"Hedefim, Türklerin tarihini bir yabancı değil, bir Türk gözüyle yazmak,  ömrümü bu amaca hasrettim. Ana kaynağım arşiv belgeleri oldu. Bu sayede objektif  bir tarih yazdığıma inanıyorum." Bu sözlerin sahibi; yüzyılımızın en büyük tarihçilerinden biri olan "Şeyh-ül Müverrihin" (Tarihçilerin Şeyhi) Halil İnalcık… 

 Hocaların hocası, Osmanlı tarihinin babası, yazdığı makaleler ve kitaplarla Osmanlı İmparatorluğu’nun yapısını, işleyişini, toplum modelini çözmemizi sağlayan, dünya akademilerine üye kabul edilmiş, dünyaca ünlü tarihçimiz Prof Halil İnalcık 100 yaşında hayata veda etti. (1916 - 2016)

Halil hoca denilince akla; Osmanlı İmparatorluğu tarihi üzerinde tartışılmaz bir uzman gelir. Amerikalı tarihçi Bernard Lewis “Tüm zamanların en büyük alimi” diye tarif eder.

ABD’li ünlü sosyolog Immanuel Wallerstein’ın Tarihçilerin Kutbu’nda yer alan şu cümleleri de bir büyük gerçeğe dikkat çekiyor: “Bugün dünyanın bütün üniversitelerinde İnalcık okutuluyor, İnalcık’ı okuyorlar. İnalcık sıradan bir tarihçi değil.. Onun yazdıkları, kitapları, makaleleri, ansiklopedi maddeleri, bu alanda çalışanlar için birer hazine değerindedir.”

Hali İnalcık’ın başarılarının bir başka göstergesi de aldığı fahri doktora payeleri. Boğaziçi, Uludağ, Selçuk, Atina, Kudüs İbrani ve Bükreş üniversitelerinden doktora payeleri onun başarısının uluslararası platformda da takdir edildiğini ortaya koyuyor. İnalcık, 1986'da Amerikan Akademisi'ne, 1993'te British Academy'e üye seçildi ve böylece uluslararası alanda seçkin bir yer alan ilk tarihçimiz oldu. Cambridge Uluslararası Biyografi Merkezi tarafından dünyada sosyal bilimler alanında sayılı 2000 bilim adamı arasında gösterilmiştir.