Her geçen gün eserleriyle fikir ve edebiyat dünyamızda yeni kitaplar kazandıran TAYYİB ATMACA düşünce dünyasının bilgilerine bizleri de ortak olmaya çağırıyor.
Şiir,deneme, günlük, roman gibi edebi türler de kitaplara imza atan yazar aynı zamanda elektronik ortam da e- dergi yayımlayarak uğraşılarını çoğaltmakta. Mizah tarzında edebi eserler veren yazara çalışmalarında kolaylıklar dilerim.
“GECE VARDİYASI” adlı kitap yazarın günlüklerinden bize örnekler sunuyor.
Hadi bende mizahi olarak söyleyip bu kitaba “ATMACA’NIN GECELİKLERİ” diyeyim! Bunu neden böyle yazdım kitabın içinde yer alan yazılar hep gece saatleriyle ilgili. Saat 00.00 ‘ı gösterdiğin de acaba siz ne yazardınız?
Tayyib bey bakın şunları yazıyor: “ Bu gün toprağa bastım, baharın kokusunu hissettim, sarı çiçekler arasında papatyayı göremedim. Sen görebildin mi? Nereden göreceksin, hem toprağı görsen:
TOPRAĞA BAS DELİ GÖNÜL TOPRAĞA
DOSTTAN DAHA YÜKSEK UÇAMAZSIN Kİ
demez misin? Kendini göremeyen bir insana, bahardan bahsediyorum benim ki de iş değil” (sh.12)
Günlük olarak yazılan kitap yazarın hayatından önemli kesitleri de sunuyor. Bilen bilir ama bilmeyenlere de biz diyelim ki yazar feleğin çemberinden geçmiş hala da geçmeye devam ediyor. Şu satırları okuyalım hele “ İçi boş mu dolumu olduğuna bakmadan söze inandın. Evkaftaki memuriyeti bırakıp geldin de ne oldu? Arkadaşın da istanbul’u fethetmeye gelmişti. Sana bir araba vereceklerdi, elinin altında beş on adam. Burada bir ev alacaktın, bir araban olacaktı. Caktıları ,cıktıları uzatmanın bir anlamı yoktu” (sh.41)
Her insan bunu yapar olacak olur ders ibret arkası sıra gelir.
Yaşadıklarımız yıkım bile olsa bunun bedeli bir başkasının sözü olmamalı. Yazar kendisi için bu kadar saf bir portre çiziyor ama kitabın geneli bunu pek de doğrulamıyor.
Yazarın ikinci kitabı “KALP ŞEHRİ” adını taşıyor. Kırk Ambar tabiri bu kitaba yakışır. Deneme yazıları, hatıralar, dualar, eleştiriler ve dahası mektublar’ın olduğu bir kitap çok çeşitli türleri barındırıyor.Yazar ustalığını gösteriyor ama kitaplar da daldan dola konan bir atmaca var. “ Şiir’in Sesi” adlı yazı başlığı sh.72 ve sh.79 da iki denemede kullanılmış , kitaplara daha özen gösterilmesi şart bunu da hatırlatmak gerek. Her iki kitap ONİKİŞUBAT BELEDİYESİ KÜLTÜR YAYINLARI adıyla okura ulaştırıldı, isteyen bu eserleri belediye kültür dairesinden ücretsiz temin edebilir.