Birleşmiş Milletler tarafından ‘8 Mart’, bütün dünyada ‘Kadınlar Günü’ olarak kutlanmaktadır. Kadınlar gününü bir güne mal etmek ne kadar doğru, tartışılır... İnsanları cinsiyetine göre sınıflandırmak; Erkekler günü, kadınlar günü diye bir günle sınırlandırmakla değil her günü ‘İnsanlık Günü’ olarak değerlendiriyorum… Kadına şiddet, kadın cinayetleri gibi çeşitli olumsuzluklarda yaşasak ülkemizin değişimini de görmemiz gerekiyor. İnanıyorum ki yarının Türkiye’sinde, bu çağ dışı bu saldırılar tarih sayfalarında kalacaktır.
2016 Türkiye’sinde yaşamın her alanında erkeklerle, yan yana omuz omuza üreten; Uluslararası alanlarda başarılara imza atmış Türk kadınlarını da unutmamamız gerekiyor. Hepsi işlerinde fark yaratan, son derece başarılı, yaratıcı kadınlar… İşte ekonomimizin binlerce perilerinden sadece bir kaçı…
GÜLER SABANCI: SABANCI HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI
Kendi ifadesiyle, “kapalı değerleri, ortaya çıkarma” peşinde. Sanayi, üniversite işbirliğindeki başarısı onu, küresel liderler arasında farklı kıldı. Başarılı olma yolunda uyguladığı üç altın kuralı var: “Ne olursa olsun pes etme, gerektiğinde yardım al ve en zor şartlarda bile gülümsemekten vazgeçme.”
AYŞEGÜL İLDENİZ: INTEL YENİ TEKNOLOJİLER BÖLÜMÜ DÜNYA BAŞKAN YARDIMCISI
İldeniz’in Türkiye’de başlattığı “e-Dönüşüm İnisiyatifi” adlı proje, Intel’in “World Ahead” adını vererek tüm dünyada gelişmekte olan ülkeler için uyguladığı global projeler arasında yer aldı. 2017’de 40 milyar dolara ulaşacak giyilebilir teknoloji pazarını yakından takip ediyor.
GÜLSÜM AZERİ: OMV TÜRKİYE- PETROL OFİSİ CEO'SU
OMV Türkiye Petrol Ofisi’nin başına geçtikten sonra şirket, 2013’te 25 milyar TL satış geliri elde etti. OMV’nin Türkiye stratejisinin gözden geçirilip, geliştirilmesi Azeri’ye emanet.
SERPİL TİMURAY: VODAFONE AFRİKA, ORTA DOĞU VE ASYA PASİFİK BÖLGE BAŞKANI
: Vodafone Grubu’nun dünya genelindeki iki yönetim bölgesinden biri olan AMAP Bölge Başkanlığı’na atandı. Böylece Avustralya’dan Mısır’a 15 ülkede, toplam 281 milyon aboneden sorumlu oldu. Bu 15 ülkenin cirosu 25 milyar dolar. Vodafone’un yüzde 70’i onun bölgesinde yer alıyor. Timuray, gelişmekte olan ülkelerde pazar liderliği konusunda stratejiler geliştiriyor.
EBRU ÖZDEMİR: LİMAK YATIRIM YÖNETİM KURULU BAŞKANI
İhalelerde elde ettiği başarılara, yurtdışı yatırımlarda gösterdiği başarıları da ekledi. Grubun 2013’te yeni proje ve devralmalarla birlikte cirosu 3 milyar dolara ulaştı. Eğitim, kültür ve sanata yönelik projelere destek veriyor. 2013 yılında öne çıkan projesi, Kosova’da işsizliğe çözüm için model oluşturmayı hedefleyen KEDS Akademi oldu.
SELEN ZORLU: MELİK ZORLU ENERJİ GRUBU BAŞKAN YARDIMCISI
2013’de Pakistan’da ülkenin ilk rüzgar santralinin kurulma aşamasında yer aldı. Zorlu Enerji’nin Jhimpir’deki rüzgar santrali ile 350 bin Pakistanlı hane aydınlandı. Jeotermal alana yatırım yapıyor. Türkiye’de bir enerji şirketi tarafından yürütülen ulusal ölçekteki ilk enerji konulu eğitim projesi olan “Enerjimiz Çocuklar İçin”i yürütüyor. Karbon Saydamlık Projesi’nde raporlama yapan Türkiye’deki dört enerji şirketi arasından en yüksek skoru aldı.
OYA ECZACIBAŞI: İSTANBUL MODERN YÖNETİM KURULU BAŞKANI İstanbul Modern Sanat Müzesi’nin yönetim kurulu başkanı olarak Doğu ve Batı’nın sanatsal kesişiminde yer alıyor. Çabaları ona Fransa’nın Légion d’Honneur madalyasını kazandırdı. New York Times’da İstanbul Modern, “Türkiye’nin değişen yüzü” olarak gösterildi.
ELİF ÇOBAN: ŞÖLEN ÇİKOLATA CEO’SU
Şölen’in yenilikçi ürünlerle global marka olmasını ve 1 milyar TL ciroya ulaşmasını hedefliyor. İhracattaki hedefi ise 2016’da 450 milyon dolar. 100’ün üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Lokum üretimi için 6 milyon euro hat yatırımı yaptı. Böylece Türkiye’nin ilk endüstriyel lokumunu üreten firması unvanını aldı. Dünyanın şekerleme alanında en önemli listelerinden biri olan Candy Industry Top 100 listesinde 2013 yılında 49’uncu sırada yer aldı. Türkiye’nin en fazla çikolata, çikolatalı ürün ihracatı yapan firmasını yönetiyor
BERNA ÜLMAN :VISA EUROPE BÖLGE GENEL MÜDÜRÜ
Avrupa Birliği’ne 2013 yılında dahil olan Hırvatistan pazarının, sorumlu olduğu bölgeye entegrasyonunu başarıyla sağladı. Yönetimi altındaki bölgede Visa’nın pazar liderliğini pekiştirdi. Yönettiği ülkelerde temassız ve mobil ödeme altyapısına yönelik önemli projelerin hayata geçirilmesini sağladı. Bölgesindeki iş hacmini yüzde 15 oranında büyüttü. Finansal okuryazarlık projesi “Paramı Yönetebiliyorum” programını BM ve OECD nezdinde örnek proje olarak değerlendirilecek aşamaya getirdi. Yönettiği cirosal büyüklük 266 milyar Euro