyüklerimiz bizi bizden daha iyi düşünür ve bildikleri bir şey vardır’ diyerek kendimizi avutup duruyoruz işte. Varsayalım ki; aday belirleme süreci 10 hafta olsun. 9 hafta boyunca raporlar, anketler, veriler v.b. ele alınarak bilimsel bir şekilde çalışılıyor ammmaaa son haftada ne oluyorsa oluyor; bunlar bir kenara bırakılıyor. Kamuoyunun genelinin ‘peh’ demeyeceği isimler aday yapılıyor. Allah’tan insanlar Reis’e oy veriyor da. Ama bu yerel seçim farklı olacak gibi…Demem o ki; teoride onlarca kriterin bulunduğu ancak o günkü ahvale göre kararların verildiği ortamla ilgili nasıl bir yorum yapayım abi; varın siz söyleyin.”
Vallahi biz diyecek söz bulamadık. Sizin var mı acaba?
KURULLARDA 5 HEMŞEHRİMİZ VAR
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Politika Kurullarına Kahramanmaraşlı isimleri de atadı. Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki 9 ayrı kurula 76 isim atandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından, Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu, Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu, Ekonomi Politikaları Kurulu, Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu, Hukuk Politikaları Kurulu, Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu, Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu, Sosyal Politikalar Kurulu ve Yerel Yönetim Politikaları Kurulu’na toplamda 76 isim atandı.
BDDK başkanlığı yapan Kahramanmaraşlı Mehmet Ali Akben, Ekonomi Politikaları Kurulu’na atanırken, Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri ve 27. Dönem Kahramanmaraş Milletvekili aday adayı Hayrettin Güngör ise Yerel Yönetim Politikaları Kurulu’na atandı.
Kahramanmaraşlı tanınan edebiyatçı Rasim Özdenören ise Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu’nda görev yapacak. Ayrıca Kahramanmaraş’ın gelini olarak bilinen; 24. Dönem Kahramanmaraş Milletvekili Dr. Yıldırım Ramazanoğlu’nun eşi, 64. Hükümet Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Sema Nur Ramazanoğlu da Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu’na atandı. Bu arada yine Kahramanmaraşlı bir diğer isim olan Doç. Dr. Mehmet Akif Kireçci de Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu üyeliğine getirildi.
Tebrik ediyor; görevlerinde başarılar diliyoruz.
KİTAP VE KÜLTÜR FUARI 5. KEZ KAPILARINI AÇTI
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası Kitap ve Kültür Fuarı, Kahramanmaraş Fuar Merkezi’nde (KAFUM) 11 Ekim’de kapılarını 5’inci kez kitapseverlere açtı.
234 yayın eviyle 247 şair ve yazarın yer aldığı 5. Kahramanmaraş Uluslararası Kitap ve Kültür Fuarı, 21 Ekim tarihine kadar kitapseverleri ağırlayacak.
Fuarın açılışında konuşan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, kitapların insan hayatındaki önemine dikkat çekti. Erkoç, şöyle devam etti: “İlme giden yol bu kitap fuarından geçmektedir. Kitap zihnin ve gönlün ihtiyaçlarını en kestirme yoldan karşılayan kıymetli bir hazinedir. İnsanoğlu okumadan ne kendisini nede medeniyetini geliştiremez. İlk emri ‘Oku’ olan bir dine mensup insanların kitaptan uzak olması asla düşünülemez. Bizim medeniyetimiz kitap ve söz medeniyetidir. Edeple buluşan sözümüz edebiyat olmuştur. Estetikle buluşan sanatımız fazilet olmuş ve tarihe görkemli bir medeniyet armağan etmişiz. Maraş ise, kahramanlığın yanı sıra tarihin her döneminde bu medeniyete kültür, sanat ve edebiyat alanında önemli katkılar sunmuştur.”
Ekonomik sarsıntılarla boğuşan insanımıza biraz olsun ‘moral’ ve ‘kültürel etkinlik’ olarak sosyal medyaya da renklilik getiren fuarın başarılı geçmesini temenni ediyoruz. (Yeri gelmişken merakımızı bağışlayın. Ama sormadan duramayacağız: Kitap fuarını gezerek kitap satın alanların acaba yüzde kaçı aldıklarını okuyor?)
Son olarak; ekonomik çalkantılar yaşayan esnaf ve sanatkârlarımız ile iş dünyasını bugünlerde yoğun şekilde ziyaret ederek ‘mevcut durum’ hakkında bilgiler toplayan bir isme dikkat çekmek istiyoruz. Bunları rapor halinde genel merkeze gönderip oradan da hükümete ulaştırılmasında etken olan MÜSİAD’ın gayretli ve çalışkan Şube Başkanı Mustafa Buluntu ile ekibini tebrik ediyor; sıkıntıların bir an önce ekonomik birlik ve beraberlik ile aşılması dileğinde bulunuyoruz.
Yeniden görüşmek dileği ile…
MUSTAFA NURİ ŞİRİN
e-mail: [email protected]