“Özel” kelimesi çoğu zaman bizde farkındalık hissi oluşturur. Kendimizi daha seçkin ve daha değerli hissetmemize vesile olur. Her daim gururumuzu okşar, o doymak bilmeyen egomuzda tatlı bir sıcaklık hissiyatı oluşturur. Bu yüzden severiz biz özel kelimesini. Kelime anlamından çok da sapmamak kaydı ile buda en doğal hakkımızdır. Çünkü insan olan herkes biraz özeldir. Herkes değerlidir.

Özel okulu da severiz. Özel servisi de ve nihayet özel hastaneleri de severiz. Çünkü onlar özeldir. Şahsına münhasırdır. Ancak son birkaç aydır, çeşitli vesilelerle gitmiş olduğum devlet hastanelerindeki hali vaziyet bu “özel” kelimesini sorgulamama sebep oldu. Ulaştığım nokta ise, giriş paragrafında bahsetmiş olduğum o süper egoyu besleyen özel hissiyatından çok farklıydı.

İlimizde bulunan ve çoğu kez eleştirdiğimiz, yada eleştirmek için fırsat aradığımız, hemşiresini doktorunu yerdiğimiz devlet hastaneleri, inanın özel hastanelerden çok ama çok daha temiz, hijyen, düzenli, bakımlı. Personelleri yetişmiş ve dallarında uzman kişiler.

Yani devlet hastaneleri özel hastanelerden çok daha özel.

Özel hastaneler neden “özel” değil hususunu açıklamak gerekirse;

Çalışan personeller yeterli bilgi, eğitim ve donanım anlamında güven vermiyorlar. Sağlık çalışanından beklenen özveri ve beceri yok. Örneğin bir damar yolunu bulmaları için birkaç delik açmaları gerekiyor. Biten serumlar takip edilmiyor, muhtemelen yetersiz sayıda personel ile çok fazla hastaya yetişme çabası var.

Gezmiş olduğum o ünlü özel hastanelerin çoğunun, özellikle acil müdahale odaları ve devamındaki gözlem odaları berbat. Yataklarda hijyen hak getire. Odalar küçücük. İçeri girer girmez ağır ve rahatsız edici bir koku. Sağlamsanız hasta olarak dönmemeniz içten bile değil.

Merak ettiğim ve ilgililerden yanıt beklediğim bir iki hususu belirtmek istiyorum.

--Özel hastanelerin kurulum şartlarını ve devamında mevcut sağlık ve hijyen durumlarını kim belirler, kim kontrol eder?

--İlimizdeki Özel hastaneler, yönetmelikte belirtilen sayıda ve yataklı hasta oranına göre hemşire/ebe/Acil Tıp Teknisyeni ve sağlık memuru çalıştırmaktalar mı?

--Özel hastanelerin özellikle acil polikliniklerinin yönetmelikte belirtilen metrekare alanı kaçtır? İlimizde bulunan özel hastanelerin fiziki şartları buna uygun mudur?

--Özel hastaneler hangi zaman dilimi aralıkları ile denetlenmektedir?

Her ne kadar özel hastane kavramında belirtilen “özel” kelimesinin “kamu olmayan” anlamına geldiğini aklımız dirayet etse de, bir vatandaş olarak, vatandaşlarımız adına aklımıza takılan sorulara yanıt bekliyoruz.