2017- 2018 eğitim öğretim yılı pazartesi günü itibari ile başladı.18 milyona yakın öğrenci için ders zili çaldı.
Yeni eğitim öğretim yılında karşımıza ilk önce yenilen müfredat çıkıyor.Yenilik bir, beş ve dokuzuncu sınıfları kapsıyor Ayrıca pilot olarak seçilen 620 okulda 5. sınıf, yabancı dil hazırlık sınıf olarak okutulacak.Yenilen müfredatla ile ilgili düşüncelerimi ileriki günlerde paylaşacağım.
Bugünkü yazımda okul çağındaki çocuklarda sağlıklı beslenme konusunu ele alacağım....
Dengeli beslenme, sağlıklı bir yaşamın ilk adımı. Özellikle de gelişme çağında olan çocuklar için kritik önem taşıyor. Okul çağı, büyüme ve gelişmenin en hızlı olduğu dönem... Yeterli ve dengeli beslenmenin okul başarısını etkilediğini de aklımızdan çıkarmamız gerekiyor.
Sağlıklı beslenemeyen çocuklarda;algılamanın azaldığı, dikkat dağınıklığı,öğrenme güçlüğü ve sağlık sorunları nedeniyle okulda devamsızlık problemleri bir eğitimci olarak her zaman karşımıza çıkıyor.
Uzmanların ebeveynlere ve eğitimcilere sağlıklı beslenmenin püf noktaları ile ilgili çeşitli tavsiyeleri var...
Mutlaka kahvaltı yaptırın:Günün en önemli öğünü olan sabah kahvaltısı, beyin için gerekli olan glikozun sağlanmasında son derece önem taşıyor. Araştırmalar, sabah kahvaltı yapmayan çocuklarda halsizlik, baş ağrısı, dikkat eksiklikleri oluşabildiğini ve sonuçta okul başarısının da olumsuz yönde etkilenebildiğini gösteriyor. Kahvaltının günlük enerji ihtiyacının üçte birini karşılayacak besinlerden oluşması önem taşıyor. Bunun için sağlıklı tahıllar (çavdar ya da tam buğday ekmeği gibi), yüksek protein kaynağı olan yumurta, süt ve süt ürünleri, C vitamini açısından zengin meyvelerden oluşan bir kahvaltı menüsü oluşturmaya çabalayın
Temel besin kaynaklarını almasına özen gösterin: Büyüme ve gelişme için olmazsa olmaz bir diğer besin kaynağı ise proteinler. Vücut dokusunun korunması ve onarılması için de ihtiyaç duyulan proteinin karşılanması gerekiyor. Bunun için çocukların et, balık, yumurta, süt ve süt ürünlerinden günde toplam 2-3 porsiyon tüketmelerine özen gösterin. Temel ihtiyaçlardan biri de kalsiyum. Güçlü kemiklerin oluşturulması için çocukluk döneminden itibaren en iyi kalsiyum kaynaklarından olan süt ve süt ürünlerinin yanında koyu yeşil yapraklı sebzeleri tüketmesini sağlayın.
Her gün mutlaka yumurta yedirin: Anne sütünden sonra en kaliteli protein olan yumurta okul çağındaki çocukların beslenmesinde önemli bir yer tutuyor. Vitamin A, B, D ve E'den ve çinko mineralinden zengin olan yumurta, kolin içeriği sayesinde beyin fonksiyonlarının düzenli çalışmasını sağlıyor.
Beslenme çantasına meyve koyun: Taze meyveler içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde çocuğunuzun bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olacaktır.
Sağlıklı kuruyemişler tüketmesine özen gösterin: Beslenmede yeri büyük olan sağlıklı yağlardan zengin kuruyemişler de okul çağı çocuklarının tüketmeleri gereken besinler arasında yer alıyor. Ancak kalori değerleri yüksek olduğundan porsiyon kontrolü yapmaya dikkat etmek gerekiyor. Gün içinde 10-15 adet çiğ badem veya 2-3 adet ceviz tüketmesi çocuğunuzun ihtiyacını karşılamak için yeterli olacaktır.
Günde 3 porsiyon süt ve süt ürünleri tüketmesini sağlayın: Kalsiyumdan zengin süt ve süt ürünleri büyüme ve gelişme ile beraber kemiklerin güçlenmesini sağlamak için de mutlaka tüketilmesi gereken besinler arasında yer alıyor. Diş sağlığının korunmasının yanında, gelecekte oluşabilecek osteoporoz (kemik erimesi) riskini azaltmak için de çocukların gün içinde örneğin 1 dilim peynir + 1 kase yoğurt + 1 bardak süt veya kefir gibi 3 porsiyon süt ve süt ürünleri tüketmesine özen gösterilmeli.
Sağlıksız atıştırmalıklardan uzak tutun: Okul çağındaki çocuklar vakitlerinin büyük kısmını evden uzakta geçirdikleri için zaman zaman yağ oranı yüksek ve besin değeri düşük olan atıştırmalıklara yönelebiliyor.