En tatlı zehirlerden biri olan şeker gün içerisinde farketmeden dahi vücudumuza girebiliyor. Çok masummuş gibi duran gıdaların içerisinde bulunan şeker miktarı birçok kronik rahatsızlığa da davetiye çıkarıyor. Günlük şeker tüketiminin kadınlarda 1 yemek kaşığı ve erkeklerde 2-3 yemek kaşığını geçmemesi gerekiyor.
Günlük beslenmede şekerden kaçmak neredeyse imkansız. Makarnadan salata soslarına, unlu mamüllerden ketcaba hatta meyve sularından bebek mamalarına kadar bütün besinlerden bulunan karbonhidrat vücutta şeker olarak kullanılıyor. Bu tür gıdalarda bulunan karbonhidratlar basit ve kompleks karbonhidrat olarak ikiye ayrılırken; bal, reçel, pekmez, sofra şekeri gibi kaynaklar basit karbonhidratlardan zenginken; ekmek, makarna, bulgur, kurubaklagiller kompleks karbonhidrattan oluşmaktadır. Vücudumuz kompleks karbonhidratları daha yavaş sindirirken basit yapıdaki karbonhidratlar daha çabuk kana karışır. Gün içerisinde metabolizmanın düzenli çalışabilmesi için alınan enerjinin en az %50 sinin karbonhidratlardan elde edilmesi tavsiye edilirken bunların kompleks karbonhidratlardan tercihi vücutta daha avantajlı bir süreç oluşturacaktır.
Dünyada bağımlılık yaratma yüzdesi en yüksek olan besinsel bileşenlerden biri olan şeker en büyük riski de çağımızın hastalıklarından biri olan kanser üzerinde gösteriyor. Vücuda giren şeker birkaç saat içerisinde akyuvar hücrelerinin aktivitesini %50 oranında azaltarak bağışıklık sisteminin aktivitesini düşürüyor. Bunun yanında kanserli hücreler sağlıklı bir hücreye göre şekeri 50 kat daha fazla kullanıyor ve bu sayede vücutta daha hızlı çoğalabiliyor. Artan şeker tüketimi aynı zamanda vücutta yağlanma ile birlikte insülin hassasiyeti kaybı ve insülin direncinden şeker hastalığına kadar birçok rahatsızlığı da beraberinde getirebiliyor. Kontrolsüz şeker kullanımı aynı zamanda; karaciğer yağlanması, yüksek kolestreol, kalp hastalıkları ve yüksek tansiyona da sebebiyet verebiliyor. Bu nedenle beslenmeden sofra şekeri, salata sosları, reçeller, şekerlemeler, şeker içeren kek ve kurabiyeler, mısır şurubu içeren paketli ürünleri çıkarmakta fayda var. Şeker kaynaklarının günlük alınan enerjinin %10 unu geçmemesi gerekirken tercihen rafine ürünler yerine bal, pekmez gibi doğal kaynaklardan yaralanılabilir.
Esmer şeker, beyaz şeker kristallerinin şeker kamışı melasıyla çeşitli oranlarda karıştırılması ile elde edilir. 100 gram esmer şeker 373 kalori iken, beyaz şeker 396 kalori içerir. Kalori ve içeriği aynı olan esmer şekeri rengine aldanıp sıklıkla tercih etmemekte fayda var.
Vitamin, mineral ve antioksidan içeriğiyle oldukça değerli bir besin gurbu olan meyveler son dönemde hakettiği değeri görememeye başladı. İçeriğinde bulunan früktoz adlı şeker ile oldukça sık karalanmaya başlayan meyveler hakkında yürütülen bir çalışma; meyvelerde bulunan şekerin kilo aldırmadığını öne sürerken, düzenli meyve tüketiminin obezite ve diğer kronik rahatsızlık riskini önlediğine dikkat çekiyor. Kişinin günlük enerji ihtiyacına göre günlük 2-4 porsiyon tüketmesinde fayda var.
SAĞLIKLI GÜNLER...