Hatıra edebi türlerimizden biridir. Genellikle bu alan farklı alanlarda yazılar yayınlanan insanlarca tercih edilirken yaşadığımız vaktin özelliklerinden olsa gerek sadece hatıralarını kaleme alanlar da bulunmaktadır. Geçen zamanların yazmaya çalışın insanlara sunduğu vakit imkani ile bu günkü zaman anlayışının bunda etkisi büyük. Devamlı yazma bunu toplumla paylaşma çok netametli pek çok insan bu alanda bulunmaktan uzak duruyor. Kendilerince haklı sebeplere sahip olan bu kişilerin içlerinde bulunan yazma aşkı, yarınlara tecrübelerini aktarma arzu ve görevi bir vakitten sonra insanı yerinde durmayıp” geç oldu ama güç olmadı” hikmetine ulaştırıyor.

Hatırat çok önemli bir yazı alanıdır!

Yaşadığı toplumu dünden yarına tanımak isteyen her insan mutlaka hatıra kitaplarına baş vurmak zorundadır. Hatıralarda hiçbir yerde bulamayacağız bilgi, hikmet, tecrübe, özel malumat, bu gün yerinde yeller esen mekanlarla ilgili tanımlar, kıyıda köşede kalmış özel tarifler, acılar , bitimsiz neşeler daha neler, neler  bulursunuz.

AHMET HURŞİTOĞLU hem şehrimiz, 1946 doğumlu. Maraş’ımızın has evlatlarından tahsil için gittiği İSTANBUL da kalanlardan. Maraş lisesinin edebiyat bölümünden mezun olduktan sonra İSTANBUL İKTİSADİ VE TİCARİ İLİMLER AKADEMİSİ ni tamamlayıp ticarete atılan Ahmet Hurşitoğlu bu gün bir dönemin da tanığı. Maraş’a mal olmuş önemli insanları hem tanıyor hem de bir önceki kuşaktan bize aktarılan bilgileri teyit ediyor. Kitap kapağında yazan HATIRALAR ibaresi ilk anda bize bir kişinin başından geçenleri anlatan bir eser diye gelse de kitap okunmaya başladığında aslında bu kitabın bir PORTRE kitabı olduğunu gösteriyor. Kitabin adı HATIRALAR değil de MARAŞ’TAN PORTRELER olmalıydı.

Peki bunu niye söyledim işte kitapta yer alan kişilerden bazıları: “ ALİ SEZAİ EFENDİ, HAFIZ ALİ GÖRGEL ,İZZET BABA, GÜLLÜ HOCA, BAHÇECİ HOCA, AHMET TAHİR HOCA EFENDİ,HALİT KURTARAN, NURİ CİĞER, ALİ KARADEMİR, DR.SAİT EMİRMAHMUTOĞLU,ABDULLAH EDİP GÜVENEN, İSMET KARAOKUR, ÖKKEŞ BİLAL, MAHMUT GEMCİ, ALİ ERTAN, TEVFİK BÜLBÜL, İSMAİL KURTUL,KENAN KAYNAK,KÖLE BEA,GÜDÜK İLHAMİ,ALİ KARCI, MUHTAR GÜL, MEHMET CİĞER,NADİR YÖNDER, HASAN BELLİ,NURETTİN KİPER,ALİ SEZAL,AYHAN BASTIRMACI,CAFER TATLIBAL,MEHMET ÇUHADAR,İBRAHİM DEMİR,VAHİT ORÇAN,BİLADE AYBARS TEKİN,YAŞAR KAMALAK .

Takdimle başlayan kitap ALİ AVGIN’ ın AHMET HURŞİTOĞLU ile yaptığı genel röportajla devam ederken sayın HURŞİTOĞLU kitapla ilgili bazı hususları satır aralarında anlatıyor. Sivil toplum kuruluşlarıyla ilk günlerden tanışıp “ MARAŞ OKUTMA VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ” nin üyelerinden olan sayın HURŞİTOĞLU bilgi ve becerileriyle insanlarla ülfet edip iyi insan olmanın mücadelesinden vaz geçmeden bir ömür yaşıyor.

İstanbul’un bir insana neler kattığını görmek isteyenlere bu kitabı tavsiye ediyorum.

Kitap eski MARAŞ kent coğrafyası bakımından orijinal bilgilerle dolu, mekanlar yıkıldı, düne dair bilgileri hatırlayanlar yok. Daha yetmişli yılların ortalarında kale civarında bir Kireççi Sokağı vardı ve onun etrafında Boğazkesenden Ulucamiye inen  bir cadde şimdi burada ne var? Kendi adıma söyleyeyim : “GÖZ YAŞI VE HÜZÜN.” Babam GALİP BÜYÜKÇAPAR’ ın elinden tutup yürüdüğüm bu yol şimdi nerede? Erenler! Kentler yıkılmadan korunup yaşatılmalı. Maraş’tan söktüğümüz her taş aslında bizim hayatımızı yıkıp gidiyor. Bu kitap Maraşlılar tarafından mutlaka okunmalı, edebi anlatım biçimlerinde ki eksikleri ise daha sonra konuşulmalı.

Kitabı ONİKİŞUBAT BELEDİYESİ Kültür Müdürlüğünden temin edebilirsiniz.