Emzirme dönemindeki annelerin büyük çoğunluğu zaman zaman bebeklerinin yeterince süt alıp almadıklarından endişe eder. Vücudun ürettiği süt miktarı, bebeğe verilen mama miktarı gibi kontrol edilemediği için annelerde “yetersiz süt üretimi” endişesi oldukça normaldir.
Ancak şunu söylemek gerekir ki bebeğe yetecek kadar süt üretilememesi durumu oldukça nadir görülen bir durumdur. Emzirme dönemindeki kadınların yaşadığı bir diğer sorun ise, bebeğin her yaptığını süte bağlamaktadır.
Örneğin bebek, sütü çıkarıyorsa veya gazı oluyorsa, ya da bir gün az bir gün çok süt içiyorsa anne bunu kendi yediği bir şeye veya yetersiz süte bağlama eğilimindedir. Çoğu durumda bebeğin bu davranışlarının nedeni anne sütü değildir.
Eğer diyetisyeninizin tavsiye ettiği biçimde besleniyorsanız ve sütü azalttığı ya da kalitesini düşürdüğü bilinen gıdalardan, içeceklerden uzak duruyorsanız çok büyük ihtimalle sütünüz bebeğinize yeterli gelecektir. Bu dönemde, yine diyetisyeninize danışarak, anne sütünü artırdığı bilinen bazı gıdalardan yardım alabilirsiniz.
Anne Sütünü Artırdığı Bilinen Gıdalar
Rezene: Anne sütü için gerekli olan östrojen ve prolaktin üretimini teşvik eder.
Dereotu: Rezenenin yakın akrabası olan dereotu sağlıklı anne sütü üretimini destekleyen hormonal değişikliklere yardımcı olabilir.
Siyah Susam: Kalsiyum bakımından zengin olan siyah susamın anne sütünü artırmaya yardımcı olmaktadır.
Kimyon: Süt üretimini teşvik ettiği düşünülen kimyon doğumdan sonra anneyi güçlendirmek için önemli olan demir bakımından da zengindir.
Arpa: Arpa ile yapılan pilav veya çorba laktasyonu artırmak için kullanılabilir.
Özellikle arpa ve rezene kombinasyonunun sütün kalitesini yükselttiğine inanılmaktadır.
Fesleğen: Sindirim sistemini düzenleyen, sakinleştirici etkisi bulunan ve buna ek olarak iyi bir K vitamini kaynağı olan fesleğen yemeklerle birlikte veya çay şeklinde tüketilebilir.
Fesleğen: Sindirim sistemini düzenleyen, sakinleştirici etkisi bulunan ve buna ek olarak iyi bir K vitamini kaynağı olan fesleğen yemeklerle birlikte veya çay şeklinde tüketilebilir.
Yeşil Sebzeler: Mükemmel birer vitamin ve mineral kaynağı olan fasulye, ıspanak, pancar yaprağı ve kuşkonmaz gibi yeşil sebzeler laktasyonu arttırır. Bu yeşillikler aynı zamanda sindirime yardımcı olur ve vücudu güçlendirir.
Kırmızı ve Turuncu Sebzeler: Beta-karoten bakımından zengin havuç, tatlı patates, pancar ve diğer kırmızı, turuncu sebzeler anne sütü kalitesini arttırmaya yardımcı besinlerdir.
Yulaf: Besin lifi, demir ve kalsiyum bakımından zengin olan yulaf emziren anneler arasında oldukça popüler bir besindir.
Kendinize yulaf püresi hazırlayabilir ve pürenin besin değerini arttırmak için fındık, süt, meyve ya da baharat ekleyebilirsiniz.
Yağlar: Zeytinyağı, keten tohumu yağı ve susam yağı gibi sağlıklı yağların emzirmeye yardımcı olduğuna inanılmaktadır. Bu yağlar ayrıca annenin enerjisini arttırır.
SAĞLIKLI ANNELERİN SAĞLIKLI BEBEKLERİ OLUR...:)
SAĞLIKLI GÜNLER