Metabolizma biyolojik saat gibidir. Yaşadığımız Dünyada gece ile gündüz gibi, yazla kış gibi, soğukla sıcak gibi, açla tok gibi tabiattaki ekosistem metabolizmanın çalışmasında çok büyük gerçekleri yansıtır. Metabolizma kendine özel iç organların ritimli çalışmasında yaş cinsiyet genetik durumlar kadar günlük çalışma alanlarımıza göre de değişir. Vücudun ve bedenin eğitilmesinde, dengeli beslenme, fiziksel aktivite, iyi uyku ve dinlenme metabolizmanın iyi çalışmasında önemli rol oynar.
***
Hücreler tarafından yakılan besinlerin kalorinin enerjiye dönüşmesi enerjinin açığa çıkması vücuttaki toksinlerin atılması sağlıklı yaşam ve beslenmeye bağlıdır. Metabolizmanın erken yaşlanması yıpranması, genç ve dinamik kalması Metabolizmanın hızlı ve yavaş çalışmasının etkili olduğunun altını çizelim. Yavaş metabolizma vücuda aldığımız besinlerin yavaş enzimlenmesi, hareketsizlik, kronik hastalıklar dengesiz beslenmeler kilo almamıza ve obezite olmamıza neden olur. Bunun tam tersi metabolizmanın hızlı çalışmasıdır. Günlük aldığımız besinler kaloriler günlük çalışma hayatımızda oranlar eşit olmalıdır. Aldığımız kalori harcadığımızdan fazla olursa kilo almak kaçınılmaz.
***
Metabolizma uyanmadan yapılan tüm aktiviteler sakıncalıdır kalp krizine bile yol açar. Bil hassa sabah sporlarında stres hormonu daha fazla olduğu için kas ve eklemler soğuk olduğundan vücudumuz beynimiz uyanmadan ısınmadan erken saatlerde sabah sporundan kaçınmalıyız. Ne zaman yapa biliriz güzel bir kahvaltıdan bir ve iki saat sonra aşırı yüklenmeler ve yoğunluğun fazla olmaması durumunda güne sporla mutlu başlamış oluruz. Spor asla aç karnına yapılmadığı gibi tok karnına da yapılmaz. Yemeklerimizi sıcak hızlı ve acele yemek sağlık açısında çok sakıncalıdır. Sıcak yemek sıcak su içmek midede genleşme yaptığı için daha çok yememizi artırır. Metabolizmayı yavaşlatır. Yemekleri iyi çiğneyip yavaş yemek sindirimi rahatlatır iç organların ömrünü uzatır enzimleme daha kolay olur.
***
Su ne zaman içilmez sakıncaları nelerdir. Suyu ve gazlı içecekleri asla ayakta içmeyelim sağlık yönünden sakıncalıdır. Suyu oturarak yudum, yudum içersek daha sağlıklıdır. Faydalı minarelerin enzimlenmesi daha kolay olur. Uyku arasında su içmek beyni etkiler-Meyveden sonra su içmek asit yapar-Kustuktan sonra su içilmez vebaya sebep olur-Yemek arasında ve sorasında su içilirse hazımsızlık yapar-Tatlı yedikten sonra su içilmez çünkü şekeri yükseltir-Acıdan sonra su içilmez çünkü reflüyü tetikler-Banyodan sonra su içilirse iç organlar yaşlanır-Spor esnasında koşup yorulunca nabız normale dönmeden su içilmez çünkü karaciğer ve dalakta büyüme olur- Metabolizmayı kafeinlerin hızlandırdığını gibi soğuk suda yavaş içildiğinde metabolizmayı hızlandırır. Akşam saat 9:30’dan sonra sağlığımız için lütfen yemek yememeye dikkat edelim. Metabolizma dinlensin ve hücre yenilesin. Sağlıkla hoşça kalın.