Bahar aylarına girdiğimiz bu günlerde Maraş halkının vazgeçilmezi firik ve tarhana mevsimi açılmış demektir. Bir Kahramanmaraşlı olarak bu hafta büyüğünden küçüğüne herkesin çok sevdiği tarhananın besleyici değerlerini anlatayım istedim. Bakalım bakalım neymiş bu tarhana ??
Türk mutfağının ve Anadolu’nun tanınmış bir yiyeceği olan tarhana, sabah kahvaltıları dahil her öğün yenebilen, kökeni Doğu Asya`dan gelen Türklere ait bir besindir.Besleyici değeri en yüksek çorbalardan biridir. Nasıl mı?
100 gr toz tarhanada 14,1 gr protein, 58,8 gr karbonhidrat ve 3,9 gr yağ, 78 mg kalsiyum, 0,5 mg demir bulunur. İyi bir protein, kalsiyum, A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini ve likopen kaynağıdır. Türk mutfağının vazgeçilmez tatlarından olan tarhana çorbası; besleyici, doyurucu ve tamamlayıcı bir besindir. Pişirilirken içine nohut, kıyma,un gibi besinler eklenerek besin değeri daha da yükseltilebilir. Diyabet, hipertansiyon ve obezitenin tıbbi beslenme tedavisinde glisemik indeksinin beyaz ekmekten düşük olması ve doyurucu özelliğinin fazla olması nedeniyle tavsiye edilen bir besindir. Yoğurt tüketemeyen kişiler ve bebeklerin beslenmesinde çok iyi bir alternatiftir. Ayrıca tahılların fermentasyonu sonucu oluşan tarhana probiyotik özellikte bir besindir. Bu özelliğinden dolayı bağırsakların çalışmasını destekleyici yönde etki yapar. Bağırsaklardaki yararlı bakterilerin sayısının artmasını sağlayaraktan bağırsak florasını düzenler. Ancak kurutulan besinlerde C vitamini yok denecek kadar azdır bu nedenle tarhana da sofrada salata vb. C vitamininden zengin besinlerle birlikte tüketilirse besleyici değeri daha da artar.
Ama şunu kesinlikle unutmayalım her şeyin fazlası zarar. Lütfen tarhanayı da gereğinden fazla tüketmeyelim ki bize kilo problemi oluşturmasın.