1932'den beri; Türk Dil Kurultayı'nın açılış günü olan 26 Eylül, 'Dil Bayramı' olarak kutlanılmaktadır. Dil bayramı kutlamaları beraberinde tartışmaları da getirdi... Kimi çevreler yabancı kelimelerden arınmış öz Türkçeyi savunurken bazı çevrelerde de Türkçede yabancı kelimelerin yer almasının doğal olduğunu dile getiriyor.
Edebiyatçı ve şair Yavuz Bülent Bakiler:’ Bilgi Yayınevi Öz Türkçe bir sözlük yayımladı. 3 bin 175 kelime var. Bu kadar kelimeyle bir dil nasıl güçlü olabilir. Yabancı kökenli kelimelerin reddedilmesi, millete yapılan bir hainliktir...'diyor. Yazar Hakkı Devrim de, dildeki zenginliği savunan bir diğer isim. 'Bizim dilimizde çok fazla yabancı dil var lafına itibar etmiyorum' diyen Devrim, bulunduğumuz coğrafyada yüzlerce uygarlıkla ilişki kurduğumuzu ve Türkçenin dünyanın bir ucundaki ülkelerin dilleri gibi olmasının mümkün olamayacağını belirtiyor.
Bilim adamı Oktay Sinanoğlu'da, sosyolojik ve kültürel yaklaşımıyla; ''Önümüzde iki yol var. Ya uyanıp dilimizi koruyacağız, ya da iki nesil sonra Türkiye diye bir ülke, Türkçe diye bir dil kalmayacağını kabul edeceğiz. Seçim sizin'' sözleriyle sert bir dil savunuculuğu yapar…
Atatürk de: "Ulusal duygu ile dil arasındaki bağ çok güçlüdür. Dilin ulusal ve zengin olması ulusal duygunun gelişmesinde başlıca etkendir"; bu nedenle "başka dillerdeki her sözcük için bir karşılık bulmalısınız; onları ortaya atmak gerekir, ulusal zevkimiz hangisinden hoşlanır ve onu kullanırsa, o zaman sözlüğümüze koyarız" demiştir.
Türk Dil Kurumu'nun güncel Türkçe sözlüğünde 111 bin 27 kelime bulunuyor. Bunun 14 bin 1981’i yabancı kökenli... Sıralama yaparsak; Arapça 6467…Fransızca 5253…Farsça 1359…İngilizce 485…Rumca 400 kelime…
Dil, bir toplumun kimliği ve kişiliğidir. Geçmiş tarihimize baktığımızda Türkler çeşitli tehlikelerle karşı karşıya kalmasına rağmen ayakta kalmıştır. Dilimizi korumak, geleceğimize sahip çıkmak anlamına gelir. Bir de yüzyıllardır kültürel ve sosyal bağlarla bir arada olduğumuz olan milletler var... Ortak değerlerle bir arada zenginlikler oluşturduk… Dil bir iletişim aracıdır... Dilimizi yabancı kelimelerden arındıralım derken tarihimize de sırtımızı dönmemek gerekir. Yaşadığımız coğrafyada, komşularımızla birbirimizi anlamak için konuşmaya ihtiyacımız var…