19 Mayıs 1919 tarihi; Kurtuluş Savaşı’nın başladığı gün kabul edilir. Mustafa Kemal Atatürk Bandırma Vapuru ile Samsun'a çıkarak ulusal bağımsızlık hareketini başlatmıştır.
19 Mayıs’ı ‘benim doğum günüm’ diyen Atatürk bu bayramı Türk gençliğine armağan etmiştir.
Gençlik ve Spor Bayramı, her yıl 19 Mayıs tarihinde kutlanan, Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin millî bayramıdır
7 yıl aradan sonra, tarihindeki 14. Şampiyonluğu elde eden Beşiktaş ile yarın kutlayacağımız Gençlik ve Spor Bayramı’nın 96.yılı arasındaki tarihsel bağı birçoğumuz bilmeyiz…
Gençlik ve Spor Bayramı, ilk defa 24 Mayıs 1935’te "Atatürk Günü" adı altında kutlanmıştır. Beşiktaş'ın girişimleriyle Fenerbahçe Stadı'nda kutlanan bu ilk 19 Mayıs, Galatasaray ve Fenerbahçeli yüzlerce sporcunun da katılımıyla bir spor günü haline gelmiştir. Bu organizasyondan bir süre sonra gerçekleşen Spor Kongresi'nde söz alan Beşiktaş Kurucu Üyesi Ahmet Fetgeri Aşeni kutlanan Atatürk Günü'nün tüm gençliğe mal edilebilmesi için "19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı" adı altında her yıl yapılmasını teklif etmiştir. Kongrede oylanan bu öneri kabul edilmiş ve Atatürk'ün de onayıyla yasalaşmıştır. 20 Haziran 1938 tarihli kanunla "Gençlik ve Spor Bayramı" olarak kutlanan bu ulusal bayramın adı 12 Eylül Darbesinden sonra "Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı" adını almıştır.
Gençlik ve Spor Bayramının bir de Osmanlı geçmişi vardır. Bu da bilinmeyen bir tarihtir.
İlk kez 12 Mayıs 1916'da kutlanmaya başlanıyor. Adı da "İdman Bayram”ıydı. 1917'de de ikincisi kutlanıyor. Ancak araya savaş girince 1928'e kadar bir daha kutlama yapılmıyor. 1928'de ise Jimnastik Şenlikleri olarak yeniden kutlanmaya başlıyor. 1935 yılında İdman Şenlikleri'nin ismi Atatürk Günü olarak değiştiriliyor. Ancak bu gün 24 Mayıs olarak ilan ediliyor yani 19 Mayıs tarihi yani 19 Mayıs tarihi belirlenmiyor. 19 Mayıs 1919 ancak 1938 Haziranı'nda kanunlaşarak bugünkü halini alıyor.
20 Haziran 1938 tarihli kanunla 19 Mayıs “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanmaya başlanmıştır. 1981 yılından itibaren de “Ben 19 Mayıs’ta doğdum” diyen Atatürk için “Atatürk’ü Anma Bayramı” olarak kutlanmaktadır.